Noticias Castellón
viernes, 26 de abril de 2024 | Última actualización: 13:39

Més d'un centenar de persones participen en una jornada d'hidrogen verd organitzada per la Càtedra bp de l'UJI

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 5 segundos

Noticias Relacionadas

La situació energètica actual ha posat de manifest la necessitat de buscar alternatives al gas que garantisquen una major independència

La Càtedra bp de Medi Ambient Industrial de la Universitat Jaume I ha celebrat la jornada «Reptes i oportunitats en la cadena de valor de l'hidrogen verd», que ha comptat amb la participació de 50 persones de manera presencial i prop de 60 en línia.

La situació energètica actual ha posat de manifest la necessitat de buscar alternatives al gas que garantisquen una major independència. En plena transició energètica i amb l'objectiu d'aconseguir les zero emissions netes per a 2050, l'hidrogen serà un pilar important de cara a poder descarbonitzar totes les àrees de l'economia, en conjunció amb altres tecnologies i una major eficiència energètica.

L'hidrogen verd o baix en carboni és aquell generat pel procés d'electròlisi a partir d'aigua i electricitat procedent de fonts renovables. La importància d'aquesta tecnologia parteix de la necessitat de descarbonitzar aquelles aplicacions industrials o de transport difícils d'electrificar de manera directa (per exemple, la indústria ceràmica, els sectors del ferro i l'acer o el transport pesat i de llarga distància).

Amb els projectes ja presentats, Espanya es pot convertir en el major productor d'hidrogen d'Europa, a causa de la situació privilegiada que té per la seua capacitat de producció d'electricitat renovable i la seua infraestructura gasista. No obstant això, hi ha encara reptes com la falta d'infraestructura, el fet de poder ajustar oferta i demanda, la falta d'un marc regulador o la necessitat de desenvolupar economies d'escala que reduïsquen els costos de la tecnologia necessària.

En aquest sentit, Sagrari Miguel, Green Hydrogen Commercial Advisor a bp, ha exposat algunes de les accions que està prenent bp per a superar aquests reptes, com ara la innovació, la col·laboració público-privada o aliances estratègiques amb sectors actualment «gas intensius» o amb productors d'electricitat renovable. Per exemple, a la Refineria de Castelló, a través dels acords amb el sector ceràmic i Iberdrola.

D'altra banda, Beatriz Fernández, Green Hydrogen Electrolysis Specialist a bp, ha abordat l'estat de la tecnologia dels electrolitzadors, els seus reptes quant a costos i subministrament de components clau o l'evolució esperada i ha exposat també les oportunitats de l'hidrogen per a la descarbonització, la integració de renovables o la generació d'ocupació.

La jornada estarà disponible en vídeo en la web de la càtedra i en el seu canal de YouTube.