Noticias Castellón
viernes, 10 de mayo de 2024 | Última actualización: 22:47

Educació anuncia visites escolars al Castell Vell de Castelló per a que els alumnes "coneguen el patrimoni local"

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 14 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha manifestat que al llarg del pròxim curs escolar es programaran visites concertades dels escolars perquè coneguen el Castell Vell de Castelló.

En la seua visita a Castelló, ha explicat que serà a partir del mes de setembre i en col·laboració amb l'Ajuntament de Castelló quan els escolars realitzaran recorreguts programats per aquestes excavacions arqueològiques que està identificada com l'origen de la ciutat de Castelló, i segons les troballes arqueològiques hi ha materials als voltants de l'època del bronze, ibers i romans.

Segons els historiadors, els orígens del castell daten dels segles X i XI corresponent a l'època andalusina, que dura aproximadament fins a la segona meitat del segle XIII, el període més llarg habitat al castell.

L'evidència documental és cap al final del segle XI en documents de Pere I d'Aragó, i l'any 1233 va ser conquerit per Jaume I, qui en 1251 li atorga el “Privilegi de Trasllat” al pla al lloctinent Ximén Pérez d'Arenós, encara que el castell es manté habitat fins al final del segle XIV.

Des de l'any 2000 fins a l'actualitat, la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esports ha dut a terme cinc fases de restauració. Al llarg de les diferents fases de restauració i d'excavacions, s'ha anat recuperant part de la imatge que va tindre històricament com a representant de l'arquitectura militar islàmica del municipi fins a l'arribada de Jaume I al segle XIII.

Destaca la construcció de la tàpia per tot l'edifici, amb terra, pedres i calç per a arrebossar mitjançant encofrat. Els vestigis del castell van ser precedits per altres emplaçaments humans que es perden en la memòria dels temps ibèrics i anteriors, així com poblament romà arran de troballes de monedes, ceràmica sigil·lada, entre altres tipus de materials.

Visita als jaciments de Vilafamés

La directora general de Cultura i Patrimoni ha visitat també la cova del Tossal de la Font, la Cova Matutano del municipi de Vilafamés, que junt amb l'abric del Castell i l'abric de les Roques de Mallasén conformen una de les zones de major importància arqueològica de la província de Castelló.

Dins del terme municipal de Vilafamés es tenen localitzats jaciments prehistòrics de l'època del paleolític superior, restes de l'home de Neardenthal i diversos emplaçaments ibers. En el cas particular de la Cova Matutano, es tracta d'un jaciment únic d'aquest període a la província de Castelló, pertanyent a un dels períodes més desconeguts de la prehistòria.