Noticias Castellón
viernes, 26 de abril de 2024 | Última actualización: 23:10

Climent defensa el paper determinant de l'universitat pública en l'economia valenciana

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 59 segundos

Noticias Relacionadas

En la seua opinió, la base de l'economia valenciana és la seua xarxa de mitjanes i xicotetes empreses que la caracteritza des de fa segles

Castellón Información

El rector de la Universitat Jaume I de Castelló, Vicent Climent, ha defensat avui el paper determinant de la universitat pública en els reptes que tenen al davant les empreses valencianes. La màxima autoritat acadèmica ha inaugurat el II Workshop d'Economia Valenciana organitzat per la Fundació Nexe i l'UJI amb la col·laboració de l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local i el patrocini de la Generalitat Valenciana.

L'acte ha comptat amb la participació de l'alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco; el director general d'Economia, Emprenedoria i Cooperativisme, Francisco Álvarez; el director acadèmic de la Fundació Nexe, Elies Seguí i el professor del Departament d'Economia i co-organitzador de la trobada, Miguel Ginés.

Per la primera autoritat universitària alguns dels reptes es situen en àmbits com la innovació, com a propagadores d'una cultura d'innovació i "com a cooperants en el desenvolupament de projectes innovadors en el sí de les empreses, atesa la vinculació directa entre innovació i investigació"; o la valoració del capital humà, "per tal d'aconseguir un desenvolupament òptim del talent dels emprenedors amb iniciativa i de l'emprenedoria, fins i tot a dins de les mateixes empreses".

_mg_5266Climent també ha fet referència a altres aspectes com la internacionalització, amb la finalitat d'assolir una mentalitat més adaptada al món global, "millorant la formació en idiomes i en coneixement d'altres cultures, a fi d'orientar les estratègies cap al potencial de creixement en el mercat internacional"; l'adaptació de la formació al món real empresarial, especialment, de la de postgrau o l'adaptació a la revolució digital, sobretot en sectors com el turisme.

En la seua opinió, la base de l'economia valenciana és la seua xarxa de mitjanes i xicotetes empreses que la caracteritza des de fa segles i que "haurà de ser decisiva en l'actual redefinició dels nostres models productius" i per tal de fer front a alguns dels principals reptes que té ara mateix al davant l'empresa valenciana "és fonamental l'aliança entre les universitats públiques, el teixit empresarial valencià i les institucions".

Per últim, Climent ha indicat que les empreses "necessiten el potencial i els recursos de les universitats per a fer front a aquests reptes i les universitats necessitem les empreses per a aconseguir un progrés global del territori. La producció i transmissió del coneixement i de la tecnologia i la dinamització cultural –principals dedicacions de les universitats- necessiten d'un context econòmic fort, estable i sostenible".

Per l'alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco, qui a més és professora de Finances de l'UJI, "és necessari que els sectors productius, les organitzacions públiques i les universitats treballen conjuntament per crear vincles" que permetan afrontar situacions de crisi. Per la seua banda, Francisco Álvarez ha indicat que l'emprenedoria no és qüestió només de tecnologia, sinó que "cal mirar a l'entorn, i pensar que es pot canviar o millorar, perquè el 70% dels èxits en emprenedoria són modificacions del que ja existeix" i que "no hi ha una edat per emprendre". Elías Seguí, de la Fundació Nexe, ha indicat que aquesta trobada de treball serveix per "crear un espai de debat viu entre empreses, món acadèmic i institucions que afavoreix la recerca de solucions per a problemes concrets de la nostra societat" i el professor Miguel Ginés ha assegurat que cal "reflexionar i generar propostes conjuntes per poder avançar".