Noticias Castellón
lunes, 6 de mayo de 2024 | Última actualización: 13:40

El Centre Lluís Alcanyís de Vila-real assoleix el tercer pic més alt de la seua història amb 151 expedients oberts en 2017

Tiempo de Lectura: 5 minutos, 27 segundos

Noticias Relacionadas

L’alcohol, la cocaïna i el cànnabis continuen liderant el rànquing de substàncies més consumides, encara que prevalen les persones politoxicòmanes pels qui acudeixen en cerca d'ajuda a aquest centre de referència, que en breus obrirà un nou grup de teràpia per a persones amb baix coeficient intel·lectual. Les dones ja suposen la quarta part dels usuaris i actualment són 111 homes i 20 les dones que atenen els especialistes

S.N./Castellón Información 

El centre de dia terapèutic per a la deshabituació, rehabilitació i reinserció social Lluís Alcanyís de Vila-real ha entrat en el seu quart de segle més un any i ho fa amb un dels pics més alts de persones noves ateses en 2017, en concret el tercer de la seua història després de 1999 i el 2015, 151. Es tracta d’un dels punts més destacables de la memòria anual del servei, que ha sigut presentada per la regidora de Sanitat, Silvia Gómez, i el treballador social del, Santi Agost durant la presentació de la memòria anual del servei.

Jornada dones i gènere Lluís Alcanyís2Goméz ha posat en valor la tasca del centre, ja que “ha sabut adaptar-se als canvis pel que fa a les addiccions, amb l’auge d’unes actualment que pareixia que estaven en desús i també el cas contrari o l’augment significatiu de dones ateses, un dels grups més vulnerables”, ha assegurat la regidora. Per la seua banda, Agost ha repassat les principals xifres de l'any, que reflecteixen la prevalença de persones politoxicòmanes (27%), a les quals els segueixen els consumidors exclusivament d'alcohol (21%) i els de cocaïna i cànnabis (18%) respectivament, un rànquing que no ha canviat en els últims dotze anys. “Tres quartes parts de les persones que acudeixen en cerca d'ajuda són consumidors d'alguna d'aquestes tres substàncies, que segueixen liderant el rànquing”. El tècnic també assenyala que les sol·licituds per a desintoxicar-se de la cocaïna han tornat a repuntar, amb xifres que no véiem des de l'any 2007”. A més, el rang d'edat de les persones que fan ús d'aquest servei s'ha invertit i ara predominen els usuaris d'entre 40 i 50 anys, seguits dels qui tenen entre 30 i 40, “els més nombrosos fins ara”.

El cas de les dones

El tècnic també ha incidit en la importància de la dona en el centre, ja que la seua major socialització, ha tingut, malauradament, un efecte negatiu que ha sigut l’adquisició d'hàbits perjudicials històricament masculins que s’han tornat en addiccions. Malgrat això, han perdut la por o la vergonya a demanar ajuda i passar per teràpies i representen ja la quarta part del total dels usuaris. Actualment són 111 homes i 20 les dones que atenen els especialistes del Lluís Alcanyís. “En el cas de les dones, tenim un ascens progressiu, fa una dècada eren la meitat i en els últims anys no baixen de la trentena”.

memoria lluis alcanyis 2017El centre de dia mesura l’èxit de les seues teràpies amb la variable de la permanència, ja que quan una persona addicta passa més temps realitzant teràpia, menys possibilitat de recaure. El temps mínim i més desaconsellable és inferior als tres mesos i en aquest cas la majoritàriament superen els deu d’estada, “el que ofereix més garanties d'evolució en positiu”, afirma. Així mateix, posa en relleu el flux més gran d'intervenció grupal front a l'individual i el familiar. “Tenim diversos grups per a atendre addiccions com la ludopatia, l'alcohol, la cocaïna, que es va tancar i s’ha hagut de tornar a obrir, un altre de teràpia de dones, centrada en temes de gènere, i un altre per a pares i mares d'adolescents consumidors de cànnabis, ja que es neguen en alguns casos a rehabilitar-se i els progenitors volen ser els artífexs”, indica i anuncia que “aviat tindrem un nou grup per a addictes amb un coeficient intel·lectual baix, ja que necessiten una atenció especialitzada”.

Canvis d’hàbits

El cànnabis és una de les drogues més consumides però la situació no era així en 2006, on estava en quart lloc per darrere de la ludopatia. L’addicció a les compres també és una novetat. La cocaïna ha repuntat després d’anys a la baixa per la millora de la situació econòmica i el perfil de consumidor és el d’una persona de classe mitjana, amb ocupació i família, “a simple vista mai diríem que té una addicció, ja que no arribarà a delinquir per a aconseguir la droga, però sí que assolirà deutes amb el traficant”, ha apuntat Agost. Per altra banda, abans els grups d’edat de les persones que fan ús d'aquest servei es concentrava en els de 30 i 40, i ara, encara que predomina el rang de 40-50, la resta de grups, menys de 20, de 20 a 30, s’han igualat i suposen també un percentatge important, amb 30 adolescents dins del servei actualment. És interessant recórrer a les dades per a comprovar l'evolució del servei, que en el seu primer any de vida (1992), va obrir 53 expedients fins a arribar als 150 d’enguany.

Pel que fa a les teràpies grupals, el taller diari és un dels que concentra el nombre més gran de participants, amb 29 persones que acudeixen cada dia a la seu de 09.00 a 13.00. El d’alcohol també destaca amb 31 pacients, 15 d’ells dones, 23 en ludopatia, 8 en cànnabis, 41 en el grup de pares i mares i 25 de cocaïna.

El tècnic ha agraït a la Regidoria de Sanitat el seu suport, ja que “des que aquesta Regidoria gestiona el centre els recursos es rendibilitzen millor i hem observat una evolució molt positiva”. L’edil de l'àrea, Silvia Gómez, ha recordat que “el Lluís Alcanyís és un centre de referència en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, que compta amb un equip de professionals molt qualificats,”. Així mateix, felicita als treballadors de l'àrea, que “han fet que durant 25 anys aquest servei haja passat a ser imprescindible per a la ciutat i tot el territori” i ha recordat la celebració de la jornada d'aniversari, el passat 5 d'octubre, centrada en la dona i les drogues, que va comptar amb 150 assistents i que “va ser tot un èxit, ja que va comptar amb nombrosos professionals i estudiants del sector”.