Noticias Castellón
domingo, 28 de abril de 2024 | Última actualización: 02:32

La Policia Local de Vila-real promou una campanya informativa per a garantir la seguretat en els castells inflables

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 5 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Informació/Soumaia Nejjar

Encara que no és un succés habitual ni que hi haja succeït tantes vegades com per a crear alarma social, de vegades les instal·lacions de castells inflables i atraccions similars no compleixen amb les mesures de seguretat i poden desencadenar accidents en què solen estar involucrats un dels grups més febles de la societat, els xiquets i xiquetes. Per això, des de la Regidoria de Seguretat Ciutadana, encapçalada per Javier Serralvo, junt amb la Policia Local han presentat la campanya que és informativa i que té com a objectiu notificar als propietaris de locals i establiments que facen ús d’aquest tipus d’atracció de forma eventual els requisits i obligacions que han de complir per a estar d’acord amb la normativa vigent. Serralvo ha explicat que “en ocasions especials com aniversaris, bateigs o comunions els locals d’oci habiliten castells, bous mecànics o altres similars que són utilitzats principalment per menors, per tant, per a garantir les condicions mínimes de seguretat hem engegat aquesta campanya que no té com a finalitat sancionar sinó informar i que és davant de tot preventiva”.

L’intendent de la Policia Local de Vila-real, José Ramón Nieto, ha detallat que la normativa que regula aquest tipus d’atraccions és la Llei 14.2010 d’espectacles públics, activitats recreatives i establiments públics de la Generalitat i per aquest motiu alguns dels tràmits s’hauran de realitzar davant la Direcció Territorial. Nieto diferencia entre les atraccions recreatives que s’instal·len en la via pública i les que ho fan en l’interior dels locals. En el primer cas el propietari deurà comptar amb una Declaració Responsable fins a un aforament de 1.000 persones i/o autorització municipal si supera aquesta xifra, segons el tipus d’instal·lació i el risc que entranye. Aquesta documentació s’haurà de presentar en l’Oficina d’Atenció i Tràmits de l’Ajuntament.

Per altra banda, si es tracta de l’interior de l’establiment, en el cas que no siga una ludoteca, es requereix una compatibilitat. Per aquest motiu,  el propietari de l'establiment ha de presentar una declaració responsable o sol·licitar autorització (si l'atracció incrementa el risc) per a aquesta activitat extraordinària a la Direcció territorial de Presidència de la Generalitat Valenciana, en l'apartat d'espectacles públics.

També s'ha de tenir en compte l'existència d'uns terminis a complir. A l'interior del local, i si necessita declaració responsable, s'haurà de sol·licitar amb un mínim de 10 dies hàbils d'antelació. Si es fa a l'interior i necessita autorització, seran 15 dies. I si es fa a la via pública, el període mínim serà d'un mes. Qualsevol persona que incomplisca la normativa autonòmica s'exposa a multes de 601 a 30.000 euros i, en cas de ser reincident, pot arribar als 300.000 euros, assenyala l’intendent de Policia Local.

Serralvo avança que “tota autorització porta un projecte tècnic darrere, per açò, intentarem ajustar la taxa general que es paga en l'Ajuntament, que actualment no distingeix entre atraccions per a tres hores o per a tres mesos, facilitant els tràmits per a instal·lacions puntuals”. També assegura que “ens reunirem amb els enginyers i les persones que es dediquen a realitzar els certificats pertinents perquè ajusten els preus, perquè el que volem és ajudar al compliment de la llei i evitar que s'opte per muntar atraccions sense permís”.

“Som una ciutat segura i volem prevenir fets lamentables”, indica Nieto, qui recalca que “davant qualsevol dubte, la Policia Local està disponible 24 hores al dia per a qualsevol aclariment i també poden acudir a l'Ajuntament”, conclou.