Noticias Castellón
sábado, 27 de abril de 2024 | Última actualización: 02:05

Compromís proposa enfortir els serveis públics a la Comunitat per millorar la qualitat de vida dels valencians

Tiempo de Lectura: 7 minutos, 50 segundos

Noticias Relacionadas

El programa compta també amb un podcast amb sis capítols sobre les propostes d’habitatge, mobilitat, educació, salut mental, polítiques verdes i salut mental

El candidat a President de la Generalitat, Joan Baldoví i els caps de llista de les tres circumscripcions Aitana Mas, Vicent Marzà i Maria Josep Amigó han presentat este matí al Centre del Carme de València el programa electoral de la coalició, "confeccionat després d’un llarg procés d’escolta oberta amb la societat civil".

La també candidata a Les Corts, Paula Espinosa, ha sigut l’encarregada de presentar un acte amb què s’ha donat a conéixer un programa electoral "que busca continuar enfortint els serveis públics per a millorar la qualitat de vida de totes".

En la seua intervenció Joan Baldoví ha explicat que "fem públic hui un programa composat per 1.100 mesures, que plantegem per a donar des de Compromís un nou impuls al govern de coalició del Botànic. Un programa que és ambiciós, és un programa participat i participatiu, i també és un programa inclusiu".

A la pàgina pertotelqueimporta.com es pot consultar el programa electoral complet, "podreu comprovar que el format que hem triat, en cada apartat, posa en valor tot el que hem fet des de 2015, que és molt, però som plenament conscients que encara queda molt per fer i en eixe sentit van les mesures que plantegem. Tot amb un format interactiu en què la gent pot votar les propostes, que s’ordenen en la web amb un rànquing de les que més suport tenen". El programa compta també amb un versió accessible en lectura fàcil per a tots els públics, així com un podcast amb sis capítols sobre les propostes d’habitatge, mobilitat, educació, salut mental, polítiques verdes i salut mental.

Finalment el candidat a President ha donat a conéixer les 6 línies de treball del programa que han desenvolupat en les seues intervencions la resta de caps de llista a Les Corts. Segons Baldoví "no és casualitat que la primera prioritat del programa siga finançament i interessos valencians. De tindre un finançament just depenen les inversions que hem de fer en serveis públics, economia o transició ecològica. I ací és fonamental Compromís. En estos últims anys he trobat a faltar una actitud més contundent i valenta del president de la generalitat per reclamar al govern central. A nosaltres no ens tremolarà la ma a l’hora de defensar els interessos valencians".

La cap de llista per Alacant, Aitana Mas, ha explicat que el programa de Compromís"aprofundeix en un canvi de model econòmic que aposta per posar la vida i el dret al temps en el centre així com per la democratització de l’economia per a garantir l’equitat social". En eixe sentit Mas ha destacat mesures del programa com la Llei Valenciana de democratització de l’economia, que done les eines per a condicionar les ajudes públiques, sostingudes de forma estable en el temps, a la participació de la Generalitat en l’accionariat de les empreses, els òrgans de direcció i en els seus guanys empresarials, així com altres criteris. La llei fomentarà la participació dels treballadors i treballadores en els òrgans de direcció de l’empresa i altres fórmules que afavorisquen la circulació del poder.

Així mateix es crearà un hub públic de concentració de serveis que puga ser utilitzat per xicotetes empreses i treballadores autònomes. "Es tracta d’una mesura per acompanyar al nostre teixit productiu, especialment en l’àmbit de la distribució, generant una alternativa pública, accessible i econòmica per a totes les empreses, que siga respectuosa amb treballadors i treballadores", ha assenyalat Mas.

En quant al bloc del programa electoral està dedicat al reconeixement de drets i llibertats de la ciutadania, la candidata per Alacant ha destacat que "aprovarem i desplegarem la llei valenciana d'igualtat de gènere per a continuar impulsant la transformació de la societat valenciana cap a una societat feminista, sostenible i que pose la vida al centre".

Per la seua banda el cap de llista per Castelló, Vicent Marzà, ha iniciat la seua intervenció assenyalat la mesura del programa que planteja "impulsar una reforma de l’Estatut d’Autonomia que amplie el reconeixement de drets dels valencians i les valencianes, en especial els drets socials i mediambientals, que incorpore en les institucions una visió de la democràcia més moderna i participativa, i que blinde i amplie les competències que exerceix la Generalitat".

