Noticias Castellón
viernes, 26 de abril de 2024 | Última actualización: 15:52

Els terrenys de la intermodal de Vila-real podrien acollir obres complementàries i fer de node amb PortCastelló

Tiempo de Lectura: 7 minutos, 27 segundos

Noticias Relacionadas

Benlloch assegura que la “ciutat no serà responsable de la paràlisi de cap projecte tan important per a la província i per a la mateixa ciutat aquesta infraestructura ferroviària. Afirma que no realitzarà cap al·legació, sinó que treballarà de manera conjunta perquè, ‘després d’anys d’incompliments per part del Govern’, siga una realitat al més aviat possible. Per altra banda es pensa ja a accelerar els projectes que estan paralitzats a la ciutat

Castellón Información/Soumaia Nejjar

Després de la notícia coneguda ahir que l’Estació Intermodal s’ubicarà finalment en Castelló i no a Vila-real, l’alcalde, José Benlloch ha abordat els motius que han portat a aquesta decisió i les posicions de les quals partien ambdues ciutats. També ha valorat el treball i els esforços realitzats i ha assegurat que a pesar que “és una infraestructura molt necessària per a la nostra ciutat, hi ha uns criteris objectius que han portat a la Comissió mixta formada per Govern central i Autonòmic a decantar-se per Castelló, així que no seguirem lluitant contra molins de vent davant el resultat, ja que seria una actitud de deslleialtat institucional que no és pròpia d’aquest Ajuntament, per tant acceptem el resultat i no interposarem cap recurs, ni al·legació, ni tenim intenció d’anar als tribunals”. Estem segurs que també beneficiarà a Vila-real, ja que no existeixen fronteres entre ambdues ciutats, a pesar que alguns han volgut crear una rivalitat que hi és i treballarem de manera conjunta per a agilitzar la seua arribada, com hem fet amb molts altres projectes i institucions, després de més de 25 anys esperant la intermodal a la província”. Així, mateix Benlloch ha destacat que és un motiu d’orgull haver lluitat al costat de la capital de província, “amb la diferència evident i gens qüestionable que hi ha, i que només ens hagen separat un marge de 0,59 punts”.

170919_Reunio_Ministeri Intermodal

Benlloch ha parlat indicat que aconseguir aquesta infraestructura formava part del full de ruta de l’actual equip de govern per a obtenir totes les ajudes que podien contribuir al seu desenvolupament, sempre amb responsabilitat i sent conscients de les nostres capacitats”. “En aquest cas hem perdut una gran oportunitat però estem segurs que sorgiran altres i és que l’Ajuntament treballarà des de ja en l'arribada d'altres iniciatives necessàries per a la ciutat i que s'esperen des de fa temps i és per això que pròximament concertarem un entrevista amb Presidència, ja que així m’ho va indicar ahir Ximo Puig per telèfon, per a accelerar projectes paralitzats des de fa temps i que són crucials per al desenvolupament de la nostra ciutat i la creació d’oportunitats”, ha indicat Benlloch.

Per què a Castelló i no a Vila-real?

Benlloch ha enumerat els arguments i aspectes que han pres a aquesta decisió conjunta i que encara que l’informe presentat en estiu ja avançava, no era definitiu. “Encara que l’elegida no haja sigut la nostra ciutat, s’ha produït un gran canvi en la forma de fer les coses i és que en lloc d'ubicar una gran obra en un punt o un altre per raons allunyades de l’interés general i el sentit comú i que ens han portat a situacions com haver de pagar 25 milions per un Centre de Tecnificació Esportiva, s’han tingut en compte criteris objectius i això al fi i a la cap suposa un benefici per al conjunt de la ciutadania”, ha expressat l’alcalde. Entre els punts favorables a Castelló destaquen que té Port, fet que ha sigut un dels grans punts a favor, ja que Vila-real no té eixida al mar.

