Noticias Castellón
sábado, 27 de abril de 2024 | Última actualización: 14:16

L'UJI mostra el seu potencial d'innovació i emprenedoria en àmbits capdavanters

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 50 segundos

Noticias Relacionadas

El secretari autonòmic d'Innovació mostra el compromís de la Generalitat amb polítiques d'innovació que redunden en una economia més resilient i sostenible

El secretari autonòmic d'Innovació, Jerónimo Mora; el director general d'Innovació, Juan José Cortés i la directora general d'Emprenedoria i Internacionalització, Ester Olivas, han realitzat una visita, coordinada pel  Vicerectorat d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica, al campus de la Universitat Jaume I per conèixer projectes i activitats vinculades als àmbits de la innovació i l'emprenedoria en la universitat pública de Castelló, especialment en accions que reben finançament de la Generalitat Valenciana des de les àrees d'innovació i d'emprenedoria.

La visita s'ha iniciat amb la benvinguda per part del vicerector d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica, David Cabedo, i del vicerector d'Investigació, Jesús Lancis. Cabedo ha destacat el paper que ha de jugar la universitat en el desenvolupament de projectes d'innovació i ha subratllat la necessitat també d'un treball conjunt amb la Generalitat per tal que les polítiques en aquest àmbit s'orienten a facilitar la necessària interacció acadèmia- empresa que a la fi possibilitarà l'èxit dels projectes.

Per la seua part, el secretari autonòmic d'Innovació ha ressaltat la importància d'impulsar projectes que alimenten el potencial investigador i innovador en les universitats públiques valencianes. «És fonamental el suport de l'administració a iniciatives que generen talent i riquesa per al nostre territori, i el Govern valencià està compromés amb aquestes polítiques que fomenten la innovació i que redunden en una economia més resilient, sostenible i que suposen millorar la qualitat de vida per a totes les persones».

A continuació, el director d'Espaitec, Juan Antonio Bertolín, ha presentat el Parc Científic i Tecnològic de l'UJI, el principal hub científic, tecnològic i d'innovació de la província de Castelló, destacant els projectes impulsats amb el suport de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) com ara Innotransfer i el Mapa Tecnològic de la província de Castelló, així com els demostradors en l'àmbit de les noves tecnologies de la imatge i l'energia renovable.

Innovació empresarial

Tot seguit, s'han presentat les dos Unitats Científiques d'Innovació Empresarial (UCIEs) de la Universitat Jaume I finançades per l'AVI, en base a convocatòries competitives: la de l'Institut de Materials Avançats (INAM) a càrrec de Francisco Fabregat, responsable UCIE; i la de l'Institut de Noves Tecnologies de la Imatge (INIT) a càrrec de la seua directora Inmaculada Remolar. Ambdós responsables han destacat el paper fonamental, tant de les UCIEs com dels agents d'innovació, per apropar a la societat els resultats i tecnologies desenvolupades pels grups d'investigació de la universitat.

En l'àmbit de l'emprenedoria, la directora d'Innovació i Emprenedoria, Marisa Flor, ha presentat l'itinerari emprenedor a la Universitat, gestionat de manera coordinada per la Càtedra INCREA i per Espaitec,  i que comprén activitats que van des de formació inicial en competències emprenedores fins a accions específiques de suport a la creació d'empreses.

A continuació, els CEO de dos empreses instal·lades al parc, han exposat la trajectòria dels seus projectes empresarials.

D'una banda, Luis Cabedo, de la spin-off CEBIMAT, empresa de base tecnològica del grup d'investigació Polímers i Materials Avançats de l'UJI, molt actiu en l'àmbit dels plàstics i de la sostenibilitat; i d'altra, David Oliver, d'Abervian, companyia tecnològica del sector de l'energia promoguda per titulats UJI premiada al Concurs 5UCV Startup.

Els dos han subratllat la importància que han tingut per al desenvolupament dels seus projectes les accions impulsades per la Universitat en l'àmbit de l'emprenedoria.

Seguidament, s'han visitat dos dels projectes desenvolupats per estudiantat de la Jaume I en el marc del programa UJIlab Innovació: UJI Motor Sport (àmbit d'automoció) i UJI Robotics Team (àmbit de la robòtica). UJIlab Innovació, que compta amb el suport de la Generalitat Valenciana, és un programa en el qual equips multidisciplinaris d'estudiants, organitzats d'una forma autònoma, es preparen per a diverses competicions a nivell nacional i internacional.

Per finalitzar, els investigadors Raúl Marín i Sergio Chiva han conduït la  visita al Centre d'Investigació en Robòtica i Tecnologies Subaquàtiques (CIRTESU), infraestructura referent internacional de l'enginyeria, la computació i la intel·ligència artificial en àmbits com el salvament, l'aqüicultura, la conservació de la biodiversitat, l'arqueologia submarina, la gestió d'aigües residuals o el disseny de solucions per a la indústria 4.0.