Noticias Castellón
domingo, 28 de abril de 2024 | Última actualización: 02:26

Dotze municipis de Castelló i València competiran per a guanyar 'El Repte del Reciclatge' d'Ecoembes

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 24 segundos

Noticias Relacionadas

La iniciativa, que s'ha presentat hui a Borriana, compta amb la participació de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i els Consorcis C1, C2 i C3-V1 Província de Castelló i València

La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, en col·laboració amb lels Consorcis C1, C2 i C3-V1 Província de Castelló i València i Ecoembes, l'organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge dels envasos domèstics a Espanya, ha presentat hui a Borriana una nova edició del “El Repte del Reciclatge”. La iniciativa premiarà al municipi que aconseguisca reciclar més i millor fent ús del contenidor groc (envasos de plàstic, llandes i brics) i el blau (paper i cartó) demostrant així un major compromís amb el reciclatge i la cura el medi ambient entre els seus veïns.

Un acte de presentació en el qual han participat l'alcaldessa de l'Ajuntament de Borriana, Maria Josep Safont, el vicepresident del Consorci C2, José Benlloch, i el Subdirector General de la Conselleria d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, José Vicente Miró, al costat de la gerent del Consorci C3 i V1, Sílvia López, i la gerent de màrqueting d’Ecoembes, Susana Revuelta.

En la presentació Maria Josep Safont ha fet recalcament en la necessitat que la ciutadania es consciencie de la “importància del reciclatge en origen”, i ha advertit que “ja no és només una opció”, perquè si no se separa en origen, “la despesa mediambiental el pagaran els nostres fills i filles, i la despesa econòmica tots nosaltres”. Per això, ha animat a la ciutadania a participar en aquest repte del reciclatge, i separar en origen als contenidors groc, blau i verd, perquè “com més gran siga, menor serà el cost de tractament, i si el cost és menor per a l'Ajuntament, també serà menor la taxa per als veïns i les veïnes”.

Per part seua, José Benlloch, ha explicat que "campanyes com aquesta són fonamentals per a conscienciar-nos que el reciclatge no és una opció, és una obligació legal i moral, perquè així ho estableix la llei i perquè hem d'avançar en els objectius de desenvolupament sostenible i la lluita contra el canvi climàtic. Estem en un procés de transformació de la planta de Reciplasa, per al qual per primera vegada comptem amb una subvenció de 1,7 milions de la Generalitat Valenciana, amb l'objectiu d'avançar cap a la reducció del percentatge de rebuig; però a més d'aquesta inversió en tecnologia és imprescindible també la col·laboració ciutadana amb la separació en origen i la conscienciació sobre el cost econòmic que suposa la gestió dels residus".

Per part seua, Miró, ha agraït la implicació d'Ecoembes, els consorcis i els ajuntaments participants en la campanya i ha explicat que l'aposta “per l'economia circular ens ha de fer veure que els residus són una matèria primera. A Castelló estem progressant adequadament en aquests aspectes i per això campanyes com aquestes ens han de fer avançar”.

La campanya ha començat hui a Borriana i es prolongarà fins al 4 d'abril de 2023, quan finalitzarà a la Vall d'Uixó. Un vehicle identificatiu de la campanya, la “Furgoneta del Reciclatge” visitarà cadascun dels 12 municipis seleccionats de la zona de gestió dels consorcis participants de Castelló i València. 

La campanya

“El Repte del Reciclatge” té com a objectiu desmitificar les faules entorn del reciclatge i sensibilitzar a la població de la seua importància per a la cura del medi ambient i del planeta. Un equip d'animació i formació s'aproximarà als ciutadans per a compartir amb ells el compromís de separar i reciclar correctament les llandes, brics i envasos de plàstic en el contenidor groc, així com el paper i el cartó, en el contenidor blau. Ho faran a través d'accions d'entreteniment i educació ambiental així com de xarrades informatives i de sensibilització en centres educatius per a diversos col·lectius veïnals, seleccionats prèviament.

L'acció es planteja com una competició entre municipis dels Consorcis C1, C2 i C3-V1 Província de Castelló i València i Ecoembes, per a incrementar l'ús del contenidor groc, en almenys un 10% de mitjana, durant els dos mesos posteriors al període de campanya, en comparació amb les dades del mateix període de l'any 2022. El premi serà una dotació en metàl·lic a una ONG de caràcter social seleccionada prèviament pel municipi.

La campanya persegueix la interacció cara a cara amb el ciutadà i totes les accions es dirigeixen a les organitzacions, tradicions i cultura de l'àmbit geogràfic sobre el qual s'actua. Es tracta que les pròpies institucions, organitzacions, clubs socials i esportius, associacions i centres d'ensenyament de cada localitat, siguen partícips i impulsores de la iniciativa. Les seues accions in situ permetran arribar al major nombre possible de veïns i llars amb la finalitat de multiplicar els resultats de la campanya: informar correctament i resoldre dubtes per a augmentar la separació correcta dels residus i fer possible el seu posterior reciclatge.