Noticias Castellón
lunes, 29 de abril de 2024 | Última actualización: 20:10

Vila-real vol 'salvar' l’Hostal del Rei i que la ciudadania prenga consciència del seu valor amb una campanya informativa

Tiempo de Lectura: 4 minutos

Noticias Relacionadas

L’inmoble ha deixat de ser propietat de Bankia i ara pertany a un particular el qual és anònim. L'Ajuntament, que desconeix quin ús se li donarà, planteja que en un futur l'element patrimonial siga municipal, però avui dia no hi ha cap negociació en marxa. Emilio Obiol ha posat l’incís que la ciutat quasi no compta amb patrimoni cultural ni artístic ni d’altres tipus i que aquesta és una de les seues grans debilitats

Soumaia Nejjar/Castellón Información

L’Hostal del Rei és un dels edificis més emblemàtics de Vila-real pel seu valor patrimonial i per la seua antiguitat, si no el que més, per això l’Ajuntament està redoblant els seus esforços per a aconseguir posar-ho en valor i que en un futur siga propietat municipal, ja que en els últims mesos ha passat d’estar en mans de Bankia a ser venut a un comprador anònim per prop de 600.000 euros, per damunt del seu valor cadastral. En aquesta línia, el regidor de Patrimoni, Emilio Obiol, ha anunciat la posada en marxa en un termini de mes i mig d’una campanya informativa i de sensibilització destinada a la societat vila-realenca que tindria com a fil conductor ‘Salvem l’Hostal del Rei’. “Es tracta d’un dels elements més importants i identificatius i el primer bé històric i artístic local en el qual han tingut fets de gran rellevància històrica com la mort de la reina consort de la Corona d’Aragó Maria de Luna, dona de Martí l’Humà el 1406, per tant volem engegar aquesta iniciativa que farà de Vila-real una ciutat que recupera el seu patrimoni, l’estima i el valora”, ha indicat Obiol.

04-10-2017 Hostal del ReiEl regidor ha recordat que fa uns mesos l’alcalde, José Benlloch, va estar negociant amb Bankia l’adquisició de l’històric immoble, que és el més antic de la Vila i que és l’única escletxa que Vila-real manté de l’època medieval. “No ens poden quedar de braços plegats i romandre indiferents davant de decisions discutibles que han donat lloc a la compravenda de l’Hostal de Rei”, expressa l’edil, qui informa també que encara s’està definint la campanya que, seguint l’exemple d’altres iniciatives similars com el barri del Cabanyal de València, tindrà com a leitmotiv ‘Salvem a l’Hostal del Rei’, encara que Obiol apunta que no serà el lema, sinó la idea conceptual. El regidor assegura que l’Ajuntament no vol perjudicar a les parts implicades “però el nostre deure públic és que aquest element patrimonial siga municipal” i seria una “temeritat” i una “irresponsabilitat” no fer-ho.

Emilio Obiol ha posat l’incís que Vila-real quasi no compta amb patrimoni cultural ni artístic ni d’altres Hostal-rei1tipus i que aquesta és una de les grans debilitats de la ciutat. “No tenim ni un míser pis o casa i els principals immobles de la ciutat com esglésies, basíliques i monuments no són propietat municipal, per tant la campanya essencialment informativa i formativa, però també pedagògica, didàctica i de sensibilització, també és important en aquest sentit, per a empoderar patrimonialment a la nostra població”.

Pel que fa al calendari i la forma, serà una campanya convencional que desenvoluparà les seues principals accions en els mitjans de comunicació i que tindrà una duració d’un trimestre, entre la seua presentació i ‘eixida al carrer’, malgrat que la voluntat és que siga “contínua” en el temps.

El regidor ha plantejat que la compravenda de l’Hostal del Rei no es pot quedar en un tracte entre particulars perquè es tracta d’un Bé d’Interés Cultural, part del qual pertany a la Fundació Caixa Castelló, i seria una irresponsabilitat per part del consistori però s’ha de fer conèixer a la gent, com a principals depositaris del valor patrimonial, quin “és el significat actual de l’immoble, què ha sigut en el passat i el que pot arribar a ser”. La campanya, que defineix com a útil, necessària i polièdrica, va dirigida als 50.000 habitants de la ciutat, entre els quals es troba el propietari actual, i per al que pot significar una presa de consciència del que té realment té entre les mans i el seu valor per al poble de Vila-real. Així mateix, Obiol ha conclòs dient que actualment encara no hi cap tipus de negociació i que la transacció entre l’entitat bancària i el propietari a hores d’ara podria no haver-se realitzat dins dels marges de la legalitat pel que respecta a la forma, ja que l’edifici no es va oferir a l’Ajuntament.