Noticias Castellón
sábado, 4 de mayo de 2024 | Última actualización: 22:51

La VII Fira de Sant Vicent i Dolços Tradicionals trau a la palestra les joies gastronòmiques més tradicionals de Càlig

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 1 segundos

Noticias Relacionadas

Veïns i visitants gaudixen durant dos dies d’una intensa agenda d’activitats en l’esdeviment que compta amb 70 parades de temàtica costumista i artesanal

Castellón Información

L’alcaldessa de Càlig, Ernestina Borràs, junt amb José Gisbert, director d’Estratègia territorial de l’Agència Valenciana de Turisme, i les Reines de Càlig inauguraven oficialment aquest dissabte 14 d’abril la 7a edició de la Fira de Sant Vicent i Dolços Tradicionals, la fira tradicional artesana que té lloc a la població després de la festivitat de Sant Vicent i que està dedicada als dolços típics locals.

DSC_0258També han participat en la inauguració de la Fira Adolf Sanmartín, director territorial de Presidència de la Generalitat Valenciana i alcalde de Cervera, Andrés Martínez, vicepresident segon de la Diputació de Castelló i alcalde de Peníscola, i Evaristo Martí, diputat provincial i alcalde de Rossell. Poblacions com Benicarló, Sant Jordi, Canet lo Roig, Coves de Vinromà, Xert o Santa Magdalena de Polpís, entre d’altres, així com la Mancomunitat de la Taula del Sènia, han acompanyat a Càlig i la seua corporació municipal, a través dels seus representants municipals, en una jornada que s’iniciava amb una cercavila –encapçalada per la Colla de Dansaires i tancada per l’Agrupació Musical Vila de Càlig- que sortia del Centre de Cultura de la població fins a la plaça Nova, centre neuràlgic de l’activitat durant el cap de setmana. Com a preàmbul de la inauguració oficial, els actors dels grup de Teatre Corronconco treien els riures als presents amb una divertida representació.

Durant el seu parlament inaugural, Borràs ha destacat el caire artesanal de la fira, les activitats que s’han organitzat per a que tots puguen gaudir d’ella, el protagonisme dels dolços i en especial, la farinosa, així com la participació de tota la població, “que ajuda a fer la Fira més gran”. “Les fires, per als nostres pobles, són una via per a donar-nos a conèixer i ajudar a activar l’economia dels nostres comerços; des de la Regidoria de Cultura s’aposta per invertir en aquesta fira i per a que Càlig siga referència a l’hora de pensar en dolços”, apuntava l’alcaldessa. La regidora de l’àrea, Ruth Sanz, lliurava un detall a Glòria Monerris, guanyadora del concurs de cartells anunciadors de la Fira. El director d’Estratègia territorial de l’AVT, de la seua banda, afirmava que “les fires i les festes representen la tradició dels pobles, els orígens, allò que hem sigut i allò que volem ser”, i indicava que “sobre elles construïm el nostre projecte de futur”.

DSC_0347La fira que compta durant el cap de setmana amb parades de temàtica costumista i artesanal, amb 70 espais destinats enguany, 35 dels quals pertanyen a entitats i establiments de Càlig. A esta oferta es sumen els actes i activitats que s’han programat al voltant de la cita.

Els dolços, amb la farinosa com a reina indiscutible, han estat els grans protagonistes, i durant dos dies els participants de la Fira podran degustar cocs, magdalenes, rotllos o primes en el centre de la població, que acull aquestes jornades amb entusiasme.

Concurs Popular de Dolços 

Ja a la tarde, la plaça Nova era l’escenari del II Concurs Popular de Dolços. El jurat, format per l’alcaldessa de Càlig, dos representants de fleques i pastisseries de la localitat; i els representants de les associacions locals Mou-te i Unió Jove, elegides mitjançant sorteig.

Les guanyadores d’aquesta edició, en què han participat cinc propostes, han estat Carla Morcuende amb el dolç 'Arbre de xocolata i cotó-en-pel' (1a classificada), Verónica Anglés Monroig amb '3 Al-men-dras' (2a classificada) i María Gonzalo Canet amb 'Falso helado con leche frita de almendras' (3a classificada).

Poc després, ha tingut lloc l’actuació de la Muixaranga de Vinaròs, que enguany acompleix el seu cinquè aniversari, i a la nit, un sopar amb ball popular. Les activitats continuen este diumenge 15 d’abril amb l’Agrupació Musical Vila de Càlig, que oferix un concert del professorat de l’Escola de Música. A la vesprada, a partir de les 16:00 hores es viurà la recta final de la festa amb l’aposta de la Fira d’enguany: l’actuació de Pep Gimeno “Botifarra”, a les 18 hores. A les 19:30 tindrà lloc l’última actuació a càrrec de la Colla de Dansaires, i a les nou de la nit es tancarà l’edició 2018 de la Fira de Sant Vicent i Dolços Tradicionals.