jueves, 26 de noviembre, 2020  |  
La Universitat Jaume I presenta 30 accions per reduïr l’escalfament global i defensar el futur del planeta La Universitat Jaume I presenta 30 accions per reduïr l’escalfament global i defensar el futur del planeta

- 23 octubre, 2020 -

El pla s'estructura en cinc eixos: àmbit general, energia i aigua, residus, mobilitat, i sensibilització La Universitat Jaume I presenta 30 accions per reduïr l’escalfament global i defensar el futur del planeta

 

El pla s’estructura en cinc eixos: àmbit general, energia i aigua, residus, mobilitat, i sensibilització

Castellón Información

La Universitat Jaume I ha presentat el seu Pla d’accions per la sostenibilitat i contra el canvi climàtic, liderat des del vicerectorat de Campus i Vida Saludable, i amb el qual, com a universitat compromesa amb el seu entorn, l’UJI desenvoluparà durant els pròxims dos anys diverses línies d’acció per a reduir l’escalfament global i defensar el futur del planeta. El pla, a més, és la resposta a l’adhesió de l’UJI, acordada pel Consell de Govern, a la Declaració d’Emergència Climàtica, una iniciativa mundial promoguda per l’ONU. La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, i la vicerectora d’Estudiantat i Compromís Social, Inmaculada Rodríguez, han sigut les encarregades de realitzar la presentació.

El pla s’estructura en cinc eixos: àmbit general, energia i aigua, residus, mobilitat, i sensibilització; i inclou més de 30 actuacions concretes que es desenvoluparan en una primera fase i aniran actualitzant-se. «Aquesta és el full de ruta de la Universitat Jaume I per a fer del campus un espai sostenible i més saludable. Però sabem que haurem de tenir capacitat d’actualització de les mesures per a respondre al desafiament ambiental», ha destacat Eva Alcón.

Canvi_Climatic_UJI_20DLL30

Entre les accions previstes, destaquen en l’àmbit general, la realització d’una guia de comportament ambiental sobre diferents aspectes de la vida en el campus i la creació d’una marca única que ajude a visualitzar el compromís per la sostenibilitat de la institució. En l’eix de l’energia i aigua, s’inclouen accions destinades a reduir i optimitzar el consum de recursos naturals, amb l’impuls d’energies netes i l’augment significatiu de la generació d’energia solar per autoconsum o la contractació de subministrament energètic amb empreses que asseguren l’origen renovable. Quant als residus, es proposa reduir al màxim l’ús i generació de plàstics, augmentar el nombre de contenidors de recollida selectiva i fomentar el reciclatge. Pel que fa a la mobilitat, es promourà el transport sostenible i es reivindicarà la millora del transport públic, entre d’altres. Per últim, en l’eix de la sensibilització es realitzaran accions de conscienciació com ara l’organització d’un mercat de productes de proximitat i agroecològics.

Aquest pla ha estat elaborat per un grup de persones expertes de la Universitat procedents de diferents àmbits que al llarg de quatre reunions de treball han debatut sobre els aspectes relacionats amb el consum de l’energia i recursos, la generació de residus, la mobilitat i la conscienciació i sensibilització. Com a resultat s’ha creat un grup de treball que serà l’encarregat de fer el seguiment en la seua implantació. «És un pla que ha nascut fruit d’un treball participatiu amb personal de la Universitat i en el desenvolupament del qual seran claus el compromís institucional així com l’individual i col·lectiu de la comunitat universitària», ha assenyalat Inmaculada Rodríguez qui des del seu vicerectorat ha impulsat un pla per incorporar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides a l’UJI.

Per últim, la rectora de l’UJI ha recordat el compromís institucional amb la sostenibilitat i el medi ambient, reflectit tant en les diverses càtedres vinculades en la sostenibilitat i grups d’investigació com en els nous Estatuts aprovats recentment pel Claustre. «Com veieu, aquest pla no és una acció aïllada, sinó que forma part d’un conjunt d’actuacions i programes per a impulsar el canvi cap a una societat i un sistema productiu sostenible que aporte valor per a les generacions futures», ha afegit Alcón.

Google+
Whatsapp Telegram