Noticias Castellón
domingo, 2 de junio de 2024 | Última actualización: 20:53

Models energètics

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 14 segundos

Noticias Relacionadas

Pau Sancho Puerto. Secretari de Sectorials Compromís per Castelló.

La crisi econòmica actual, segons molts experts, és el principi d'una molt més gran, la crisi energètica. Els combustibles fòssils s'esgoten. Pel que fa a aquest problema tenim diverses solucions. La primera és inqüestionable, hem de reduir el nostre consum energètic. Les altres passen per buscar diferents fonts d'energia, i n'ixen dos: l'energia nuclear, amb tots els riscos i inconvenients que genera, o les energies renovables.

Fa quatre anys l'estat espanyol era un dels països d'avantguarda en investigació i generació d'energies alternatives. Estàvem en el bon camí. Amb l'arribada de Mariano a la Moncloa tot va canviar. Vam donar un pas enrere. Vam tornar als vells models. Vam retrocedir molts anys.

La decisió tenia poc a veure en l'eficiència, la rendibilitat i la sostenibilitat. Estava basada única i exclusivament en mantindre els beneficis i el monopoli de les grans companyies energètiques.

És una aposta absurda. A l'estat espanyol no tenim combustibles fòssils i això és una realitat. Tampoc estem disposats a fer front als riscos que genera l'energia nuclear. No sols la creació, també el tractament i emmagatzematge dels residus que genera. L'opció de les renovables sembla la més lògica.

Tornar a invertir en renovables és invertir en futur, en autonomia energètica, en un món més net.

Aquesta aposta també ens permetria canviar el model de generació i distribució d'energia que tenim a l'estat. Les grans empreses són les que manen a l'hora de decidir on i com generem l'energia. Tenim grans punts de generació: centrals nuclears, tèrmiques, hidroelèctriques, o grans parcs eòlics on es genera molta energia. Aquesta energia l'hem de transportar als llocs de consum a traves de xarxes elèctriques que creuen tot el país amb el risc mediambiental i per a la salut que això comporta. Actualment s'està construint una línia de molt alta tensió que creua les comarques de Castelló.

Les renovables ens permetrien canviar el model: tindre petits llocs de generació d'energia prop del punts de consum, fins i tot a casa nostra, reduint els riscos que hem citat abans. A cada casa, a cada poble en podríem tindre un. Això ens permetria la creació de llocs de treball d'una bona qualitat en zones on costa molt de crear-ne.

Hem de pensar i decidir nosaltres, i no les grans empreses, quin model energètic volem i ho hem de fer pensant en nosaltres i en tota la gent que vindrà deprès. Les conseqüències de les nostres decisions les pagaran els nostres néts i nétes.