Noticias Castellón
viernes, 29 de marzo de 2024 | Última actualización: 21:59

Un informe d'igualtat proposa bonificacions de l’IBI a Vila-real però l'alcalde lamenta que la llei impedeix aplicar-les

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 41 segundos

Noticias Relacionadas

Benlloch eleva a la comissió d'Hisenda la modificació de l'ordenança fiscal amb els informes positius. L’informe d’Igualtat, sol·licitat per primera vegada, proposava bonificacions per a col·lectius com a vídues amb renda baixa o famílies monoparentals però l'alcalde lamenta que la Llei d'Hisendes Locals impedeix la seua aplicació

Castellón Información/S.N.

Vila-real dóna un pas més cap la igualtat i encara que en aquest cas no s’ha pogut assolir per factors externs, suposa un abans i un després, en aquest cas, en l’aplicació de bonificacions en l’IBI a col·lectius sensibles com viudes o famílies monoparentals, ja que les dades evidencien un feminització de la pobresa.

L'equip de govern de l'Ajuntament ha convocat per a dimarts que ve 22 d'octubre a les 14.00 la comissió informativa d'Hisenda en la qual s'abordarà la modificació de l'ordenança fiscal que regula l'Impost de Béns immobles (IBI) amb la finalitat d’incrementar el tipus impositiu en 2020. L'alcalde, José Benlloch, qui aquesta legislatura ha assumit personalment les competències en matèria d'Hisenda, presidirà aquesta comissió, en la qual s'aportaran tots els informes vinculants que recolzen la decisió de l'equip de govern d'incrementar un 10% la contribució com a “única solució per a poder reequilibrar els comptes”, tal com ha recordat l'alcalde. Benlloch lamenta les crítiques de part de l’oposició acusant a l’equip de govern d’ “amagar documents”. “Com a regidor d’Hisenda és normal que comparega davant els mitjans de comunicació i done compte de les mesures que es van prendre des del departament, però el que no puc fer és remetre informes als grups polítics que no estan aprovats pels departaments pertinents. Cal ser responsables”, afig.

Així mateix, es preveu celebrar un ple a les 10.30 del dijous que elevarà l'aprovació d'aquesta qüestió. "Una vegada ratificat, ha d'estar 30 dies en exposició pública al BOP, després s'han d'aprovar o desestimar les al·legacions en altre ple. Estem accelerant el procés en la mesura que podem perquè el dia 31 de desembre estiga aprovat i puga entrar en vigor en 2020", explica.

Primer informe d’igualtat

Benlloch ha explicat que ha hagut d'esperar a comptar amb tota la documentació per a convocar aquesta comissió i informar l'oposició i ha avançat que la previsió és poder aprovar la modificació de l'ordenança de l'IBI en un ple extraordinari a celebrar el dijous 24 d'octubre. “Es requerien una sèrie d'informes d'Intervenció, Tresoreria i Secretaria Municipal, que han sigut favorables”, tal com ha remarcat l'alcalde, “i per primera vegada –ha afegit- hem sol·licitat un informe que és obligatori per llei des de 2016, encara que no és vinculant, però que pocs ajuntaments demanen i és un informe de gènere sobre com impacta aquesta modificació de l'ordenança des del punt de vista de la igualtat”.

Benlloch ha admés que, com ja preveia l'equip de govern, l'informe no ha sigut positiu donat que “encara que no hi ha dades segregades específiques de Vila-real, les dades generals a nivell nacional apunten a la feminització de la pobresa, per la qual cosa qualsevol modificació en un impost afecta al col·lectiu més vulnerable”. El primer edil ha volgut fer públiques les consideracions d'aquest informe perquè “no tenim res a amagar” i ha detallat que des de l'àrea d'Igualtat es plantegen en aquest document una sèrie de bonificacions addicionals a les previstes per l'equip de govern, dirigides a dones vídues amb una renda inferior a 1,5 vegades el Salari Mínim Interprofessional (SMI), dones amb persones dependents al seu càrrec o famílies monoparentals.

Però, tal com ha advertit Benlloch, “la Llei d'Hisendes Locals marca clarament les competències dels ajuntaments i seria il·legal incloure aquestes bonificacions. Si ho fera estaria prevaricant”, ha insistit. De fet, així ho han advertit també en un informe tant el secretari municipal com la tècnica de tributs. “Acceptem aquestes propostes com a recomanacions encara que aquest Ajuntament ja té molt en compte l'atenció a aquests tres col·lectius a través de les ajudes socials, tant ajudes d'emergència com renda garantida, entre altres”, ha dit Benlloch.

D'altra banda, l'alcalde ha recordat els arguments que sustenten la decisió d'incrementar la contribució en 2020 i que queden recollits en la memòria redactada pel mateix Benlloch. “Com ja vaig dir, necessitem 2,5 milions d'euros per a reequilibrar els comptes. Mig milió d'euros ho obtindrem a través de la reducció de despeses però necessitem també incrementar els ingressos si volem continuar amb aquest model de ciutat”, assenyala, i afig que “aquesta pujada no hauria sigut necessària” si no existira la “herència de empastres i malgastos” del Partit Popular que ja suma quasi 45 milions d'euros pagats per l'equip de govern en huit anys, dels quals 28,3 milions corresponen a sentències i acords urbanístics derivats de l'etapa del PP i 16,5 milions d'euros al préstec de 20 milions que van sol·licitar els ‘populars’, i del qual s'han pagat 10 milions d'amortització i 6,5 milions només en interessos. Així mateix, qüestiona les acusacions de l’oposició. “Critiquen l’increment de la contribució quan són conscients de la situació municipal però no fan cap aportació d’on podríem estalviar despeses o com incrementar els ingressos”, apunta.

“Podríem haver optat per incrementar les taxes esportives, o les d'ocupació de via pública, o l'impost de vehicles, però hem optat per l'IBI perquè creiem que és més just a l'ésser un impost progressiu, per la qual cosa paga més qui més té”, conclou.