Noticias Castellón
sábado, 4 de mayo de 2024 | Última actualización: 22:51

Subversives denuncia la retirada en l'UJI d’una mostra fotogràfica que visibilitzava les dones lesbianes

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 39 segundos

Noticias Relacionadas

Les integrants del col·lectiu manifesten que darrere de la decisió unilateral de la degana Rosa Agost s'amaga l'homofòbia i lamenten la discriminació

Castellón Información 

El col·lectiu Subversives ha denunciat que la degana de la Facultat de Ciències Humanes i Socials de la Universitat Jaume I (UJI), Rosa Agost, va retirar el passat 26 d'abril una mostra fotogràfica amb missatges d'igualtat impulsada per les seues integrants.

El 26 d'abril es commemora el Dia internacional de la visibilitat lèsbica, una jornada que el col·lectiu va celebrar amb diverses exposicions a les facultats del centre universitari. Concretament, la Facultat de Ciències Humanes i Socials va acollir una mostra de 150 fotografies amb imatges d'igualtat per a fer visible la discriminació de les dones lesbianes i amb la finalitat de normalitzar la visió d'aquestes parelles.

Tal com expliquen des de Subversives, el permís els va ser denegat verbalment en el propi centre sota l'argument que el mateix dia no hi havia espais lliures en tota la facultat. No obstant açò, aqueix mateix matí van poder constatar que a l'aulari no hi havia cap paret ocupada. "En uns minuts, les nostres fotografies van desaparèixer només de la Facultat de Ciències Humanes i Socials", expliquen. "La identitat de gènere menys visible, la més invisibilitzada de les societats occidentals, tornava a ser amagada, aquesta vegada en una caixa de cartró en la consergeria de la facultat", lamenten.

Després de preguntar, el col·lectiu va ser derivat al Deganat, que "havia donat l'ordre d'ocultar l'exposició, al·legant que no havíem demanat permís per escrit, cosa que vam fer immediatament, encara que se'ns va tornar a denegar".

Decebudes per la negativa del Rectorat, les integrants de Subversives van decidir penjar un cartell a l'entrada de la facultat, on també s'havien penjat d'altres "també sense permís, que sí que van ser preservats". "El nostre cartell no va tenir tanta sort", critiquen.

Després de trobar les portes tancades el dia 30 -a pesar que havia especificat en el seu horari que sí obriria-, van esperar al dimecres 2 per a acudir a demanar explicacions i reivindicar el dret de les dones lesbianes.

Les representants de Subversives asseguren que en l'entrevista amb Rosa Agost "la nostra sorpresa va ser que la diferència amb la resta de cartells exposats és que el contingut del nostre missatge es considerava fora dels límits de la llibertat d'expressió". "Textualment, la degana ens va comunicar que en la llibertat d'expressió hi ha límits i, aparentment, el missatge de visibilització que llancem des de Subversives no entrava dins del que el sentit comú diu que és raonable", apunten.

El col·lectiu denuncia que malgrat la retirada "la degana va refusar acceptar la responsabilitat de la seua decisió perquè hi havia una nova Junta de Centre que havia de triar a un nou degà o degana". "I, per algun motiu que no se'ns va revelar, no podia convocar a la nova Junta de Centre ja constituïda per a decidir si era legítim deixar o retirar el cartell", manifesten, "malgrat açò, la decisió es va prendre sense el consens de la facultat, una mostra del tracte desigual que no té més explicació que l'homofòbia".

Subversives recorda que les Ciències Humanes i Socials són les que fan avançar els valors de la societat, les que estudien les situacions d'injustícia social i reafirmen els pilars internacionals de la democràcia: igualtat política i control popular. "Amb aquesta decisió unilateral s'han vulnerat els dos principis de la democràcia i tant la facultat com la seua actual degana, Rosa Agost, han enviat un missatge de menyspreu a la identitat de gènere de les dones lesbianes", indiquen.

Així mateix, afigen que "Agost ha fet de la UJI un espai on la llibertat d'expressió està retallada per a les dones lesbianes". "La llibertat d'expressió no hauria de tenir més límits que el respecte dels drets i el nostre missatge no vulnera els drets de cap col·lectiu, no obstant açò, silenciar-nos i discriminar-nos si que vulnera els drets d'expressió del nostre col·lectiu", asseguren i agraeixen el suport de la resta de facultats de la UJI que "van considerar que la nostra exposició i el nostre missatge mereixia visibilitat un 26 d'abril del segle XXI".