Noticias Castellón
miércoles, 5 de junio de 2024 | Última actualización: 10:42

L'UJI presenta en la Fira del Llibre la publicació 'Mujeres públicas, ciudadanas conscientes'

Tiempo de Lectura: 1 minutos, 47 segundos

Noticias Relacionadas

El llibre, publicat dins la col·lecció 'Història i Memòria', té com a autores a Rosa Monlleó Peris, Inmaculada Badenes-Gasset i Eva Alcón Sornichero

Castellón Información

La Fira del Llibre de Castelló ha acollit aquesta vesprada la presentació del llibre Mujeres públicas, ciudadanas conscientes, de Rosa Monlleó Peris, Inmaculada Badenes-Gasset i Eva Alcón Sornichero, que ha sigut editat per Publicacions de la Universitat Jaume I dins de la Col·lecció 'Historia i Memòria'.

Rosa Monlleó ha explicat que investigar el paper protagonista de les dones en la Segona República és una operació científica essencial per a entendre la modernització d'Espanya. Les diverses lleis que van ser aprovades en aquest període van donar l'oportunitat a les dones de prendre les regnes de l'acció ciutadana, amb el que transgredien l'espai masculí i es convertien en subjectes conscients, amb responsabilitat en els assumptes públics. "En aquest llibre apareix l'experiència cívica de moltes dones: votar, manifestar-se en el carrer o donar mítings electorals com a ciutadanes, ser diputada o alcaldessa, gaudir del segur de maternitat, aconseguir la tutela dels fills o el divorci, accedir a nous oficis monopolitzats fins llavors pels homes".Presentació  'Mujeres públicas ciudadanas conscientes'

En aquest sentit ha afegit que amb aquesta obra s'aconsegueixen dos objectius essencials: "d'una banda, des del prisma feminista, presentem els avanços assolits per les dones, nous drets i major autonomia; i per una altra, des del prisma de la memòria històrica, en elaborar les seues biografies hem recobrat la seua dignitat per ser víctimes de la guerra i la repressió franquista. Desemmascarar la versió negativa que el règim franquista va donar d'elles, ens ha permès retrobar-nos amb la Segona República com un període emancipador i creatiu per a les dones".

"Sens dubte, la Segona República va convertir a la dona en protagonista, després d'anys de lluita per la conquesta dels seus drets. Aquest règim va possibilitar el protagonisme de la dona i el desenvolupament del feminisme, encara que, desgraciadament, el franquisme va acabar amb aquests avanços" ha conclòs el rector.