Gráfico técnico Intermodal 2017-06-27 at 20.08.51A més, el Ministeri de Foment, a través dels Representants dels Ports de l’Estat que també van estar presents a la reunió d’ahir, té quantificada una partida de més d’un milió d’euros per a dotar de millores la infraestructura marítima i millorar-la de cara a l’estació intermodal. Castelló també supera en superfície reservada a aquesta infraestructura, ja la capital de la Plana compta amb 1.600.000 metres quadrats amb possibilitat de ser ampliats i Vila-real amb 800.000 i sense cap possibilitat de créixer. Per altra banda està la requalificació del sòl, ja que el PAI Vila-real va deixar aquest espai en mans de propietaris privats i d’un fons d’inversió, amb la qual cosa no hi ha ni un metre que siga propietat de l’Ajuntament, en canvi Castelló no te aquest impediment i té la llibertat de declarar terrenys com a propis. Pel que fa a infraestructures, el Port de Castelló compta amb uns accessos de quatre carrils aptes per a camions i vehicles de gran tonatge i Vila-real és “l’única ciutat de la comarca que no es comunica amb els pobles dels voltants amb circumval·lacions, ja que tots compten amb quatre carrils menys nosaltres, que tenim una N-340 en la que et jugues la vida diàriament.

29-06-2017-Intermodal-640x300Per altra banda, Vila-real també compta amb punts a favor com que té amb unes càrregues impositives més baixes, ja que les empreses que s’ubiquen haurien d'abonar uns 2,6 milions d’euros a l’Ajuntament, enfronts dels 9 milions de Castelló. “A pesar de les crítiques constants de l’oposició és una realitat que es pot comprovar en l’informe que tenim l’IBI més baix de la zona i aquesta dada pot generar un efecte cridada a empreses perquè vinguen a la nostra localitat, ja que encara que la intermodal estarà al Port Castelló, Vila-real continua sent un punt molt proper”, ha afegit l’alcalde.

Informes i estudis

José Benlloch ha insistit que l’Ajuntament no ha encarregat cap informe i que tota la informació que han facilitat durant el procés ha sigut interna i elaborada pels mateixos tècnics municipals. També ha reconegut que s’ha reunit amb experts que els van reconèixer que Castelló estava millor posicionada sobretot pel fet de tindre una eixida al mar que Vila-real no té. “Tots els implicats vam acceptar que s’anava a realitzar un concurs perquè una consultora externa realitzarà l’informe que es va presentar en estiu i que no seria definitiu, ja que la decisió final incloïa les valoracions de Govern central i Consell. No hauria sigut seriós que Castelló per una banda, Vila-real per altra i també el Port presentaren els seus estudis i aço haguera interferit en un procés el qual hem volgut que fóra imparcial des del primer minut”. En aquest sentit, ha criticat les acusacions del PP i ha afirmat que ells han tingut accés a l’estudi i que són els responsables de molts dels problemes que ens ha impedit acollir la intermodal després d’anys de govern fent de Vila-real ‘un gran casino urbanístic’ ”.

Futur dels terrenys

Benlloch ha manifestat que ara és moment de lluitar junts i de seguir treballant en altres qüestions que també són prioritàries per a Vila-real”. I assegura que “no podem estar constantment lluitant contra molins de vent mentre passen els trens, no podem perdre oportunitats i per això accelerarem en alguns projectes imprescindibles i que porten anys pendents, com el desdoblament de l’N-340, la liberalització de l'AP-7, la nova comissaria de Policia Nacional o el pas subterrani de l'estació, entre altres temes”, al mateix temps que agraeix a totes les persones implicades el seu treball durant tot el procés. Per altra banda, ha afirmat que l’espai que anava a albergar l’estació encara és una font d’oportunitats i que podria albergar obres complementàries i necessàries per a la infraestructura ferroviària. “Són prop de 1000 metres quadrats on es podrien ubicar obres o punts complementaris a la intermodal, que estan situats en una zona estratègica com és prop d’un important nucli industrial i de la futura ronda sud-oest i podria ser un node de l’estació”, declara Benlloch, i afig que també suposaria un inconvenient, ja que els terrenys que anaven a albergar l’estació intermodal no són propietat municipal. “Si hagueren elegit Vila-real els hauríem d’haver expropiat”, apunta.

Per altra banda, el primer edil ha criticat que el Govern d'Espanya “porta molts anys ignorant la nostra terra i les seues necessitats, hem estat històricament discriminats, especialment quant a infraestructures”. Per aquest motiu, ha asseverat que “després d'anys d'incompliments, per primera vegada Govern i Generalitat estan d'acord en alguna cosa, han actuat de manera coherent i han oferit totes les respostes i arguments a cada pregunta, així que, malgrat tot, anem a treballar perquè l'estació siga una realitat al més aviat, ja que siga com siga, també beneficiarà a la nostra indústria”.