Noticias Castellón
viernes, 26 de abril de 2024 | Última actualización: 23:10

Aposta per la sostenibilitat amb una inversió de 17 milions d’euros en polítiques d’aigua, energia i residus

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 1 segundos

Noticias Relacionadas

La Diputació de Castelló serà pionera en el desenvolupament d’iniciatives ambientals, també al sector pesquer

La Diputació de Castelló materialitza la seua aposta per la sostenibilitat destinant prop de 17 milions d'euros a aigua, energia i residus. El president José Martí destaca la voluntat d'afrontar el repte de cuidar l'entorn impulsant la recollida selectiva de residus i l'eficiència hídrica i energética. El diputat Ignasi Garcia posa en valor un pressupost que permet a la institució ser pionera a l'hora de desenvolupar polítiques ambientals. La Diputació continua amb el conveni amb la Confraria de Pescadors per a la recollida del fem i plàstics.

Castellón Información

 width=El president de la Diputació, José Martí, i el diputat de l’àrea de Sostenibilitat, Ignasi Garcia,  han assenyalat hui que la Sostenibilitat és un dels quatre eixos bàsics del pressupost de #MésImpulsCastelló de la Diputació de Castelló per a 2022, que ascendeix a 177’8 milions d'euros. Un pressupost en el qual s'han consignat 16,8 milions d'euros “per a avançar cap a una província molt més sostenible”. Una xifra elevada, va dir el president, José Martí, que “tenim la voluntat d'incrementar a partir de la incorporació de romanents”.

El president ha explicitat que del que es tracta és “d’afrontar el repte de cuidar l'entorn impulsant la recollida selectiva de residus i l'eficiència hídrica i energética”. En aquest context, ha destacat “els 12 milions d'euros pressupostats per a proveïment i sanejament d'aigua en tots els pobles o els 3,2 milions d'euros que es destinaran a la gestió de residus i educació ambiental”.

 width=Per part seua, el diputat Ignasi Garcia ha fet referència a la importància de les polítiques que impulsarà el seu departament en 2022 relacionades amb el subministrament d'aigua, energia i matèries primeres a la província, destacant el Pla Director de l'aigua, del qual ha dit que “és una realitat que busca la col·laboració de les diferents administracions competents en diversos nivells, com la Generalitat i el Govern d'Espanya, així com la participació activa de les entitats locals”.

“Amb aquest pla garantim la justícia hídrica en tota la població de la nostra província, per a aconseguir recursos i millores d'eficiència hídrica en xarxa amb subvencions pluriennals de més de 1,5 milions d'euros”, ha expressat el diputat de Sostenibilitat.

 width=També, dins d'aquesta àrea, «comencem amb la inversió en depuració, on realitzarem un conveni de millores amb l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana (EPSAR) a Sant Vicent de Pedrahita i el Tormo, així com una partida pressupostària que arriba quasi als 10 milions d'euros en infraestructures i manteniment».

Pla de Transició Energètica

En la branca d'energia Garcia ha explicat que la Diputació treballa en la transició cap a un model energètic més sostenible “mitjançant la reducció de la petjada de carbó en l'atmosfera per a lluitar contra el canvi climàtic”.

El Pla de Transició Energètica té com a objectiu distribuir 5 Mw de potència “sense tallar cap arbre”, compta amb l'adhesió de 65 municipis de la província de Castelló, amb un total de 224 ubicacions. Està concebut per a assegurar un estalvi anual econòmic de 543.799 euros, amb un pressupost de 5 milions.

 width="La idea, ha manifestat, és instal·lar plaques solars en els edificis municipals d'aquestes localitats per a reduir les emissions de CO₂”.

Matèries primeres

Finalment, el diputat ha posat de manifest la necessitat de fer un canvi “en el nostre estil de vida” per a passar d'una economia “d'un sol ús” a una altra circular, en la qual “els productes que consumim es recuperen, reciclen i tenen moltes vides”.

Així mateix, també ha informat que la Diputació fa una aposta decidida en el ‘sistema de recollida Porta a Porta’, per a promoure i consolidar aquest projecte, amb un pressupost de 200.000 euros per a municipis i mancomunitats.

I, en la mateixa línia de residus, la Diputació continua amb el conveni amb la Confraria de Pescadors (Coincopesca), amb una inversió de 20.000 euros per a la recollida del fem i plàstics que hi ha en el fons de la mar i, sobretot, “visibilitzar que allò que fem malament en la terra acaba afectant negativament les nostres mars".