Noticias Castellón
jueves, 2 de mayo de 2024 | Última actualización: 15:58

L'UJI investirà com a doctora honoris causa a Àngela Nieto, investigadora del CSIC

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 22 segundos

Noticias Relacionadas

El Paranimf de la Universitat Jaume I de Castelló acull aquest divendres 12 de maig, a les 11.30 hores, l'acte d'investidura del grau de doctora honoris causa d'Ángela Nieto Toledano i d'investidura dels nous doctors i doctores per la Universitat Jaume I.

La concessió del grau de doctora honoris causa a la professor Ángela Nieto Toledano ha sigut a proposta del Departament de Biologia, Bioquímica i Ciències Naturals. El catedràtic de l'Àrea de Bioquímica i Biologia Molecular d'aquest departament i actual vicedirector del Grau en Bioquímica i Biologia Molecular, Aurelio Gómez Cadenas, actuarà com a padrí.

Ángela Nieto és llicenciada en Ciències i doctora en Bioquímica i Biologia Molecular per la Universitat Autònoma de Madrid. Després de doctorar-se (1987), la seua recerca es va centrar en l'estudi de la mort cel·lular programada. En 1989, es va unir a l'Institut Nacional d'Investigació Mèdica a Londres per a treballar amb David Wilkinson en l'aïllament de gens implicats en el desenvolupament del sistema nerviós. En 1993, va obtindre un lloc en l'Institut Cajal (CSIC) i va tornar a Espanya. Des de llavors, dirigeix un grup interessat a estudiar plasticitat i moviments cel·lulars en la salut i la malaltia. En particular, el seu grup ha estudiat la transició epiteli-mesènquima (EMT) durant el desenvolupament embrionari i el seu paper en la migració de cèl·lules canceroses en la metàstasi, el desenvolupament de malalties, com ara la fibrosi, i el desenvolupament del sistema nerviós.

Actualment, la doctora Ángela Nieto és professora d'investigació en l'Institut d'Investigació CSIC-UMH d'Alacant i les seues línies d'investigació estan encaminades a descobrir i comprovar noves xarxes reguladores del control de la plasticitat i els moviments cel·lulars, monitorar els moviments de les cèl·lules embrionàries que regulen la posició dels òrgans, monitorar els moviments de les cèl·lules canceroses des del tumor primari fins als focus metastàtics i estudiar el paper de la plasticitat fenotípica en la formació d'òrgans i en la seua degeneració, per a proposar noves estratègies terapèutiques.

La professora Nieto ha rebut més de 43.000 cites dels seus més de 140 treballs en revistes internacionals, a més de nombrosos premis i reconeixements que fan honor a una trajectòria científica d'enorme rellevància, basada en la seua excel·lent investigació i en el seu esforç constant, sempre moguts per la curiositat, la creativitat i el rigor.

Al llarg de la seua extensa carrera ha format en el seu laboratori desenes de joves i ha dedicat generosos esforços a la gestió i la política científica. A més, és un model inspirador per a les joves i les xiquetes i exemplifica com una científica pot convertir-se en referent en un món de la investigació.