Noticias Castellón
domingo, 28 de abril de 2024 | Última actualización: 14:31

Vila-real s'exposa a la fallida municipal en anul·lar el Constitucional la pròrroga de les expropiacions pendents

Tiempo de Lectura: 1 minutos, 38 segundos

Noticias Relacionadas

Quantifica pagaments que se sumarien als 35 milions d'euros desemborsats en 12 anys

El Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional la normativa del Consell per a prorrogar les expropiacions pregades pendents dels municipis valencians i obliga per tant als pagaments. La situació afecta, entre molts altres consistoris, al de Vila-real, que pot entrar en fallida econòmica en cas que haja d'avançar un desemborsament que se sumaria als 35 milions d'euros pagats en els últims 12 anys per sentències de la gestió urbanística del Partit Popular.

Des de l'Ajuntament de Vila-real han confirmat que la sentència no respon a cap actuació judicial empresa per o contra el consistori, encara que les conseqüències del seu contingut sí que poden afectar la gestió municipal. No en va, depén del nombre de propietaris que reclamen i tinguen dret a expropiació. Els pagaments, fins el pronunciament del Constitucional, estaven prorrogats fins al dia 31 i pendents d'un nou ajornament fins a 2027.

La sentència afecta a aquelles administracions que, com Vila-real en l'última legislatura del Partit Popular, van iniciar expropiacions per a situar dotacions públiques i que, per diferents motius, posteriorment van paralitzar els desenvolupaments urbanístics previstos. Per tant, en transcórrer un mínim de cinc anys des de l'aprovació del pla, el propietari estava en el seu dret d'exigir l'execució de l'expropiació i reclamar la indemnització. Al seu torn, l'administració havia de comprar els terrenys.

Vila-real és un dels municipis valencians que es va beneficiar de la moratòria aprovada pel Consell per a suspendre els terminis d'unes expropiacions que suposaven asfixiar els comptes municipals en un moment de paràlisi urbanística. No obstant això, l'advocat Luis Pérez de Guzmán va elevar un recurs contenciós en 2019 per a anul·lar eixa normativa i, després de la intervenció del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), el Tribunal Constitucional anul·la ara la normativa que prorrogava eixes expropiacions pregades.