Noticias Castellón
lunes, 6 de mayo de 2024 | Última actualización: 20:56

Blanch assegura que el valencià "ha passat per moments grisos, però no han aconseguit eliminar-lo"

Tiempo de Lectura: 1 minutos, 42 segundos

Noticias Relacionadas

El secretari general del PSPV ha participat en l'acte de commemoració dels 88 anys de les Normes de Castelló

Castellón Información

"La llengua ens servix per a comunicar-nos, i encara que varien algunes paraules segons la comarca, això és, senzillament, perquè comptem amb una riquesa lingüística que, lluny de sectaritzar-la, l'engrandeix". Amb estes paraules s'hi ha expressat hui el secretari general del PSPV-PSOE de la província de Castelló i diputat autonòmic, Ernest Blanch, en la seua intervenció en l'acte principal commemoratiu dels 88 anys de les Normes de Castelló organitzat per Castelló per la Llengua a la capital de la Plana sota el nom 'Desconfina el valencià'. A l'acte també han assistit la vicesecretària provincial i senadora, Ana Edo; i els membres de l'executiva Sol Sorribes (Política Lingüística) i Antoni Romero (Habitatge).

Blanch ha destacat "la varietat de sinònims arreu de les nostres comarques al País Valencià, a Catalunya, a Balears, Aragó, Perpinyà o a l'Alguer, a Sardenya, amb els quals volem dir el mateix, i ens entenem, i la llengua ens servix per a comunicar-nos". Així mateix, ha assenyalat que "la nostra llengua ha passat per grans períodes de marginació i exili de la vida pública, períodes grisos de la nostra història on es veia a la llengua com un element a eliminar". "Perquè per a alguns, si no ens deixaven parlar la nostra llengua, s'evitaven que nosaltres mateixos penséssim que tenim una identitat pròpia. Però no ho van aconseguir", ha afegit.

El secretari provincial ha explicat que la llengua "va continuar plena de vitalitat gràcies a totes aquelles persones que parlaven, escrivien i estimaven en valencià, dones i homes que no va ser fins a 1932 quan van tindre unes normes ortogràfiques unificades per a totes les varietats de la llengua i que van suposar un impuls a la mateixa i a la identitat dels seus parlants". "Gràcies a estes normes, el valencià està viu i la nostra identitat està assegurada", ha conclòs.