Noticias Castellón
jueves, 25 de abril de 2024 | Última actualización: 17:16

Torna el Pla de Turisme Religiós a Vila-real després de la Covid amb el Congrés d'Hospitalitats de Lourdes

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 5 segundos

Noticias Relacionadas

Se celebra a Castelló amb el repte d'abordar les peregrinacions al santuari i l'organització la basílica de Sant Pasqual

Castellón Información

Vila-real ha représ les activitats del Pla municipal de turisme religiós amb la inauguració del 49é Congrés Nacional d'Hospitalitats Espanyoles de Nostra Senyora de Lourdes, un acte que ha tingut lloc aquesta setmana en la basílica de Sant Pasqual, amb la participació de prop d'un centenar de persones. L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha donat la benvinguda als hospitalaris i ha assistit a l'obertura del congrés, que se celebra aquests dies a Castelló, i que suposa la reactivació, després de dos anys de pandèmia, del Pla de turisme religiós, que forma part de la marca de Ciutat de Congressos.

El 49é Congrés Nacional d'Hospitalitats Espanyoles de Nostra Senyora de Lourdes se celebra a Castelló amb el repte d'abordar les peregrinacions al santuari en aquesta nova etapa marcada per la pandèmia de covid-19. L'organització ha triat Vila-real, i més concretament la basílica de Sant Pasqual, per a celebrar l'eucaristia inaugural del congrés, una elecció fruit de l'aposta que la ciutat ha fet pel turisme religiós així com per posar en valor el temple del patró com a lloc de peregrinació. A més, cal destacar que Sant Pasqual és present en el santuari de Nostra Senyora de Lourdes, amb un altar dedicat al patró de Vila-real.

El primer edil va rebre i va acompanyar a la delegació, encapçalada pel president de l'Hospitalitat de Nostra Senyora de Lourdes de Segorbe-Castelló, Pascual Aznar. Benlloch ha assegurat que “em sent orgullós com a alcalde de Vila- real que la inauguració del 49é Congrés Nacional d'Hospitalitats Espanyoles de Nostra Senyora de Lourdes s'haja celebrat a la nostra ciutat i en la nostra benvolguda basílica de Sant Pasqual”. “Hem de ser agraïts amb les persones que tenen aqueixa sensibilitat especial i acudeixen al santuari de Nostra Senyora de Lourdes en peregrinació a ajudar als malalts. Hospitalaris que treballen per acompanyar i ajudar a les persones malaltes”, ha subratllat l'alcalde.

A més, ha remarcat que “a Vila-real, tenim una secció d'hospitalaris de la qual ens sentim molt orgullosos i amb la qual volem ampliar la nostra col·laboració des de l'Ajuntament; a més, també són moltes les congregacions cristianes i veïns i veïnes de la nostra ciutat que acudeixen cada any fins al santuari”.

“La basílica de Sant Pasqual és un dels nostres principals recursos turístics i un dels eixos centrals del Pla de turisme religiós en el qual portem treballant des de fa anys i que volem continuar impulsant per la potència que té la figura del nostre patró dins de la cristiandat i també pel gran valor del patrimoni religiós que tenim la sort d'albergar en el nostre municipi”, explica l'alcalde. “La pandèmia ens ha obligat a frenar durant aquests mesos les accions per a atraure visitants, però no hem deixat de treballar en els diferents projectes”. En aquest sentit, ha recordat el “gran esforç” que des de la Fundació Pro Monestir i Basílica de Sant Pasqual es realitza durant els últims anys, amb la col·laboració de l'Ajuntament, per a millorar la basílica i preparar el temple per a rebre visitants, interessats en la figura del patró de Vila-real, i patró de la Diòcesi i dels Congressos Eucarístics Internacionals.

L'alcalde ha citat com a exemple la construcció del cor, la instal·lació de les noves portes de l'accés oest a la basílica, o la renovació dels bancs gràcies a la donació de Pascual Ibáñez i família, així com dels treballadors de l'empresa Insca. També ha agraït i reconegut l'aportació de la Fundació José Gómez Mata per a rehabilitar i posar a punt el carrilló i de la Fundació José Soriano Ramos per a fer possible les obres de millora de la basílica, amb la donació de material de l'empresa Porcelanosa. Finalment, ha avançat que el centre de recepció de visitants, habilitat gràcies a la col·laboració de la Diputació de Castelló, està preparat per a reprendre l'activitat de visites al temple.

Benlloch va acompanyar als hospitalaris tant en l'eucaristia com en la visita guiada al Museu del Pouet del Sant i la Real Capella i Sepulcre de Sant Pasqual. Seguidament, l'organista Augusto Belau va interpretar tres peces en el carrilló de la basílica. A més, l'alcalde va obsequiar als assistents amb els tradicionals cordonets de Sant Pasqual, díptics de turisme sobre la ciutat, així com un exemplar del llibre 'San Pascual Baylón en Vila-real y en el mundo', del professor i doctor en Història de l'Art Jacinto Heredia Robres. La vetlada va finalitzar amb un sopar en el restaurant El Raval.