Noticias Castellón
domingo, 8 de diciembre de 2024 | Última actualización: 13:13

Educació forma als professors i professores valencianes per donar més presència a les científiques a les aules

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 32 segundos

Noticias Relacionadas

Consisteix en un curs pilot de 30 hores de duració que s'imparteix de manera online i que es dirigeix al professorat d'Educació Secundària

Castellón Información

La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport està desenvolupant un curs de formació del professorat amb el títol 'Una ciència amb científiques per a l'aula' a través del CEFIRE específic dedicat a l'àmbit científic, tecnològic i matemàtic. La proposta s'emmarca en el projecte europeu Erasmus + KA201 Women's Legacy, que la mateixa Conselleria lidera i que coordina la investigadora Ana López-Navajas.

'Una ciència amb científiques per a l'aula' consisteix en un curs pilot de 30 hores de duració que s'imparteix de manera online i que es dirigeix al professorat d'Educació Secundària. Per al seu disseny, en el qual s'ha estat treballant durant prop d'un any, s'ha comptat amb la col·laboració de professionals de totes les matèries STEM: matemàtiques, biologia i geologia, física i química, tecnologies i informàtica.

Iniciada el passat 23 de març, en aquesta primera edició estan participant un centenar de docents de centres educatius valencians: "La finalitat no és només donar a conéixer científiques, sinó sobretot transformar i ampliar el concepte de la ciència, així com oferir instruments per a incloure-les en la pràctica docent. Aquest enfocament pràctic és el que permetrà un canvi real des de les aules", explica Ana López-Navajas.

Ara, l'equip del projecte europeu Women's Legacy es dedicarà a millorar el curs a partir d'aquesta primera experiència i a adaptar-lo a més nivells educatius, com el professorat universitari de màsters de Secundària. A més, la intenció és que s'impartisca en altres autonomies i en països com Itàlia, Lituània i Escòcia.

Aquesta formació és el primer producte intel·lectual del projecte europeu Erasmus + KA201 d'innovació educativa Women's Legacy liderat per la Conselleria d'Educació, l'objectiu de la qual és que les contribucions de les dones en la història i la cultura formen part dels continguts educatius. Així, el curs quedarà a disposició pública perquè qualsevol institució educativa puga oferir-lo al professorat.

Es completarà amb altres quatre productes intel·lectuals realitzats per l'equip de Women's Legacy: un banc de recursos amb activitats, indicacions i informacions sobre les dones i les seues contribucions, juntament amb tres catàlegs d'obres i fragments d'autoria femenina en música, literatura i art.

Tot això es presentarà divendres que ve 6 de maig en les Arts, en un acte dirigit a professorat de l'àmbit estatal i representants d'institucions educatives autonòmiques, estatals i internacionals. Aquests productes intel·lectuals també es publicaran en format digital i gratuït pròximament en la web del projecte: https://womenslegacyproject.eu/ca/home/.

Women's Legacy: projecte europeu Erasmus + KA201

Cal recordar que el projecte europeu Women's Legacy d'innovació educativa Erasmus + KA201 es va iniciar en 2020 amb una duració de tres anys. El lidera la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport i hi participen 9 socis valencians, d'Itàlia, Lituània i Escòcia. Aquesta associació estratègica per al desenvolupament de la innovació educativa en l'àmbit europeu està finançada amb 361.755 euros pel programa europeu Erasmus +.

Entre els socis de Women's Legacy, que coordina Educació de la Generalitat, destaquen els serveis d'educació del Glasgow City Council, l'ajuntament de la ciutat més gran d'Escòcia; les universitats de València i Vílnius; i l'IAL Nazionale - Innovazione Apprendimento Lavoro, la xarxa italiana més gran d'empreses socials que treballen en formació professional i formació contínua.

Els altres cinc socis d'aquest Eramus + són El Legado de las Mujeres, una associació espanyola de professorat per a donar visibilitat a les dones en els continguts d'Educació Secundària; l'Escola Sindical de Formació Melcior Botella d'Intersindical Valenciana, i dos centres educatius de Secundària, l'IES Benicalap de València i l'IS Luigi Einaudi d'Itàlia.

El projecte va nàixer com a resposta europea a la necessitat comuna d'oferir instruments d'intervenció didàctica que servisquen per a corregir la visió androcèntrica de la cultura transmesa en l'educació i recuperar el patrimoni cultural europeu d'autoria femenina ocultat, introduint una perspectiva cultural més completa en els continguts educatius.