Noticias Castellón
martes, 7 de mayo de 2024 | Última actualización: 22:20

Un Punt Violeta recorrerà les principals zones de oci en sant Pasqual per a garantir la seguretat de les dones a Vila-real

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 46 segundos

Noticias Relacionadas

La Regidoria d’Igualtat col·labora amb el Grup de Dones i el Col·lectiu S.O.R., que repartiran una trentena de voluntàries de matinada per a informar, acompanyar i auxiliar qualsevol xica que se senta violentada i per a reiterar que ‘No és no’. A més s’ha ideat un protocol d’actuació i la campanya arribarà també a totes les penyes perquè se sumen a la iniciativa

Castellón Información/S.N.

Dos col·lectius de la societat civil engeguen una iniciativa per a fer de Vila-real una ciutat lliure de violència de gènere durant les festes patronals de maig i és que durant pràcticament tota la setmana un Punt Violeta recorrerá les principals zones d'oci en sant Pasqual per a garantir la seguretat i la tranquil·litat de les dones que isquen a gaudir dels esdeveniments programats. Hi haurà un lloc fixe en la plaça de la Vila i en total una trentena de dones voluntàries es distribuiran per torns per a estar presents en els principals punts de la festa entre les 00.00 i les 05.00, que és l'horari més conflictiu, els dies 11, 12, 14, 16, 18 i 19. La Regidoria d'Igualtat col·labora amb el Grup de Dones i el Col·lectiu S.O.R. en aquesta campanya que i l'edil de l'àrea, Rosario Royo, i la fundadora del Grup de Dones, Anna Claramonte, han presentat la iniciativa, que “se suma a altres campanyes municipals per a instar als joves a tenir la festa en pau i al fet que entenguen que no és no”, afirma Royo.

El Grup de Dones de Vila-real realitza diverses activitats com xerrades i projeccions a la Fundació Caixa Rural, espai que es converteix en un punt de debat i diàleg. Després de quasi un any en marxa han volgut passar a l'acció, ja que “la realitat ens supera i des de les institucions no sempre arribem a tot, per açò anem més enllà, de la mà de dos grups femenins de la ciutat que tenen les idees molt clares i que treballen per a aconseguir una autèntica igualtat i pel respecte cap a les dones”, explica. Així, l’edila assegura que “sembla que en les festes tot està permès, és com si l'alcohol ens autoritzara a qualsevol cosa, a fer comentaris fora de lloc a les xiques o fins i tot a arribar a tocaments o, de vegades, anar més lluny encara”.

IMG_1105Per aquest motiu, assenyala que “aquest Punt Violeta ajudarà al fet que qualsevol dona que visca una situació així puga explicar-ho a les voluntàries, que l'escoltaran, acompanyaran i ajudaran en tot el que necessite i, en cas que siga necessari, també estaran en contacte amb els cossos de seguretat, la Policia Local, Policia Nacional i Protecció Civil, que actuaran seguint un protocol.

Anna Claramonte aclareix que “no som policies ni heroïnes, som un punt on recolzar-se i denunciar qualsevol agressió masclista, assetjament o violació, perquè davant aquestes situacions han de saber que no estan soles”. Així mateix, aclareix que “sempre serà la víctima qui decidisca el que vol fer, però en el cas d'una emergència serem nosaltres els les que donem l'avís a la policia, que serà qui s'encarregue del tema. Claramonte defineix aquesta iniciativa com una aportació de la societat civil per a “aconseguir el respecte mutu i que les dones puguem eixir al carrer a la nit a divertir-nos amb total tranquil·litat. És una cosa que hem de fer entre tots”.

El principal Punt Violeta estarà en la plaça de Major, encara que hi haurà diversos grups de dones de diferent edat desplaçades als punts on es realitzen grans esdeveniments o cites multitudinàries, com el Recinte de la Marxa o les zones de concerts o en jornades com el Dia de la Xulla. “Les voluntàries, de diverses generacions, aniran identificades de manera visible amb un braçalet morat i, si en un moment donat algú les necessita i no les localitza, també oferim un telèfon on ens trobaran en qualsevol moment: 658 275 817”, explica. Així mateix, s'ha ideat un protocol que les voluntàries hauran de seguir i que es repartirà imprès en els cartells i futllets per les penyes. "Primer intervindrem preguntant si poden amb la situació soles i depenent de la resposta s'actuarà d'una manera o altra, però sempre prestant el màxim suport a la víctima i centran-nos en ella i no el agressor. Així mateix, s'arreplegaran dades de les actuacions per al seu posterior anàlisi i detecció de patrons o reincidències", detalla Anna Claramonte. A més, hi ha unes normes internes que les voluntarios hauran de seguir i és que a pesar de ser festes no podran prendre alcohol durant el seu torn

“Esperem no haver d'intervenir en cap moment”, assenyala Claramonte, qui reconeix que en ser una iniciativa pionera a la ciutat en la que participen més de trenta dones de diverses professions que van des de agents d'igualtat a periodistes o estudiants, és més complicat organitzar-se. "A més, reivindiquen més suport a les administracions competents perquè no podem portar a terme les activitats de conscienciació i visilibilització, que hui són més necessàries que mai, sense els recursos econòmics necessaris i és que hui dia el grup es finança amb aportacions de les voluntàries. Royo per la seua banda conclou que el lema és 'Diversió amb respecte i sense violència. No és no!' i destaca el fet que la campanya s'haja pogut emmarcar dins de les festes ja que disfusió serà molt major.