Noticias Castellón
jueves, 2 de mayo de 2024 | Última actualización: 22:34

La província de Castelló rememora les seues arrels i història

Tiempo de Lectura: 5 minutos, 29 segundos

Noticias Relacionadas

Diferents municipis celebren el 9 d'Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana

De nord a sud, els municipis de la província de Castelló han rememorat aquest dilluns les seues arrels i història amb diferents actes que han conjugat la música, la tradició i la solemnitat.

Almassora ha celebrat aquest dilluns el Dia de la Comunitat Valenciana amb la tradicional ofrena de la corona de llorer al monument del rei Jaume I, un acte inclòs en el seu programa de festes en honor a la Mare de Déu del Roser. La comitiva conformada per entitats, la corporació municipal, la reina de les festes, Elena Portalés, i la seua cort ha eixit des de l'Ajuntament fins al monument per a rendir tribut al Conqueridor.

L'homenatge ha comptat amb la participació de membres de la Comanda Fadrell, abillat de cavallers i dames medievals, la Colla de Dolçaina i Tabal Els Gols, l'Associació de Moros i Cristians d'Almassora i l'Associació Cultural El Torrelló, que ha actuat amb els seus balls tradicionals en concloure l'acte.

Sens dubte, un dels moments més emotius ha sigut quan el tenor castellonenc Javier Bovea, el primer guanyador del programa de televisió Tu sí que vales, ha interpretat l'himne de la Comunitat acompanyat de la banda municipal d'Almassora, la UIM la Esmeralda, dirigida per Víctor Alapont. Una magistral actuació davant el monument de Jaume I que ha repetit, posteriorment, davant el bust de Pere Cornell situat en la plaça del mateix nom, davant l'Ajuntament. També allí s'ha depositat una corona de llorer.

“És una jornada de tradicions, d'enaltir les nostres senyes d'identitat, d'aquells emblemes que ens uneixen i ens continuaran unint com un gran poble que som”, ha assenyalat l'alcaldessa, María Tormo, qui ha remarcat que la Comunitat Valenciana és “una terra d'oportunitats, talent, alegria i solidaritat. Amb un caràcter acollidor i mediterrani. Som una gran regió. És un orgull ser i sentir-se valencià”.

Vinaròs

Vinaròs ha conmemorat aquest matí el Nou d'Octubre amb una ofrena floral davant el monument a Jaume I, informa J.J. Benito.

L'acte s'ha iniciat a les deu del matí amb un parlament de l'alcalde, Guillem Alsina, per a continuar amb l'ofrena floral a càrrec de les regines, dames i cavallers de les festes de Sant Joan i Sant Pere.

Seguidament, ha participat la Muixeranga de Vinaròs que ha format diferents figures humanes i per finalitzar ha actuat el grup folklòric Rondalla Vinarossenca Mar i Terra.

A l'acte han participat les autoritat municipals, amb representants de totes les forces polítiques al consistori, així com de la Policia Local i Guàrdia Civil.

 A les onze s’ha iniciat la Trobada de Nanos en la pérgola del paseo Blasco Ibañéz, organitzada per la Colla de Nanos i Gegants.

Benicàssim

A Benicàssim primer s'ha celebrat una trobada a la plaça de les Corts Valencianes amb motiu del dia de la Comunitat Valenciana. Sobre les 11,30 ha començat la tradicional cercavila pel Carrer Sant Tomàs en la qual ha participat la Reina, festeres i festers, autoritats, la banda de música, Dolçainers i el grup folklòric el Cremaller fins a Plaza del País València on tingut lloc l'acte institucional.

Una plaça repleta esperava l'inici d'aquest acte ple de tradició en un assolellat i calorós 9 d'octubre de 2023. El grup folklòric El *Cremaller ha ballat al compàs *dels *dolçainers, i la Unió Musical Santa Cecilia ha posat la melodia a tot l'acte i ha tancat amb els himnes de la Comunitat Valenciana i d'Espanya. Mentre l'escultura de Jaume I el Conqueridor de *Melchor Zapata presidia l'acte al qual també ha assistit el propi artista.

L'alcaldessa, Susana Marqués, ha subratllat en el seu discurs que, “hui els valencians celebrem una jornada carregada de sentiments, orgull i emoció que estimem aquesta terra generosa, fort i valenta, de profundes arrels pròpies, forjades per un poble lleial, noble, treballador que al llarg de segles ha escrit les pàgines de la seua prospera història, i ha sabut trobar el valor de tot allò que ens uneix com a poble, que ens és tan nostre i pel que se'ns reconeix, aqueixa manera especial de viure, de ser i sentir que tenim els valencians”.

Nules

Nules se suma, un any més, a les celebracions per a conmemorar el 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, i ho ha fet d’una manera especial, amb la celebració de la ja tradiconal Processó Cívica que contempla a més l’escenificació amb les personatges històrics del lliurament del Castell de Nules.  

De fet, la societat nulense ha eixit al carrer a acompanyar a la Real Senyera que s’ha sigut traslladada des de l’Ajuntament fins a l’avinguda de Jaume I on a més s’ha fet l’acte d’homenatge al rei En Jaume I.

En aquesta ocasió l’acte homenatge ha comptat amb la participación de la Banda Artística Nulense, la Colla de Dolçainers i Tabaleters, de la Coral de Sant Bartomeu, de la Coral Veus de Cor del CEAM Nules, a més de representants de les diferents comissions de festes amb les seues reines, presidents i dames dels barris de Sant Xotxim i de Sant Joan, associacions, entitats i autoritats locals.

“Una ampla representació de la ciutadania ha estat en aquest acte amb el que es pretén mostrar públicament les nostres senyes d’identitat com a poble valencià”, comenta l’alcalde de Nules, David García.

Així doncs, Nules ha rendit tribut al rei En Jaume I i com cada any  la Reina de la Vila, Paula Bruno, acompanyada per l’alcalde de Nules, David García i les dames de la Cort d’Honor juntament amb la resta de membres de la Corporació Municipal han presidit aquest acte d’homenatge a Jaume I.

La Reina de la Vila i l’alcalde de Nules han dipositat una corona de llorer davant l’escultura de Jaume I que presideix l’avinguda que porta el seu nom. Després, una representació de l’alumnat de primària del municipi ha llegit alguns articles de l’Estatut d’Autonomia i seguidament, el primer edil de la població ha fet un parlament en el que ha destacat l’importància d’aquesta data per la unitat del poble valencià.

Al finalitzar, s’ha disparat una mascletada manual en la que han participat els Dimonis del Poll.