Noticias Castellón
viernes, 26 de abril de 2024 | Última actualización: 23:10

La Càtedra Unesco de Filosofia per a la Pau aposta per la creativitat i les transformacions socials positives per afrontar la crisi sanitaria

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 54 segundos

Noticias Relacionadas

S'estan vivint tota una sèrie de canvis que estan sent un desafiament per als éssers humans, tant en l'àmbit acadèmic, professional com personal

Castellón Información

La Càtedra Unesco de Filosofia per a la Pau va organitzar, el dimecres 13 de maig de 2020, amb l'estudiantat i professorat del Màster Universitari en Estudis Internacionals de Pau, Conflictes i Desenvolupament, el seminari en línia «La Covid-19 des dels Estudis per a la Pau: Pensar en el hui per a imaginar el demà», a fi de reflexionar sobre els efectes de la pandèmia de la Covid-19 a l'àmbit mundial, prestant especial atenció a les maneres en les quals ha afectat la població, així com possibles propostes en favor de la construcció d'un futur més pacífic. Les reflexions es van realitzar prenent en consideració la perspectiva dels Estudis per a la Pau i, més concretament, de la Filosofia per a la Pau, àrea de treball i investigació de la Càtedra Unesco.

El confinament causat per la Covid-19 ha alterat les rutines i la manera d'interactuar amb els sers estimats, així com amb la resta de persones i amb la naturalesa. En aquest sentit, s'estan vivint tota una sèrie de canvis que estan sent un desafiament per als éssers humans, tant en l'àmbit acadèmic, professional com personal. La crisi sanitària ha obligat les persones a parar i a reflexionar, al mateix temps que s'ha convertit en una autèntica oportunitat per a l'apoderament i l'adaptació a la nova situació des d'un pensament positiu i creatiu, revaloritzant les coses més senzilles de la vida. Aquestes idees són afins als pressupostos de la Filosofia per a la Pau, la qual ofereix múltiples indicadors per a analitzar el present des d'un punt de vista transformador. Tant és així que, per exemple, en els assajos filosòfics de Vicent Martínez Guzmán, fundador del Màster de la Pau, es pot trobar una constant reivindicació al valor de la intersubjectivitat i a la importància d'assumir competències per a fer les paus des de les experiències quotidianes, amb l'objectiu de transformar el sofriment humà i de la naturalesa.

Durant la trobada virtual «La Covid-19 des dels Estudis per a la Pau: Pensar en el hui per a imaginar el demà», van sorgir nombrosos temes que van ser abordats des d'una mirada de pau. Es va reflexionar, per exemple, sobre com pensar la política per al demà, sobre com contribuir a la lluita per la igualtat de gènere, com conscienciar sobre la vulnerabilitat i la desigualtat tant a nivell local com global, el paper de l'economia, l'impacte dels actes sobre el medi ambient, etc. Tot un conjunt de qüestions que es dirigien cap a una mateixa pregunta: Què farem a partir d'ara? o com afrontarem el futur?

Des de la Càtedra Unesco de Filosofia per a la Pau, després de la celebració del seminari, s'han redactat unes conclusions en les quals s'aposta per l'acció i la creativitat, destacant, molt especialment, les competències per a imaginar alternatives i per a dur a terme transformacions socials positives, favorables a la construcció de cultures per a fer les paus perquè, com diria Vicent Martínez Guzmán, és realista pensar que es poden fer les coses per mitjans pacífics i, per tant, l'actuar de manera pacífica pot ser la primera opció a partir d'ara.