Noticias Castellón
viernes, 3 de mayo de 2024 | Última actualización: 15:00

Les obres del Museu del Torrelló d'Almassora trauen a la llum l’antiga façana de l'edifici

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 18 segundos

Noticias Relacionadas

L'alcaldia resol modificar el projecte inicial per a conservar part de les restes

Castellón Información

El Museu Municipal del Torrelló canviarà la seua imatge habitual per a respectar i posar en valor les restes trobades en la façana durant les obres de rehabilitació de l'edifici. Els obrers han trobat l'antic cadirat de la façana, composta per pedra típica d'Almassora, així com les marques dels canvis executats en l'edifici al llarg del temps, per la qual cosa el consistori ha decidit modificar el disseny inicial per a conservar aquestes troballes.

Els operaris van traslladar al Servei Municipal de Manteniment i Logística (SMML) la maçoneria oposada en picar la façana per a reparar fissures, escantells i esquerdes i aquest va posar en coneixement de l'alcaldessa, Merche Galí, la novetat descoberta durant les obres de reforma. Junts van acordar alterar el projecte de rehabilitació previst per a mantenir a la vista una part de les troballes en la façana del carrer San Isidro, de manera que l'antiga pedra quedarà al descobert.

Les obres que comparteixen Serveis Públics i Patrimoni es van plantejar per a garantir la conservació de l'edifici i, al mateix temps, dotar-ho de l'accessibilitat pròpia de la normativa vigent, però el descobriment de les antigues restes ens ha portat a prevaldre en l'exterior la posada en valor dels materials i la manera de construir típics d'Almassora”, segons l'alcaldessa.

Els operaris han trobat també les marques que va deixar en la façana del carrer San Isidro la porta original de l'edifici, més àmplia que l'actual per a permetre, segons entenen els tècnics, l'entrada de carros amb animals fins a l'antic pati interior. Els posteriors usos de la casa van comportar altres obres que, amb major o menor encert, van alterar la composició inicial, tal com han descobert els obrers.

Amb la conservació d'una part de l'antic cadirat, formada per pedra irregular característica de la població, la ciutadania podrà comprovar com era originàriament l'edifici que ara alberguen les restes del jaciment arqueològic del Torrelló del Boverot. La resta de la façana canviarà el color caldera per grisa per a millorar la integració de l'edifici en la Vila, barri declarat Bé d'Interès Cultural.

La intervenció, que finalitzarà aquest mes, compta amb un pressupost de 15.000 euros i se sumisca a la instal·lació d'un ascensor a l'interior per a permetre l'accés de cadires de rodes i carros de bebè al primer pis, on estan exposats les restes del Torrelló, i també millores en l'entrada, així com la incorporació d'un bany adaptat en la planta baixa. Dues empreses locals s'ocupen dels treballs que comparteixen les delegacions dels regidors Amaya Gómez i Joan Antoni Trenco.