En quant a les mesures de resposta a l’emergència climàtica Marzà ha explicat que "amb el programa plantegem el nostre model energètic, que busca produir abans del 2050 el 100% de l’energia que necessitem ací, i de manera neta, sense emissions de CO2. I ho farem, i ho diem clarament, protegint les zones rurals, els espais naturals i les terres agrícoles productives. El nostre model energètic prioritzar l’autoconsum, i la instal•lació de parcs solars en sóls degradats, en continua participació i diàleg amb la ciutadania, i s’oposa a les macroplantes fotovoltàiques i els pelotazos energètics de multinacionals que pretenen arrassar el territori. Per això, en matèria d’autoconsum posarem en marxa el Pla ‘100.000’ teulades, amb el qual instal•larem autoconsum en 100.000 habitatges abans de 2027".

De les propostes sobre gestió forestal el candidat de Castelló ha destacat que "posarem en marxa brigades de silvopastura per a la prevenció d'incendis amb la creació d'una borsa de treball pública i d'infraestructures necessàries per a la implementació d'una xarxa de pastura que ajude la gestió forestal i el manteniment de les nostres muntanyes i que cree, a més, noves oportunitats laborals al món rural".

Finalment Marzà ha avançat la proposta de Renda Agrària, "implantarem una renda amb fons propis de la Generalitat específica per a la incorporació de professionals, i molt especialment joves, a l’agricultura per tal de garantir el relleu generacional al camp. També impulsarem la flexibilització de les normes de les ajudes lligades a l’activitat agrària per incloure-hi la perspectiva juvenil".

Maria Josep Amigó, cap de llista per València, ha sigut l’encarregada de desplegar l’apartat del programa centrat en els serveis públics i la qualitat de vida. "Volem continuar millorant els serveis públics, com hem fet des del 2015 amb l’educació valenciana, on hem construït més de 100 centres dignes, contractat 15.000 docents nous i posat els llibres gratuïts per a l’alumnat. Continuarem construint escoles, contractant més professorat, i farem gratuït el menjador escolar per a tot l’alumnat.

"També hem posat en marxa, des del no-res, un sistema fort de serveis socials inclusius, que la dreta havia deixat desfet i l’hem dotat de més personal, més recursos, i accelerant l’accés a les ajudes a la dependència. En la propera legislatura, acabarem amb la llista d’espera en dependència, i farem efectiva la construcció de desenes de residències i centres de dia públics, per assegurar una plaça pública en residències a 30 minuts de casa, i plaça en centre de dia a 20".

Amigó ha destacat també que "volem transformar la sanitat valenciana igual que hem fet amb l’educació o amb el sistema de serveis socials. I ho farem començant per l’atenció primària, millorant els centres de salut, que són la primera porta a la que toquem quan tenim un problema de salut. Posarem en marxa un pla de millora de l'atenció primària, per a contractar 2.000 infermeres i infermers als centres de salut, que també atendran a les escoles i centres de majors. També incorporarem a tots els centres de salut a psicòlegs per atendre la salut mental, a fisioterapeutes, i nutricionistes. I amb tots eixos recursos, els centres de salut i consultores podran ampliar els seus horaris i dies d’obertura, i accelerarem les cites perquè es donen en menys de 3 dies".

Finalment en matèria d’habitatge la candidata per València ha anunciat la posada en marxa d’un pla d’adquisició i construcció de 5.000 vivendes, "regularem els preus del lloguer a través de la llei valenciana d’habitatge, i posarem en marxa una oficina per assessora a la ciutadania sobre les condicions del seu lloguer, i impedir abusos immobiliaris".

Amigó ha tancat la seua intervenció amb les propostes de mobilitat "per a què el transport públic siga en el futur immediat fonamental, i per això treballarem perquè també puga ser un dret per a tota la ciutadania, visca on visca, el poder moure’s en transport públic de manera ràpida i sostenible. Ho farem reclamant la gestió dels rodalies a l’Estat, i fent una xarxa integrada de transport públic amb noves línies i més freqüències, perquè el rodalies, el metro, i el TRAM arriben a més pobles i a més barris. També farem un servei nocturn i 24h de metro i TRAM en València, Alacant i Castelló de la Plana, i posarem en marxa un sistema de transport rural a demanda perquè el transport públic arribe a tots els municipis valencians, a tots".