Noticias Castellón
lunes, 20 de mayo de 2024 | Última actualización: 20:28

Vila-real estudia putjar l'IBI en 2020 per a cobrir un "forat" econòmic de 2 a 2,5 milions d'euros

Tiempo de Lectura: 5 minutos, 10 segundos

Noticias Relacionadas

Benlloch assegura que "els empastres del PP", les plusvàlues, les noves contractacions de l'Ajuntament i l'impost de residus "ens ofeguen"

R.M//Castellón Información

Vila-real estudia pujar l'IBI de nou per a “complir amb l'estabilitat ecónomica i amb els objectius pressupostaris de l'exercici”. Així ho ha anunciat l'alcalde, José Benlloch, qui ha assegurat que és la solució que avui dia té més pes per a continuar “treballant per una ciutat millor després de l'herència econòmica i urbanística que rebem fa vuit anys quan entrem en el govern”.

De fet, Benlloch assegura que recentment han aparegut diverses traves econòmiques que el consistori no contemplava i que “molt al nostre pesar ens han portat a prendre aquesta decisió”. Per tant, encara que encara està en estudi, l'ajuntament calcula que els contribuents aportaran un alleujament econòmic per a les arques municipals de 2 i 2.5 milions d'euros de cara a l'exercici 2020. “Amb això busquem respirar i rebaixar l'endeutament per a l'any que ve al 50% que hora està per sobre del 75%”. Segons Benlloch, Vila-real és la ciutat de la província amb un major volum d'endeutament: “Tenim 23 milions de deute pels 33 de Castelló de la Plana que ens triplica en població”, lamenta.

En aquesta línia, i malgrat la pujada de la contribució, Benlloch assegura que les taxes als clubs esportius, a les entitats socials, benèfiques i, en definitiva, al teixit social de Vila-real, no es veuran incrementades en aquest repunt de l'IBI. “Volem que les nostres marques de ciutat, per les quals tant hem barallat continuïn donant els seus fruits i desenvolupant-se”.

Pel que fa a les infraestructures, el primer edil també insisteix que fins a 2020 “està tot plasmat i controlat”. Entre elles es troben els centres esportius de la localitat i les seves millores, el centre María de Lluna, l'església dels Franciscans i les adquisicions del Gran Casino i l'edifici on està instal·lada la seu d'Ucovi.

Quines són els despeses inesperades?

Per a explicar aquesta pujada de la contribució, l'alcalde ha insistit que el pagament de taxa de les escombraries a Reciplasa per part de l'ajuntament de més de mig milió d'euros, l'augment de les plusvàlues per herències i compres d'habitatges en la localitat, les recents contractacions i pagaments de nòmines a funcionaris de l'Administració local i “els empastres urbanístics del PP en forma de sentències”, li han obligat a prendre la decisió de pujar l'IBI, com ja va succeir fa dos anys amb l'objectiu de “no demanar crèdits” i que va congelar l'exercici següent.

Compromís lamenta la desorientació de l’equip de govern

Per la seua banda, Compromís lamenta la desorientació de l'equip de govern, que ha anunciat la pujada de l'Impost de Béns immobles (IBI) en 2020.

“Hui es compleixen dos mesos de les eleccions i, per tant, dos mesos en què ja no estem en l'equip de govern”, expliquen des del Grup Municipal, un període en el qual s'ha posat de manifest la “mala gestió” de l'alcalde i el seu equip, que “vol repercutir en l'esquena de tots els veïns i veïnes les conseqüències de les seues males decisions”.
Des de Compromís manifesten que “l'herència urbanística existeix, però la falta de gestió i les decisions poc encertades en aquest sentit, agreugen encara més la situació econòmica de la ciutat que, almenys, quan estava Compromís en el govern, va aconseguir mantindre els impostos en un nivell raonable”. A més, critiquen que “els empastres, siguen del PP o del PSOE, ens afecten a tots i totes i hi ha maneres d'evitar que repercutisquen en els ciutadans, per exemple, retallant en despeses innecessàries”.

En aquest sentit, posen de manifest que “igual que vam dir en el Ple del passat dimarts -en el qual es va aprovar sol•licitar un nou préstec que endeuta encara més a la ciutat-, no ens sembla malament que es revise la despesa en determinades aliances, com ocorre amb el Pacte de la Ceràmica, per això vam preguntar a l'edil d'Economia si s'exploraran solucions similars amb altres despeses supèrflues o que consideren que no aporten prou a Vila-real”. “Tot el que vaja en la línia de la racionalitat de la despesa, està en el nostre ADN, però no el fet de gastar més del que tenim, per exemple, sufragant reformes en edificis privats a costa de l'Ajuntament i dels ciutadans”, indiquen. A més, assenyalen que un dels motius que Benlloch argüeix per a aquesta decisió d'incrementar l'IBI són “les recents contractacions i pagaments de nòmines als funcionaris de l'Administració”. “Qualsevol alcalde hauria de tindre previst que al personal se li paga religiosament, això no és un imprevist com per a prendre aquestes decisions que només demostren que han perdut el nord i que anem a la deriva”.

“Queden prop de quatre anys i seran molt llargs”, destaquen des de Compromís, al mateix temps que lamenten que “el fet que una de les primeres decisions que pren el nou equip de govern siga pujar impostos als ciutadans és molt poc socialista” i proposen que “si es fa, almenys es tinga en compte als col•lectius vulnerables”. “És una llàstima que el treball que es va fer durant huit anys en els governs de progrés dels quals formem part es destrosse per aplicar polítiques de dretes encobertes que demostren que aquest equip no té projecte de ciutat”, afirmen.
Finalment, des de Compromís per Vila-real sol•liciten saber si la possible multa personal de 300 euros al mes dictada per la jutgessa del Contenciós Administratiu número 1 de Castelló, referent a una sentència relacionada amb terrenys de la zona del Centre de Tecnificació Esportiva (CTE), tindrà algun cost per als ciutadans. “El munícipe ha assegurat que recorrerà la mesura cautelar al Tribunal Constitucional, però no ha dit si ho farà amb els diners de tots els contribuents o es costejarà el seu propi advocat”, afigen, “les heroïcitats amb diners dels altres sempre són més fàcils”, conclouen.