Els assistents podran visionar fotografies antigues i xarrar amb l’historiador Primitiu Garcia i Pascual
L’Ajuntament d’Almassora, a través de les regidories de Cultura i Tradicions, rendirà aquest dijous homenatge a tot un símbol de la història de la localitat i de tota la zona de la Plana. Aquest 31 d’agost es compleixen 60 anys de l’últim viatge que va fer la mítica Panderola.
Per a commemorar aquesta efemèride s’ha organitzat un acte, a les 19 hores, en la plaça Santa Isabel, coneguda popularment com a l’Estacioneta, on no faltarà la tradicional música de la dolçaina i el tabal i la rondalla serà l’encarregada de cantar la tan taral·larejada La Panderola. I és que són moltes les generacions que tenen en el seu imaginari col·lectiu la composició: “De Castelló a Almassora xim pum tracatrac…”
També prendrà la paraula durant la celebració l’historiador Primitiu Garcia i Pascual, qui analitzarà la importància que va tindre aquest tramvia en la vertebració dels municipis de la Plana entre 1888 a 1963, així com en la història social i econòmica d’Almassora. I és que aquest mitjà de transport a vapor va ser tot un emblema.
Els assistents podran visionar fotografies antigues en blanc i negre sobre com era la Panderola i, a més, es repartiran còmics en els quals el tren que vola és el protagonista.
“La història d’Almassora va transcórrer durant anys a bord de la Panderola, per això, des de l’Ajuntament volem celebrar els 60 anys del seu últim viatge al so de la mítica cançó de la Panderola de la mà de la Colla de Dolçaina i Tabals Les Goles i l’Associació Cultural El Torrelló”, ha explicat el regidor de Cultura, Vicente Blay Casino, qui està ultimant l’organització al costat de la regidora de Tradicions, Silvana Rovira.
El 31 de agosto de 1963 dejó de funcionar el tranvía de vapor de Onda al Grao de Castellón conocido popularmente como La Panderola, un ferrocarril interurbano de vía estrecha,75 centímetros entre carriles que a fecha de hoy ha sido el único medio capaz de vertebrar las poblaciones de La Plana. La Panderola se creó en unos tiempos en que hombres con visión de futuro hicieron que Castellón, Almazora ,Villarreal, Onda y Burriana, se sirvieran de este modesto ferrocarril para crear la riqueza económica de la que disfrutamos hoy día con el transporte a los puertos de Burriana y Castellón de las naranjas y azulejos principalmente. Es de lamentar que los políticos de hoy en dia no estén a la altura de nuestros ancestros y sigan sin quere hacer un ferrocarril vertebrador de La Plana.