Noticias Castellón
viernes, 10 de mayo de 2024 | Última actualización: 22:47

La Federació de Dolçaina i Tabal de Castelló es presentarà oficialment el dissabte 26 de novembre en la Plaça Major

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 16 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información

La agrupació té com a objectiu realitzar activitats per tal de dignificar la figura del dolçainer i el tabaleter a la ciutat 

La Federació de Dolçaina i Tabal de Castelló es presentarà oficialment a la Plaça Major amb un espectacle que combinarà tradició i modernitat el dissabte 26 de novembre. Aquesta federació ha nascut de la necessitat a Castelló d’impulsar, d’agermanar, d’ajuntar esforços per fer que el món de la dolçaina i el tabal, “tinga el lloc que realment es mereix a la cultura local”. Per tant, l’objectiu d’aquesta federació es treballar i lluitar per organitzar tallers, xerrades, cicles de concerts i un llarg etcètera. En definitiva, en realitzar totes aquelles activitats que siguen necessàries per tal de dignificar la figura del dolçainer i el tabaleter a la ciutat. Castelló és la ciutat amb més colles de Dolçaina i Tabal de la Comunitat i, a més a més, l’única que disposa d’un conservatori públic on s’imparteix la especialitat de Dolçaina. En els seus començaments, aquesta federació ha estat fundada per quatre agrupacions culturals de la ciutat de ben reconeguda trajectòria als carrers: la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló, la Colla de Dolçainers i Tabaleters 'Xaloc', la Colla de Dolçainers i Tabaleters 'El Soroll' i la Agrupació Musical 'Xarançaina'.

D’aquesta manera, el pròxim dissabte 26 de Novembre a les 19:00 es realitzarà la presentació oficial a la Plaça Major amb un espectacle únic on la tradició i la, alhora, modernitat que envolten aquests instruments tan arrelats a la nostra terra es conjugaran amb un únic fil conductor, mostrar tot el potencial que la dolçaina i el tabal tenen en la Ciutat de Castelló. Les obres de concert i les escenes tradicionals de la cultura castellonenca i ‘castellonera’ dividiran l’acte es dues escenografies que aniran alternant-se per tal de fer de l’acte un espectacle dinàmic i atractiu. I tot açò, tota aquesta mostra de tradició i modernitat, no seria possible si no fos per la col·laboració de balls regionals, muixeranga, moros, cristians, dansants del corpus, etc. Tan sols en músics i donat que s’agruparan quatre nombroses associacions musicals per a la realització de l’acte, es conta amb una participació al voltant de 80-100 músics. Tanmateix, degut a les col·laboracions que es tindran en l’acte per part de diferents associacions culturals de la ciutat, també es preveu una participació al voltant del centenar de persones. És a dir, es preveu una participació al voltant dels 180-200 actors (músics i figurants).