Noticias Castellón
jueves, 2 de mayo de 2024 | Última actualización: 18:41

Vila-real aprova l'elaboració del Pla Antifrau i l'ordenança de bonificació per l'herència d'habitatges

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 36 segundos

Noticias Relacionadas

La Unió Europea exigeix complir amb aquest document per rebre fons de recuperació Next Generation

A.K.Herrando/Castellón Información

L’Ajuntament de Vila-real ha aprovat, per primera vegada en la seua història, el Pla Antifrau exigit per la Unió Europea per obtenir fons de recuperació Next Generation. Aquest pla, que s’ha d’acomplir una vegada aprovat, inclou ferramentes que “fins ara no teníem en el consistori” explica l’alcalde, José Benlloch. Per exemple, en aquest document s’ha de recollir un protocol perquè l’Ajuntament vigile que no es produeix cap frau, una declaració institucional que avala aquest compromís, tolerància 0 davant d’aquest tipus d’accions, codi de conducta ètica pels empleats públics o la declaració d’absència de conflicte d’interessos. Declaració que “no teníem” i que obliga les empreses a incloure aquest document per a què “ningú contracte a la dona, germà o amic”. Un Pla que és crucial sobre tot perquè “estem administrant diners públics”.

El Pla Antifrau ha sigut secundat per tots els partits polítics menys per Vox que s’ha abstingut, sense explicar el seu vot.

Impost habitatge heretat

Per altra banda, tal com avancem ahir, Vila-real ha aprovat l’ordenança que regula l’impost de l’habitatge habitual per les persones que queden viudes, que obtindran un 95% de bonificació.

El primer edil ha explicat que era necessari adaptar l’ordenança municipal per a poder continuar cobrant aquest impost amb un mètode de càlcul de la liquidació concorde als canvis introduïts en la llei, “amb la finalitat que pague qui realment s’enriqueix amb una venda transmissió d’una propietat”. Benlloch ha reconegut que l’equip de govern ha optat per aplicar un gravamen únic del 30% “perquè tenim dificultats econòmiques i és necessari prendre decisions per a garantir els serveis públics, especialment en un moment en el qual estem pagant el triple per l’electricitat i quasi quatre vegades més pel gas”. Al mateix temps, l’alcalde ha remarcat que la nova ordenança és també sensible amb “situacions que considerem de justícia, com que les persones vídues no hagen de pagar pràcticament res per aquest impost quan hereten l’habitatge habitual”. Així mateix, l’Ajuntament també passa de l’autoliquidació a la liquidació directa per a assessorar els veïns i que puguen acollir-se al càlcul que els resulte més avantatjós econòmicament. Aquesta modificació ha comptat amb els vots a favor de Unides Podem, Compromís per Vila-real i PSOE, l’abstenció de Vox i Ciutadans i el vot en contra del PP. width=

José Ramón Chalmeta (Unides Podem) explicava el seu vot a favor perquè “nosaltres sempre hem estat d’acord que els beneficis s’hi han de tributar”, de fet, destaca: “el que més té, més ha de pagar i qui no té hauria d’estar exempt de tots els impostos sobre el benefici, per la qual cosa, estem a favor de la bonificació del 95% a les parelles, però també ens agradaria que s’aplicarà a les parelles de fet i no només per a les parelles casades”.

Benlloch es compromet a estudiar que les persones no casades també es puguen beneficiar d’aquesta bonificació

El primer edil ha assegurat que encara que “en tan poc de temps, no ens ha sigut possible afegir-ho, ho estudiarem pel pròxim any i és més, si hi ha algun cas, d’una parella no casada i ens ho demana, farem tot el possible per aplicar-li també el 95”.
 width=
D’altra banda, Domingo Vicent (Ciudadanos) hi ha aclarit la seua abstenció perquè “ens hauria agradat que s’afegiren alguns punts que vam acordar en març del 2019 i que s’haurien d’estudiar per al futur com que, a més de l'habitatge habitual, també s’aplicarà en els locals d’activitat econòmica, als fills o descendents i a les parelles de fet inscrites en el registre d’unions de fet de la Comunitat Valenciana”, entre altres acords “molt beneficiosos”. Així i tot “entenem que aquest és un any de transició”.

 width=Maria Fajardo (Compromís per Vila-real) justifica el seu vot a favor en què “els impostos són la ferramenta que tenim per la redistribució de la riquesa” i “considerem que d’acord amb la llei devíem donar suport a aquesta regulació”. La portaveu afegeix “confiem en el compromís que siga una qüestió temporal i l’any que ve puga tornar-se a revisar veient la situació econòmica de l’ajuntament. Per això hem decidit donar el vot de confiança amb una qüestió que, per llei, devíem acomplir”.

Per últim, Carlos Gil (PP) explica el vot en contra del seu partit perquè “l’impost que imposava el consistori i que es cobrava en funció de períodes temporals, oscil·lava entre el 18 i el 28%. A partir d’ara, totes les operacions es veuran gravades un 30%, indistintament dels períodes temporals que anteriorment establien una clara rebaixa econòmica per als contribuents”. width=

I, segons explica Gil, “exigim a Benlloch claredat i transparència. Perquè d’igual manera que a les persones vídues se’ls aplicarà un 95% de bonificació de la plusvàlua, la ciutadania també ha de saber que s’enfronta a un increment d’aquest impost en el cas que no accedisquen a aquest benefici. I és clar que es tracta d’una gran part de la població, la majoria, que també té dret a saber que el seu alcalde, el socialista José Benlloch, els imposarà un càrrec desproporcionat en un moment en el qual les famílies es ressenten per la pujada de la cistella de la compra, l’energia i l’amenaça de tancament d’empreses”. Per la seua banda, l’alcalde ha volgut agrair a tots els partits, menys PP, per la seua responsabilitat en donar suport a la proposta “amb el poc de temps amb el que comptàvem” i subscrivint les paraules de Fajardo “els impostos estan per redistribuir la renta” i si podem incloure els punts que ha afegit Vicent, “ho farem”.