Noticias Castellón
sábado, 27 de abril de 2024 | Última actualización: 02:05

La vaga indefinida dels MIR obté un 80% de seguiment i continuarà fins "veure un canvi de postura de la Conselleria"

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 28 segundos

Noticias Relacionadas

Els residents tenen "certa preocupació per sofrir alguna sanció" però es mantenen actius en les  reivindicacions

Aicha K.Herrando/ Castellón Información

El passat dimarts 21 els metges interns residents (MIR) de la Comunitat Valenciana van començar una vaga indefinida reivindicant els seus drets laborals. Tres dies després, la falta de metges residents es fa notar. Segons el Sindicat Mèdic de la Comunitat un 80% dels residents estan seguint la vaga que Marc Pereira, l’encarregat de coordinar la vaga MIR a la província de Castelló, qualifica de “massiva”, ja que tant en els hospitals de la ciutat de Castelló com en La Plana “el seguiment es manté actiu i la gent està sent constant i manté la voluntat de mantenir-la”. Mantenir una vaga que no saben quan acabara doncs “no hem preparat un pla a llarg termini per continuar-la però la nostra intenció és mantenir-la fins que vejam un canvi de postura o un aproximadament per part de Conselleria”.

PANCARTES 23J Mani MIR

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, per la seua part “es manté inflexible” i encara que “manté la porta oberta per a dialogar” els residents no noten cap intenció per donar resposta a les seues reivindicacions. De fet, Barceló assegura que la Comunitat té “una de les millors condicions laborals del país” i que és la segona amb un coeficient de retribució a aquest personal. Davant aquestes declaracions els residents no es sorprenen perquè “està seguint la línia de sempre” i encara que afirma que “les nostres reivindicacions corresponen a competències estatals, no és així, com tampoc és cert que tinguem les nostres reivindicacions resoltes”.

Respecte a les amenaces, Pereira assegura que en la província de Castelló no tenen constància de què estiguen sofrint coacció. Malgrat això, si està passant en alguns hospitals d’Alacant. Per aquest motiu, el conter oficial de la vaga de residents de la Comunitat ha oferit un numere de telèfon on els MIR poden enviar les amenaces o coaccions per les quals estan passant aquests dies. Per exemple, una resident de l'Hospital la Fe de València assegura: “estem rebent coaccions des de gerència a través del cap de servei. Ens amenaces en obrir-nos expedients si no cobrim les urgències les 24 hores”.

En el cas de Castelló, Pereira afirma que en l'Hospital General es va filtrar des de la Direcció General de Treball un document on es detallava una relació de fets que han deixat intuir que la vaga no era legal perquè no estava convocada correctament en forma i temps i que Conselleria la considerava legal a partir del 27 de juliol. Això, per descomptat, ha creat “molt malestar perquè desconeixíem la realitat, encara que aquest tema ja està judicialitzat tant des del Sindicat, que segueix mantenint que és legal, com des de Conselleria”. A més, el resident creu que el personal facultatiu està en mig “d’un limbe” i tenen “certa preocupació” per si poden rebre alguna pena o sanció per no acudir però en principi i a pesar d’això, “la vaga s’ha mantingut en bloc a tots els nivells”.

Manifestació MIR 23J

Tant és el nivell de suport que la manifestació del passat dijous 23 en València va reunir a 2.500 metges que busquen amb aquestes mobilitzacions l'equiparació de la jornada de treball i descansos d’un metge adjunt, a més d’estableixer la jornada laboral ordinària màxima de 37,5 hores i el descans de 36 hores setmanals després de la realització de les guàrdies de 24 hores interrompudes.

Hospitals sense residents

Pereira creu que no és factible que les urgències funcionen en el personal de facultatius que estan contractats habitualment. De fet, el que han fet és doblar i suplir les faltes amb adjunts d’àrees que corresponen als residents perquè no és possible mantenir les urgències “sense el personal en formació”. Tal és la falta que estan notant en els hospitals que el Sindicat Metge de l'Hospital Universitari de Vinalopó (Elx) denuncia que l’Hospital de Sagunt, que dóna cobertura a més de 140.000 habitants, té tan sols dos metges adjunts de guàrdia en el Servei d'Urgències.