Lunes, 19 de agosto, 2019  |  
Borriana posa en valor la tradició amb el XII Aplec de Gegants i Cabuts amb un centenar de figurants i onze agrupacions Borriana posa en valor la tradició amb el XII Aplec de Gegants i Cabuts amb un centenar de figurants i onze agrupacions

- 2 febrero, 2019 -

La huitena Festa de les Paelles ha congregat a prop de 1.200 borrianecs a la Terrassa Payà que desafien al fred i al vent Borriana posa en valor la tradició amb el XII Aplec de Gegants i Cabuts amb un centenar de figurants i onze agrupacions

La huitena Festa de les Paelles ha congregat a prop de 1.200 borrianecs a la Terrassa Payà que desafien al fred i al vent

Castellón Información 

Borriana, tradició,  XII Aplec de Gegants i Cabuts, CMC La Mercè, sant Blai,

Ja durant les primeres hores del dia es podia intuir als voltants del CMC La Mercè que la dotzena edició de l’Aplec de Gegants i Cabuts de Borriana anava a ser especial, anava a ser diferent a l’habitual, especialment en veure el número i procedència de les colles i agrupacions participants en l’edició de 2019. Allí es donaven cita els i les membres de les agrupacions de Bergara (País Basc), Torrejón d’Ardoz, Barberà del Vallés, Rubí, Artana, La Vall d’Uixó, la Muixeranga de la Plana, Faura, Vinaròs i Moncofa, per a participar en la Plantada dels diferents gegants que a la vesprada participarien en la multitudinària desfilada a través dels carrers de la ciutat. Després del taller de cabuts, l’agermanament amb la Colla de Rubí, i la presentació en societat del nou cabut de la ciutat, Rafelet, els gegants s’introduïen a l’interior del CMC La Mercè per a evitar que el vent poguera causar algun mal a les figures abans de l’inici de la desfilada de la vesprada. I pocs minuts abans de les cinc de la vesprada, i després del menjar celebrat en la Llar Fallera, es tornaven a trobar tots i totes per a arrancar una desfilada que ha transcorregut per la Tanda, Carrer Tarancón, L’Escorredor, el Raval i El Pla, per a desembocar en una Plaça Major repleta en la qual cada gegant ha realitzat el seu ball davant els nombrosos aplaudiments del públic assistent.

aplecagermanamentCada vegada que la Muixeranga de la Plana realitzava una de les seues estructures, els centenars de persones que han omplit les voreres del recorregut arrancaven les ovacions; o amb els balls que en diferents punts de la desfilada han realitzat tant els gegants de Borriana com els de les diferents agrupacions participants al so de la música de la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Borriana o la Batukada de La Vall d’Uixó, una altra vegada els aplaudiments eren protagonistes. Els més de cent cabuts animaven en tot moment la desfilada, en el qual s’ha pogut gaudir de la varietat i elaboració dels diferents personatges que hui s’han donat cita en la capital de la Plana Baixa. I amb el ball final en la Plaça Major, i tal com destacava el regidor de Cultura a Borriana, Vicent Granel, “s’ha pogut comprovar com aquest Aplec no per a de créixer i de recuperar bona part de la nostra tradició festiva, reunint punts i tants amants dels gegants i cabuts que ja tenen en la cita de la nostra ciutat un referent i que esperem que any rere any tornen a Borriana per a gaudir d’un espectacle tan especial com aquest”.

aplecdesfilada7Agermanament amb Rubí i bateig del nou cabut Rafelet. Ja durant el matí,  l’Aplec de Gegants i Cabuts arrancava amb les diferents activitats organitzades per la Colla de Gegants i Cabuts de Borriana i la pròpia regidoria de Cultura. A partir de les onze del matí, desenes de xiquets i xiquetes s’acostaven fins a la Mercè per a realitzar el seu propi cabut en el taller que es duia a terme a les portes del Centre Municipal de Cultura. Ha sigut el preludi d’un altre dels moments emotius del dia, ja que a l’interior de la Mercè se citaven les diferents colles i agrupacions participants en aquesta dotzena edició, per a *assistir a l’acte de bateig i presentació en societat del nou ‘cabut’ amb el qual a partir d’ara compte Borriana. Es tracta de ‘Rafelet’ que com explicava el director del Centre Municipal de les Arts de Borriana, Pepe Azpitarte, “ha sigut el treball del professorat del centre qui ha fet possible que hui comptem amb aquest nou cabut, un homenatge a l’Historiador que dóna nom al nostre centre i que també simbolitza aqueixa aportació a la cultura, tradició i patrimoni local en el qual sempre està disposat a col·laborar el CMA Martí de Viciana”. A continuació, eren tant l’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, com el regidor de Cultura, Vicent Granel, els qui també signaven al costat del president de la Colla de Borriana, Enrique Lloret, i la presidenta dels Geganters de Rubí, Josefina Hinojosa el document pel qual totes dues agrupacions han quedat agermanades i a través del qual es comprometen a continuar col·laborant, viatjant i participant en els actes i promoció de la cultura gegantera que qualsevol de les dues organitzen en el futur. 

paellessantblaiLa Festa de les Paelles de Sant Blai de Borriana ha tornat a ser un èxit de convocatòria i participació per part de les prop de 1.200 persones que durant bona part de la jornada del dissabte s’han donat cita a la Terrassa Payà de Borriana per a gaudir d’un dels actes més multitudinaris de les celebracions patronals en honor a Sant Blai. I això que el vent que des de primera hora del matí bufava a Borriana podia amenaçar amb que més d’una persona es replantejara la seua assistència a l’acte. Però no ha sigut així, i a partir de les dotze del migdia, les quadrilles d’amics i aquells que havien d’encarregar-se de l’elaboració de les paelles, començaven a reunir-se en un dels extrems de la Terrassa per a iniciar tot el procés de cuinat.

Amb l’organització de la Cerveseria Baviera, que repartia aperitiu, seient, taula, coberts, llenya i arròs per a cada persones inscrita i el patrocini de l’Ajuntament de Borriana, la Festa de les Paelles “s’ha convertit quasi en una cita obligada per als ipaellessantblai5 les joves de Borriana dins de la programació especial de Sant Blai, que aquest cap de setmana ha tornat a aconseguir que milers de persones hagen eixit als carrers per a participar dels actes i iniciatives dissenyades per l’Ajuntament i associacions o empreses col·laboradores”, tal com ha explicat la regidora de Festes, Lluïsa Monferrer. En total han sigut més de 1.150 persones les que en aquest tercer cap de setmana de celebracions patronals s’han acostat fins a la Terrassa Payà, que durant tota la jornada ha vist transformada la seua imatge, amb la festa i la germanor viscuda durant tota la Festa. A més, l’actuació de la Fiesta Orquesta i les posteriors sessions de dj’s celebrades la mateixa Terrassa Payà, han fet que la Festa de les Paelles fins i tot s’haja allargat durant bona part de la vesprada i fins a ben entrada la nit, amb algunes persones participants aprofitant les celebracions de la vesprada per a continuar prenent part en els actes programats, com l’Aplec de Gegants i Cabuts. Vist l’èxit i les ganes dels i les participants a l’hora de desafiar al vent, la Festa de els Paelles apunta a continuar sent una referència de la gent jove de Borriana durant futures celebracions de les festes patronals en honor a Sant Blai.

Google+
Whatsapp Telegram


No hi ha comentaris per el moment

Escriu el primer comentari!

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *