Noticias Castellón
miércoles, 1 de mayo de 2024 | Última actualización: 03:22

Una jornada sobre aigües residuals a l’UJI posa de relleu l’aposta per la sostenibilitat econòmica i ambiental

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 9 segundos

Noticias Relacionadas

La Càtedra BP de Medi Ambient Industrial i la Càtedra FACSA d'Innovació de l'UJI organitzen la cita ha congregat a al voltant de 80 persones

Castellón Información

Castellón Amb motiu de Dia Mundial del Medi Ambient, s'ha celebrat avui a la Universitat Jaume I la Jornada sobre Aigües Residuals Industrials, organitzada per la Càtedra BP de Medi Ambient Industrial de l'UJI i la Càtedra FACSA d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua de l'UJI.

Aquesta cita ha congregat a al voltant de 80 persones, en la seua major part tècnics d'empreses industrials i de gestió d'aigües, però també a un bon nombre d'estudiants i docents de l'UJI.

Durant l'obertura, Celia Casagrande, cap de Qualitat i Medi Ambient de la refineria de BP a Castelló, ha expressat el compromís de BP amb el medi ambient i la il·lusió dipositada en la recentment creada Càtedra BP com a nexe entre el món acadèmic i laboral. En aquesta obertura també han participat José Claramonte, director general de FACSA, Sergio Chiva, docent de l'UJI i director de la Càtedra FACSA, i Eliseo Monfort, també docent de l'UJI i membre de la Càtedra BP.

Francisco Escribano, cap del Departament d'Abocaments Industrials de EPSAR, ha remarcat importància de la qualitat dels abocaments per a assegurar el bon funcionament de les 485 EDAR de la Comunitat Valenciana, estacions que han de funcionar 24 hores al dia durant els 365 dies de l'any. A més, com a dada positiva, Escribano ha assenyalat el baix nombre d'incompliments en sectors clau de la província com el sector ceràmic.

Javier Donato, director de Sitra, ha destacat la necessitat d'adoptar una visió completa del cicle integral de l'aigua en la indústria, més que com una etapa de fi de cicle. També s'ha referit a la importància d'adoptar criteris de sostenibilitat econòmica i ambiental per a adaptar-se a un nou escenari amb un client final més compromés i responsable.

Durant la segona part de la jornada, Celia Casagrande ha coincidit a destacar la importància de prendre una visió integral del procés de tractament de l'aigua. Prenent com a exemple real a nivell industrial a la refineria de Castelló, la ponent ha exposat els principals usos de l'aigua en la planta com són el circuit tancat de refrigeració, la producció de vapor o alguns usos en el procés. Malgrat la notable quantitat d'aigua requerida, la refineria compta amb mesures efectives per a la seua reutilització (BP Oil Castelló reutilitza fins al 95% de l'aigua emprada), minimitzant així la part que arriba finalment a la seua pròpia planta de tractament d'aigües residuals (PTAR).

Antonio Rosado, director tècnic Atmosfera i Sòls Contaminats d'IPROMA, ha abordat un tema d'actualitat com és el dels microplàstics i ha plantejat els enormes reptes que presenta aquest contaminant per a la seua anàlisi i mesurament. Els microplàstics suposen un problema difícil d'atallar en origen degut a les diferents procedències i aplicacions dels materials plàstics (degradació de pneumàtics, fibres tèxtils, pintures, etc).

Per a finalitzar, Mª Isabel Alcaina, catedràtica de la Universitat Politècnica de València, ha mostrat algunes de les línies d'investigació del grup de treball PROMETEO per al tractament d'efluents mitjançant la tecnologia de membranes.

La jornada ha servit per a posar en valor la cura d'un recurs tan important i necessari com l'aigua, i ha suposat també un exemple de coordinació entre algunes de les Càtedres de l'UJI, juntament amb les empreses que les conformen i la resta d'entitats participants, per a tractar temes comuns durant el Dia Mundial del Medi Ambient.