Noticias Castellón
domingo, 28 de abril de 2024 | Última actualización: 15:06

Hyuro culmina la seua intervenció urbana crítica amb la justícia patriarcal en una mitgera cedida dins del TEST a Vila-real

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 5 segundos

Noticias Relacionadas

El mural completa la sisena edició de la cita artística, inaugurada al març amb l’exposició col·lectiva amb tres artistes femenines

Castellón Información

La Mostra d’Art i Creativitat de Vila-real, TEST, acomiada oficialment la seua edició 2018. Ho fa amb 'Patriarca't, la intervenció urbana amb la qual l'artista argentina resident a Espanya Hyuro segella, i amplia, el museu a cel obert d'aquesta cita referent per la selecció i promoció de nous i noves creadores. Cinc dies ha tardat a finalitzar la peça per a aquesta sisena edició, que s'erigeix ja sobre una mitgera de l'avinguda Tarancón de Vila-real cedida per una comunitat de dotze propietaris.

L'obra construeix tota una crítica a la justícia patriarcal sobre la figura d'un jutge, sense peus ni cap, i manté la visió extraordinàriament personal, l'univers seductor i les al·lusions a temes femenins inherents a les creacions de l'artista.

Hyuro esquiva en aquesta ocasió, no obstant açò, la línia estrictament poètica que teixeix la seua obra perquè creu que la realitat actual “demanda que els artistes reflectisquen en el seu art alguna cosa tan sensible com és l'estat de la justícia en el nostre país”. Al seu judici, tots els estereotips i prejudicis de gènere que conflueixen en la violència sexual contra les dones es reprodueixen en el sistema judicial, explica la pròpia artista en l'argumentari de l'obra compartit en les seues xarxes socials.

Al costat de la crítica a la justícia patriarcal, la referència a la figura de la dona i la presència de les seues heroïnes invisibles es plasmen en les punyetes (els brodats típics de les mànigues de la toga dels jutges), molt presents en la peça i que fins a data recent s'elaboraven mitjançant un procés artesanal i a càrrec de dones.

El mural en gran format que modela des d'aquesta setmana la fisonomia urbana vila-realenca comparteix escenari de carrer amb els de firmes tan reconegudes a nivell internacional com Pantone, Borondo, Escif, Sam3 o el ‘pop-trash’ del francès Louis Lambert (3TTMan), a qui Hyuro ha pres el relleu.

H-8Després del seu pas pel TEST 2018, l'argentina posa rumb al Festival Northwestwalls (Bèlgica), on seguirà empoderant a aqueixes heroïnes invisibles que encastella en la seua obra. Creacions que militen ja sobre l'asfalt de ciutats de mig món, transformant espais públics d'Espanya –València, Astúries, Madrid i ara Vila-real- i Itàlia a França, Alemanya, Brasil, Estats Units o Nova Zelanda.

El director artístic del TEST, Pascual Arnal, ha agraït “de manera molt especial les facilitats i sensibilitat dels veïns a l'hora de cedir la seua mitgera de forma desinteressada” per a materialitzar la proposta de Hyuro. “Demostra la implicació de la ciutadania a l'hora de compartir una acció en la qual s'enalteix l'art i la bellesa, encara que aquesta no vinga exempta d'una crítica tan necessària en aquests dies que corren”.

L'art urbà de Hyuro posa la guinda a la sisena edició del TEST que ha mantingut la varietat de disciplines en l'exposició col·lectiva del Convent Espai d’Art de Vila-real que va inaugurar el març passat la cita. Una mostra a la qual han donat forma els treballs de Marina Iglesias (pintura), Laura Salguero (aquarel·la, fotografia, escultura i gravat) i Ester Pegueroles (fotografia), i els seus llenguatges filats “per una certa preferència pel paisatge i la naturalesa”, assenyala Arnal.

El TEST posa el seu comptador a zero per a gestar el seu pròxim aterratge a Vila-real. El setè. En 2019.