Noticias Castellón
sábado, 27 de abril de 2024 | Última actualización: 02:05

Moncofa denuncia la pretensió de Costes d'arrabassar al municipi 37.000 metres quadrats de terrenys

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 12 segundos

Noticias Relacionadas

L’alcalde lamenta que es procedisca a la partició abans de recuperar terreny perdut al mar: “mentres en altres localitats es construeixen espigons, a Moncofa s’avança en la partició”

El municipi de la Plana Baixa acudirà al contenciós per a defendre les propietats del municipi

L'Ajuntament de Moncofa, a través del seu alcalde, Wences Alós Valls, ha denunciat la pretensió de la Direcció General de Costes d'arrabassar al municipi 37.000 metres quadrats de terrenys amb la partició que pretén executar entre el marge esquerre del riu Belcaire i l'inici de l'avinguda Mare Nostrum.

El BOE de l'1 de desembre ha publicat el rebuig de Costes a les al·legacions que ha plantejat l'Ajuntament de Moncofa i confirma que Costes afectarà greument el municipi, 37.000 metres quadrats de propietat municipal. Es tracta de sòl dotacional municipal que passa a ser domini públic marítim terrestre, perdent l'Ajuntament la titularitat d'aquest. D'altra banda, la proposta de la Direcció General de Costes és encara més agressiva que en anteriors particions i s'augmenta la superfície de sòl dotacional municipal afectada per servitud de protecció, afectant-se un total de 7.000 metres quadrats.

Costes, i en conseqüència el Ministeri de Transició Ecològica, no ha tingut en compte les al·legacions que ha presentat l'Ajuntament contra la partició que afecta 525 metres entre el marge esquerre del riu Belcaire i l'inici de l'avinguda Mare Nostrum.

Inacció i desídia de Costes

La decisió de la Direcció General de Costes no sols perjudica les propietats municipals de Moncofa, sinó que també afecta habitatges particulars "propietaris que veuran com les seues cases passen a estar en servitud", ha denunciat alhora que lamentat l'alcalde.

L'alcalde considera que “primer s'hauria d'actuar protegint i recuperant el terreny perdut per la pròpia acció de l'Estat i després plantejar-se si la partició és necessària, i no a l'inrevés”.

A més, la decisió de Costes arriba sense que des del Govern s'haja actuat per a frenar la regressió marina. L'acció de l'Estat amb la construcció de preses i ports fa que es frenen les aportacions d'àrids i això, unit a la no construcció dels espigons projectats, provoca que la mar s'haja engolit més de 200 metres lineals en els últims cinquanta anys. "La mar es menja terreny i Costes ens en vol llevar encara més", ha denunciat el consistori.

L'alcalde, malgrat la impotència i desolació que ha generat la publicació de la partició en el BOE i el rebuig als recursos municipals plantejats, ha anunciat que l'Ajuntament "en defensa dels seus veïns arribarà fins a les últimes instàncies que permet el dret per a paralitzar este espoli".

Wences Alós Valls afirma que la partició que es proposa en l'actualitat és molt més agressiva que la planejada per Costes fa una dècada i que el ministeri va perdre en els tribunals. En aquella ocasió, Ajuntament i particulars van al·legar a la partició planejada i es va declarar la caducitat de l'expedient el 9 de juliol de 2013.

El Govern discrimina Moncofa davant d'altres localitats

L'alcalde ha recordat: “Des del 2010 l'estudi de la Universitat de Cantàbria estableix la necessitat de construir espigons; no obstant això, el Govern central no ha fet res sobre este tema, i ara pretén castigar el poble de Moncofa quan ells són realment els culpables que la mar s'estiga ensenyorint de la costa sud de Castelló”. Alós ha apuntat que "creiem que Moncofa està patint un tracte discriminatori injustificat. Després d'una dècada sense actuacions de protecció del litoral sud de Castelló qualsevol municipi podria ser susceptible que es vera alterada la seua partició; no obstant això, en altres localitats s'estan realitzant obres de defensa per a recuperar terreny a la mar mentre que a Moncofa ens l'arrabassa el Govern”.