Noticias Castellón
miércoles, 8 de mayo de 2024 | Última actualización: 13:45

Fiscalitat per rescatar persones

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 3 segundos

Noticias Relacionadas

Ignasi Garcia. Seté Tinent d'Alcalde de l'Ajuntament de Castelló i Regidor Delegat de Transparència i Modernització.

Després del soroll al que ens té habituats el Partit Popular, dels intents de Ciudadano’s per cridar l’atenció i de debats estèrils que no reproduiré, m’agradaria passar a argumentar, amb dades a la ma, que les ordenances fiscals del nostre govern del progrés a Castelló són les més respectuoses que s’han aprovat mai vers les necessitats i els ingressos de la ciutadania.

En primer lloc, aquestes ordenances van acompanyades de compromisos polítics per part del govern. Compromisos com la creació d'un consell municipal d'inspecció, que tinga per objectiu la lluita contra el frau, perquè sols amb la solidaritat i la contribució de tots podem aconseguir una fiscalitat justa. O el compromís de sol·licitar l'any vinent d'una nova revisió del cadastre, i és que hem de tenir clar, que la mala gestió del PP, i el fet que retardarà tant la revisió dels valors cadastrals, fa que les veïnes i veïns de Castelló tinguen les seues cases valorades amb uns preus que es corresponien a quan la bombolla immobiliària estava a punt d'esclatar, i no amb la realitat que estem vivint. I un compromís, també, no sols de treballar per una fiscalitat justa i progressiva, sinó perquè la nostra administració en temes de fiscalitat no siga una dificultat per les persones en risc d'exclusió, sinó una mà estesa.

Perquè aquests ordenances tenen un tret principal i és que responen a la necessitat de crear, com hem dit abans, una fiscalitat justa i progressiva, un objectiu que reclamen plataformes ciutadanes i al que Compromís s'afegeix. Aquestes ordenances fan una baixada del gravamen general de béns immobles urbans del 5% del seu coeficient, i un 25% en les de naturalesa rústica. Però al mateix temps també té augments, i és que els polítics no podem caure en la demagògia i fer bandera de les baixades d'impostos, no podem demanar una administració forta, que ens done serveis i que atenga les nostres demandes, mentre l'ofeguem econòmicament amb un mal finançament o l'impedim el seu desenvolupament, amb lleis injustes com la del senyor Montoro. Cal aportar i ací comencen els canvis respecte a les anteriors ordenances de la dreta.

En lloc d’unes ordenances de tarifa plana, la proposta de l'acord del grau, sols fa augments en aquells immobles o espais que més valor tenen, així mentre la baixada del IBI és general, en els immobles d'ús NO residencial, hi haurà un increment del coeficient fins al 0,85%, però no en tots, sinó sols en el 5% de més valor cadastral. Per altre costat també hi ha un augment en la unitat fiscal del Port, un increment mínim, de 0,0462% en el coeficient, una necessitat per equiparar aquesta unitat especial a les altres tres, que estan fent la màxima aportació, i una oportunitat perque aquells espais que estan funcionant, contribuïsquen a la riquesa general de la ciutat. Per primera vegada també introduïm un barem que fage progressiva l'import de les bonificacions que dóna aquest ajuntament. Abans dues famílies nombroses, rebien la mateixa bonificació encara que una ingressara 46.000 euros bruts anuals i altra 89.000.

La bonificació era tan ideològica i estava tan poc treballada, que una família podia veure com per uns cèntims de diferència en els seus ingressos anuals, la bonificació que rebien de l'IBI era o del 50% o del 90%, situacions injustes que creaven greuges. Ara, hem apostat per un barem mixt, que observa les rendes i els valors dels habitatges, aconseguint que el repartiment de les bonificacions a les famílies es facen amb criteris més justos i equànimes. També els signants de l'acord del Grau, hem volgut fer una aposta no sols per una recaptació més justa, sinó per unes bonificacions que ajuden a la solidaritat i a aquells sectors castigats per la dreta immisericorde. Enfront l'impost al Sol i l'IVA Cultural del 21%, els signants de l'acord del Grau, portem a aquest plenari la proposta de bonificar amb el 25% la instal·lació d'energies renovables i un 30% als immobles destinats a l'activitat cultural. I no sols això, proposem una bonificació del 30% a aquells immobles que estiguen tenint un ús social i integrador.

Els partits de l'acord del grau hem fet un treball intens per consolidar una proposta que ens identificara i que desenvolupara el nostre programa de govern. Una proposta que vam facilitar al mes de setembre a la resta d'oposició, i reconeguem-lo, mai l'oposició en aquesta casa havia tingut amb tanta antelació les futures ordenances fiscals. Cal doncs, valorar i fer especial èmfasi en com el diàleg i la transparència de la nova política, estan vigents en aquest procés.