Noticias Castellón
viernes, 3 de mayo de 2024 | Última actualización: 22:42

José Martí dona suport als xicotets pobles d'interior i Marco reivindica estabilitat financiera pels ajuntaments

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 10 segundos

Noticias Relacionadas

Diputació advoca per una llei que garantisca una millora de serveis que siga igual, tant en la costa com a l'interior"

El president de la Diputació José Martí i la alcaldessa de Castelló, Amparo Marco han comparegut en les Corts Valencianes. Martí ha ha advocat per la necessitat que la futura Llei de la Generalitat reguladora del Fons de Cooperació Municipal dels Municipis i Entitats Locals Menors de la Comunitat introduïsca criteris de discriminació positiva a favor dels xicotets pobles d'interior. D'altrra banda, Marco ha destacat “l'autonomia i el finançament” com a elements clau que s'articulen en el Fons de Cooperació Municipal, i ha reivindicat estabilitat financiera pels ajuntaments.

Castellón Información

 width=

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha advocat hui en les Corts Valencianes per la necessitat que la futura Llei de la Generalitat reguladora del Fons de Cooperació Municipal dels Municipis i Entitats Locals Menors de la Comunitat introduïsca criteris de discriminació positiva a favor dels xicotets pobles d'interior, que vagen en la línia de les millores que la pròpia Diputació ja ha aplicat al Pla 135 d'Obres i Serveis. Ha sigut durant la seua compareixença en les Corts Valencianes en el procediment de participació ciutadana amb motiu de la tramitació del Projecte de Llei de la Generalitat Valenciana, reguladora del Fons de Cooperació.

Martí reivindica "una necessària mirada de la llei cap als xicotets pobles d'interior que contemple la introducció de factors de correcció perquè els seus ciutadans puguen gaudir de més i millors serveis", alguna cosa que "per a la Diputació progressista de Castelló és fonamental perquè tenim la voluntat de treballar per a l'equiparació dels drets de la ciutadania en tot el territori". Abundant en aquesta idea ha assenyalat que, "els serveis bàsics han de ser iguals, tant en la costa com a l'interior".

El president considera que, encara que el Fons de Cooperació ja és una realitat al qual anualment realitzen aportacions la Generalitat Valenciana i les diputacions de Castelló i València, ha d'aprovar-se per llei "per a propiciar una clara defensa de l'autonomia municipal a través de la suficiència financera". Creu que "és important que tinga rang de llei perquè tant la Generalitat Valenciana com les tres diputacions tinguen l'obligatorietat de contribuir al mateix amb fons propis".

També ha fet referència al fet que "segueix pendent la segona descentralització que necessàriament passa pel municipalisme, la defensa de l'autonomia municipal i perquè els ajuntaments tinguen recursos suficients per a portar avant les seues competències, alguna cosa que resulta bo i molt positiu per a la població".

Martí recorda que una de les decisions adoptades per la Diputació de Castelló arran del canvi que es va produir en l'estiu de 2019 va ser la de sumar-se al Fons de Cooperació, alguna cosa que va succeir per primera vegada en la història en 2020, consignant en el pressupost 5,6 milions d'euros. Donada l'excepcionalitat originada per la pandèmia de la Covid, en 2021 s'ha doblegat l'aportació fins a situar-la en 11,2 milions d'euros".

Marco: "Necessitem estabilitat per a la gestió municipal"

 width=

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, també ha comparegut en la comissió. Ha destacat “l'autonomia i el finançament” com a elements clau que s'articulen en el Fons de Cooperació Municipal, que ha d'incidir en el compliment dels objectius per als quals es va concebre, que són prestar als municipis l'assistència econòmica per a millorar els seus recursos; i contribuir als serveis desenvolupats des de l'Administració municipal malgrat ser competència d'altres organitzacions.

En aquest sentit, Marco ha recalcat que “cal reivindicar amb força el finançament autonòmic just, però en el mateix debat és necessari incardinar l'exigència d'un finançament local just”. “L'avantprojecte de llei que ara es tramita aprofundeix en la defensa de la segona descentralització. La Generalitat demostra la seua vocació municipalista i atorga al local el reconeixement polític i administratiu que s'ha guanyat”, ha remarcat.

En la mateixa línia, l'alcaldessa ha incidit en què “els ajuntaments necessiten estabilitat financera per a afrontar els reptes de la gestió” i ha defensat el nou projecte de llei. “No es pot estar en mans de la discrecionalitat, de l'eventualitat de la conjuntura política, ni de les temptacions clientelistes que poguera tindre algun govern en el futur. Per això, volem blindar la cooperació institucional; volem acabar amb els desequilibris i desigualtats; i volem reforçar el municipi com a gran ens gestor de les polítiques del benestar”, ha enumerat la primera edila.

A més, l'alcaldessa ha destacat el Pla Resistir com a exemple de cooperació entre administracions per a contrarestar els efectes de la pandèmia. I ha destacat que l'Ajuntament de Castelló ha implementat mesures directes i indirectes per a contindre els efectes en l'economia productiva i en les economies domèstiques per valor de 12,3 milions d'euros, reivindicant així el paper del municipalisme i d'un finançament just que els permeta fer front a les necessitats de la ciutadania.