Noticias Castellón
martes, 30 de abril de 2024 | Última actualización: 12:02

El Molí de l'Arròs acull la 'Col·lecció d'Art Contemporani de la Generalitat Valenciana'

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 33 segundos

Noticias Relacionadas

La mostra comprén les múltiples possibilitats de la paraula en l'art coincidint amb la celebració del Dia del Llibre, el pròxim 23 d'abril

Castellón Información

El museu el Molí d'Arròs d'Almenara exhibeix la mostra 'Narratives visuals: a la recerca d'una nova poètica' amb obres dels primers moments de la 'Col·lecció d'Art Contemporani de la Generalitat Valenciana'.

Després de gaudir de les 'Mirades irreverents' d'artistes valencianes en la primera exposició d'aquesta col·lecció a Almenara, en la qual el rerefons feminista es va demostrar clau en la lluita per subjugar els problemes i desigualtats de la nostra societat, el Consorci de Museus mostra ara al Molí d'Arròs una nova proposta que, en aquesta ocasió, comprén les múltiples possibilitats de la paraula en l'art. Coincidint amb la celebració del Dia del Llibre (23 d'abril), 'Narratives visuals' interioritzarà la complexitat de les estructures comunicatives i el paper que tenen en l'imaginari dels i de les artistes.

Les possibilitats que ofereix la paraula en la composició artística actual són inabastables, però, a partir d'alguns exemples clau extrets de la col·lecció de la Generalitat Valenciana, resulta clara la necessitat de comunicació i la recerca de la lliure expressió per part dels artistes.

L'exposició, comissariada per Juan Antonio Herrero i Aïda Antonino, reuneix els treballs dels artistes Mira Bernabeu, Tania Blanco, Bleda y Rosa, Ernesto Casero, Sebastià Miralles i Xavier Monsalvatje, en l'obra dels quals la paraula constitueix un element de confrontació que activa el pensament crític de l'espectador.

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, visita aquesta vesprada l'exposició, acompanyat pel regidor d'Educació, Cultura i Participació Ciutadana de l'Ajuntament d'Almenara, Francisco Bargay.

Pérez Pont ha recordat que "aquesta naixent col·lecció d'art de la Generalitat Valenciana constitueix una eina per a acostar els nous llenguatges contemporanis a la ciutadania, alhora que es genera un patrimoni que permetrà deixar un llegat i una narració historicoartística de la creació actual per al futur".

Així mateix el director del Consorci de Museus ha insistit en "el treball divulgatiu que està duent a terme l'equip de comissariat de l'Institut de Creativitat i Innovacions Educatives de la Universitat de València, a través d'una sèrie de propostes didàctiques relacionades amb cada peça o mitjançant la trobada amb els artistes, accions que ajuden al públic a accedir al missatge de l'obra contemporània i a participar en la vida cultural de la seua ciutat".

Segons el comissari de la mostra, Juan Antonio Herrero, "els artistes ací presentats donen ús dels signes lingüístics, a manera d'alerta, com a invitació a allunyar-nos de les estructures preestablides, manifestant la deriva d'un sistema i un ecosistema assentats únicament en veritats aparents".

"Els artistes també utilitzaran el llenguatge per a reflexionar sobre l'empremta intel·lectual de l'ésser humà en la construcció històrica. Davant de la recerca obstinada d'una objectivitat científica, herència d'una tradició positivista, els nous posicionaments evidencien com la subjectivitat, la política i la ideologia abracen silenciosament part del discurs històric. El posicionament crític de l'historiador i la realitat cultural en què habita influeixen sense remei en l'estudi del passat, procés que es recrua com més s'acoste la nostra mirada a la lectura del nostre present", ha explicat el comissari.

En un món hipercomunicat, on la informació i, en gran part, la desinformació bombardegen el nostre dia a dia, els codis lingüístics i la construcció etimològica d'aquests s'erigeixen com el pilar que sustenta l'estudi crític del nostre temps, i abasten també de manera inevitable l'escena artística.

'Col·lecció d'Art Contemporani de la Generalitat Valenciana'

La Generalitat Valenciana va adquirir en 2017 un total de 33 obres d'artistes valencians, en una primera fase d'adquisicions, sense pautes generacionals ni restriccions temàtiques que reflexionen entorn de diferents qüestions de la nostra societat més pròxima.

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana ha posat en marxa una sèrie de cicles expositius compostos per algunes de les obres que formen part d'aquesta col·lecció i que estan visitant diverses poblacions de Castelló, València i Alacant, com Potries, Sagunt i ara Almenara.