Noticias Castellón
sábado, 4 de mayo de 2024 | Última actualización: 22:51

La Càtedra Indústria 4.0 de la UJI impulsarà projectes de digitalització, gestió i eficiència energètica a Castelló

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 40 segundos

Noticias Relacionadas

En els projectes participaran altres firmes proveïdores de tecnologia de maquinari, i la previsió és llançar almenys tres projectes

Castellón Información

La Càtedra Indústria 4.0 de la Universitat Jaume I de Castelló promourà i liderarà projectes de digitalització, gestió i eficiència energètica en empreses industrials de l'entorn durant aquest any. En concret, la instal·lació de sensors per al desenvolupament de sistemes de gestió, automatització de processos de fabricació i avaluació del rendiment dels sistemes de producció. En cadascun dels projectes participaran, a més de les empreses patrocinadores de la càtedra, altres firmes proveïdores de tecnologia, especialment de maquinari, i la previsió és llançar almenys tres projectes.

Aquesta i altres activitats han sigut aprovades per la comissió mixta de seguiment del conveni de creació de la Càtedra reunida durant aquesta setmana i integrada pel vicerector adjunt de Transferència, Innovació i Emprenedoria, David Cabedo; el CEO i la gerent d'Exclusivas Energéticas, Marc Crespi i Esther Pitarch, respectivament; el responsable d'Indústria 4.0 de Sacmi Ibérica, Santiago Sanz; el director de negoci d'IT Backing, Vicente Pinardell; el director de la Càtedra, el professor José Antonio Heredia, i David Beltrán, del programa de Mecenatge i Patrocini.

En l'apartat de formació, la Càtedra continuarà amb l'organització i impartició de docència en el Màster d'Enginyeria de Dades i Intel·ligència Artificial i té prevista la realització de cursos curts d'unes setze hores per a abordar temes amb caràcter divulgatiu o d'especialització. En concret, en juny tindrà lloc un curs sobre «Business intelligence» en col·laboració amb la Fundació General de l'UJI i la Cambra de Comerç de Castelló. Per últim, la Càtedra centrarà les seues activitats de divulgació en la difusió del contingut dels treballs de fi de màster i els projectes de digitalització impulsats per ella amb l'elaboració d'un vídeo promocional.

Memòria d'Activitats

La Càtedra ha estructurat des de l'inici la seua activitat en tres blocs temàtics: línies d'innovació; formació en enginyeria de dades i intel·ligència artificial i divulgació. En el primer apartat, s'han iniciat projectes de col·laboració amb les tres empreses patrocinadores i altres quatre empreses més. En el cas d'Exclusivas Energéticas, l'objectiu ha sigut la incorporació d'un sistema de predicció i anàlisi del mercat de l'energia a escala Big Data per a oferir una nova solució de gestió energètica per a empreses industrials, on la càtedra s'ha centrat en el desenvolupament d'un sistema de xarxes neuronals d'anàlisi predictiu.

La col·laboració amb l'empresa ITBacking ha consistit en la transferència de coneixement sobre el disseny d'indicadors i panells per a l'ajuda a la presa de decisions en planta, dins del projecte anomenat «Plataforma de gestió i control de plantes productives orientades a pimes industrials (ITB-iMESPyme)». En el cas d'Estrategia y Dirección, el projecte col·laboratiu era la renovació del sistema Smile, una plataforma per a la gestió desenvolupada i registrada per l'UJI en 2001. A més, la Càtedra ha col·laborat en els projectes Nanoserpa amb l'empresa CyC i l'institut ITENE; la predicció de la demanda amb la firma ColorKer; el diagnòstic de la Covid-19 amb raigs X amb la Universitat de Waterloo (Canadà) i el desenvolupament de respiradors d'emergència amb la firma Graphenglass.

L'apartat de formació s'ha centrat en la docència en el màster que s'imparteix a la universitat pública de Castelló, en concret, en els mòduls d'enginyeria de dades i intel·ligència artificial, així com la direcció dels treballs de fi de màster i en la concessió de tres beques a l'alumnat d'aquest màster per a cobrir despeses de matrícula. En el bloc de la divulgació, més afectat per les limitacions imposades per la pandèmia, s'han hagut d'ajornar algunes jornades i conferències, però s'ha continuat amb el desenvolupament de la pàgina web.

La Càtedra Indústria 4.0 es va posar en marxa amb la missió de contribuir a l'evolució del model productiu cap al concepte d'una indústria més sostenible, intel·ligent i integrada a través de la digitalització i la intel·ligència artificial mitjançant l'actuació alineada de les empreses i la Universitat amb el suport de les institucions públiques en el marc de l'estratègia Indústria 4.0.