Noticias Castellón
domingo, 28 de abril de 2024 | Última actualización: 15:06

Experts en Dret destaquen en l’UJI la importància de l'accés a la informació i la transparència per a millorar la qualitat democràtica

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 21 segundos

Noticias Relacionadas

Antonio Troncoso ha assenyalat que Espanya ha estat retardada en accés a la informació i transparència fins 2013 tot i que sí que hi havia fonaments constitucionals

Castellón Información

La Universitat Jaume I ha celebrat una jornada sobre el Dret d'Accés a la Informació i el principi de transparència, impulsada pel Consell de Transparència, Accés a la Informació Pública i Bon Govern de la Comunitat Valenciana, en la qual s'han abordat les dificultats del seu desenvolupament i la seua importància per a la millora de la qualitat democràtica.

La jornada s'ha obert amb una taula redona sobre l'abast i els límits del Dret d'Accés a la Informació en la qual ha participat Antonio Troncoso, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Cádiz; Concepción Barrero, catedràtica de Dret Administratiu de la Universitat de Sevilla, i Ricardo Garcia Macho, president del Consell de Transparència, Accés a la Informació Pública i Bon Govern de la Comunitat Valenciana.

Troncoso ha assenyalat que Espanya ha estat retardada en accés a la informació i transparència fins 2013 tot i que sí que hi havia fonaments constitucionals per a poder desenvolupar un major dret d'accés a la informació pública. En aquest sentit, ha citat com alguns d'aquests fonaments la garantia que l'administració actue de manera objectiva i imparcial; el dret a la igualtat dels ciutadans i les empreses; el dret de participació política; la llibertat d'informació o la llibertat sindical, entre uns altres. Així, ha destacat la importància del Dret d'Accés a la Informació Pública perquè "és un dels drets estructurals forts perquè permeten garantir una major profunditat en la nostra societat democràtica", ha assenyalat.

Respecte als límits d'aquest dret, ha explicat que estan en l'àmbit de la seguretat i la defensa, la prevenció de delictes, l'àmbit sancionador administratiu, la propietat intel·lectual i industrial, etc. Segons Troncoso, "els límits són correctes i s'ajusten al conveni del Consell d'Europa encara que s'hauria de fer una referència més clara al dret a la intimitat".

Per la seua banda, Barrero ha abordat diferents aspectes de la Llei 19/2013 entre els quals ha destacat que no existeix cap restricció respecte al Dret d'Accés a la Informació cap al passat, però hi ha una sentència oposada de l'Audiència Nacional, que es refereix a un període anterior a l'aprovació norma, que marcarà l'extensió del dret d'accés, segons el que decidisca finalment el Tribunal Suprem.

D'altra banda, també ha assenyalat que existeix una problemàtica en les denegacions de sol·licituds d'accés per negació de l'existència d'informació. "La denegació de la sol·licitud ha de fer-se amb una rellevant seguretat, el sol·licitant té dret a una explicació detallada que aqueixa informació no existeix perquè es detecten, sobretot en l'àmbit local, resolucions que afirmen que les informacions són inexistents quan realment és el contrari", ha apuntat. En altres casos, ha assenyalat que el problema és la falta de creació de la informació o la seua conservació. "La garantia del Dret d'Accés a la Informació passa per un avanç en l'elaboració de la informació", ha afirmat.

Així mateix, ha assenyalat una altra problemàtica relativa al fet que la informació puga no ser accessible en els termes que se sol·licita perquè és necessari realitzar alguna actuació sobre ella pel que s'ha establit una causa d'inadmissió relativa a si cal fer una reelaboració d'eixa informació.

Finalment, García Macho ha destacat la importància del Dret d'Accés a la Informació perquè el ciutadà puga participar en el procés polític i influir en ell. En aquest sentit, ha posat en relleu el dèficit democràtic existent en els països de la Unió Europea i ha apuntat que el mandat representatiu no funciona i, per açò, hi ha una deslegitimació del sistema polític i el seu procés. «El ciutadà cerca participar en la vida política i si a través del mandat representatiu no és possible ho pot fer a través del Dret d'Accés a la Informació i la transparència. En la creació d'una societat civil fort, una opinió pública informada que puga pal·liar el dèficit de no participar suficient i de no poder portar un control de la classe política juga un paper essencial aquest dret i els consells de transparència», ha afirmat.

Per a concloure, ha reivindicat el reconeixement d'aquest dret com a fonamental i la necessitat de dotar als consells de transparència de més mitjans, ja que actualment compten amb moltes limitacions perquè "el poder polític ens accepta a contracor i el fet que el Dret d'Accés a la Informació no siga fonamental és una decisió política", ha apuntat.

La inauguració ha sigut a càrrec de la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals de l'UJI, Carmen Lázaro; el degà de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques, José Luis Blasco, i Ricardo García Macho, director de les jornades.