Noticias Castellón
viernes, 26 de abril de 2024 | Última actualización: 10:41

L’Ajuntament de Vila-real tanca un conveni de 100.000 euros anuals amb la Comunitat de Regants

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 16 segundos

Noticias Relacionadas

La intenció d'aquest acord és treballar conjuntament en la millora de la séquia major i la seua integració a la ciutat

L'Ajuntament de Vila-real ha acordat la signatura d'un conveni anual amb la Comunitat de Regants amb l'objectiu estrényer la col·laboració entre totes dues entitats i en concret per a treballar conjuntament en la millora de la séquia major i el seu entorn, integrar millor aquest element a la ciutat i incorporar el seu ús com a infraestructura per a alleujar les aigües pluvials en cas d'episodis de pluges torrencials. L'alcalde, José Benlloch, ha anunciat hui l'acord en una compareixença al costat del president de la Comunitat de Regants, Pascual Broch. El conveni, la quantia anual del qual serà de 100.000 euros, naix “per a quedar-se i consolidar la col·laboració que durant els últims anys hem mantingut amb el sindicat de regs, una entitat amb més de 150 anys d'història, que ha sigut fonamental per al desenvolupament de Vila-real”, en paraules de Benlloch. El conveni contempla també la col·laboració per a reparar els desperfectes en la séquia ocasionats per les pluges torrencials i avançar en el treball d'homogeneïtzació i integració d'aquest canal en l'entorn.

L'alcalde ha explicat que “no hi ha cap ciutat de la nostra grandària que tinga les oportunitats que per a nosaltres suposa la séquia major”, una infraestructura que en 2022 va complir el seu 750é aniversari i que “encara que continua tenint com a principal finalitat el reg de la nostra agricultura, també ens ofereix altres possibilitats i usos que volem aprofitar”. Benlloch ha recordat que aquest canal, que creua el nucli urbà, “és també un corredor verd i un espai que pot ajudar-nos a fer de Vila-real una ciutat més amable i saludable”, per això en 2018 l'Ajuntament va impulsar la redacció d'un pla estratègic i un estudi previ per a un projecte integral de millora i homogeneïtzació de la séquia major. “Un equip tècnic del sindicat de regs, al costat dels tècnics de la regidoria de Serveis Públics i la regidoria d'Agricultura, Sostenibilitat, Transició Ecològica, Energètica i Medi Ambient, està treballant en aquest projecte, però estem en condicions de fer un salt”, ha asseverat l'alcalde, qui també ha apuntat la possibilitat d'aprofitar els fons europeus per a “cuidar millor la séquia, tant el seu entorn com el propi canal, per a evitar caigudes i despreniments com els ocorreguts en el tram de la plaça del L'Alguer durant l'últim episodi de pluges torrencials”.

Per a això s'ha decidit impulsar aquest conveni, que contempla també la utilitat que la séquia té a l'hora “d'assumir part del cabal d'aigües pluvials i evitar que la ciutat s'inunde, sempre garantint la qualitat de l'aigua per al reg”. “En dies de molta pluja, les aigües pluvials que discorren pels carrers es troben amb dos talussos, la línia fèrria i la N-340, que exerceixen de barrera ocasionant greus problemes d'acumulació d'aigua”, recorda l'alcalde. “La séquia major assumeix gran part d'aquesta aigua i pot ser un element molt útil per a recollir i canalitzar aquest cabal cap al riu sec i ajudar al fet que la ciutat no s'inunde”.

En aquest sentit, el president de la Comunitat de Regants, Pascual Broch, ha assegurat que aquest acord pretén aprofitar l'oportunitat que brinda la séquia i les infraestructures hidràuliques complementàries per a ajudar a alleujar el problema d'inundacions que té la ciutat, a més de treballar per a dignificar aquest element del patrimoni local i que siga beneficiós per a tota la ciutat. En aquest sentit, Broch s'ha referit a la reparació de les zones que van quedar danyades per les pluges torrencials de novembre, que es repararan “de manera que la séquia s'incorpore i s'integre encara més en el nucli urbà”.