El president ha condemnat l'acte intimidatori patit per la vicepresidenta del Consell la nit d'aquest dimecres i ha avançat que l'Advocacia de la Generalitat presentarà una denúncia davant la Fiscalia
Castellón Información
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reclamat un "ampli consens" per al debat d'una reforma constitucional que, segons ha proposat, hauria "d'atribuir a l'Estat la garantia d'igualtat de tots els ciutadans i generar un espai constitucionalment real de solidaritat, suficiència i equitat" mitjançant un nou model de financiació, així como reconéixer "les singularitats de nacionalitats i regions" i generar "un espai de cooperació autonòmica" amb una reforma del Senat.
A més, també ha enunciat altres propostes com la inclusió del "principi de lleialtat federal entre l'Estat i les comunitats autònomes", el reconeixement de les llengües oficials al conjunt d'Espanya per tal que "tinguen el seu espai" i la necessitat de "racionalitzar, aclarir i completar el sistema de distribució competencial basant-se en el principi de subsidiarietat".
El cap del Consell ha exposat aquestes idees a la sessió de control de les Corts Valencianes, on ha iniciat la seua intervenció condemnant l'acte intimidatori patit per la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, en la nit de dimecres davant del seu domicili, i ha avançat que l'Advocacia de la Generalitat presentarà immediatament una denúncia a la Fiscalia "per delicte d'odi i pertorbació de l'ordre públic".
"No consentirem episodis com els ocorreguts el passat 9 d'Octubre ni com el que va patir ahir la vicepresidenta davant de la seua casa", ha indicat Puig sobre aquests fets, que també han comptat amb el rebuig de tots els grups polítics de la cambra autonòmica.
Durant la seua intervenció, el president també ha aprofitat per anunciar que la Generalitat convocarà "un Congrés sobre l'autogovern del poble valencià" al mes de novembre, al que convidarà "els protagonistes polítics, especialistes universitaris i intel·lectuals" per tal de "resetejar el nostre autogovern i veure de quina manera podem ser més útils als ciutadans".
Puig, qui ha recordat que fa 25 anys que "es va celebrar el primer del primer congrés de l'Administració valenciana, 'Dels Furs a l'Estatut', ha incidit també que aquest torna a ser "un moment històric" que cal afrontar "des de la màxima unitat possible" per aconseguir "una societat més justa, oberta i on tots ens sentim de veritat membres".
En aquest sentit, Puig ha emfatitzat que, "en la reforma de la Constitució que s'ha d'emprendre ara", és necessari comptar amb "dos pilars fonamentals", conformats pels partits polítics al Congrés dels Diputats i les comunitats autònomes. Per això, ha afegit que "és important mantindre la unitat". "Els valencians hem de tindre la nostra veu", ha subratllat.
"La visió territorial és fonamental", ha recalcat el president, qui ha assenyalat que "no es pot pensar que un acord a Madrid des dels partits polítics pot donar una solució definitiva" ja que, segons ha explicat, existeixen "mirades diferents i totes s'han d'atendre".
A més, ha reclamat que el debat constitucional "no ha de ser interminable, sinó un debat productiu", al temps que ha reiterat la importància d'una reforma del sistema de finançament, que "pot ajudar a la reforma constitucional" i a "contribuir a la solució de la crisi territorial".
Dia Mundial contra el Càncer de Mama
D'altra banda, amb motiu de la celebració del Dia Mundial contra el Càncer de Mama aquest dijous 19 d'octubre, Puig ha tingut paraules d'ànim per a totes aquelles persones que pateixen aquesta malaltia, i els ha traslladat "tot el suport del Govern valencià". Així mateix, ha reconegut la labor de tots els serveis públics sanitaris que, a la Comunitat Valenciana, "estan fent possible la lluita contra el càncer".