Noticias Castellón
sábado, 20 de abril de 2024 | Última actualización: 22:37

El I Congrés de la Joventut de Vila-real atén les necessitas per a dissenyar el Pla Local Juvenil

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 22 segundos

Noticias Relacionadas

Benlloch ha destacat la forta tradició juvenil de la ciutat, amb una desena d'associacions vinculades directament amb aquest col·lectiu

Castellón Información

El I Congrés de la Joventut de Vila-real congrega hui en la seu social de la Fundació Caixa Rural Vila-real, coorganitzadora de la trobada juntament amb la Regidoria de Joventut, a entitats juvenils, institucions i joves d'entre 14 i 30 anys de la ciutat per a establir les bases per a la creació del Consell Local de la Joventut i el primer Pla local de joventut. L'alcalde de la ciutat, José Benlloch, ha inaugurat la jornada, juntament amb la regidora de Joventut, Anna Vicens, el gerent de la Fundació Caixa Rural Vila-real, Josep Ramos, el director general de l'IVAJ, Jesús Martí, i la diputada de l'àrea, Mª Lluïsa Monferrer,

En la seua intervenció, Benlloch ha destacat la forta tradició juvenil de la ciutat, amb una desena d'associacions vinculades directament amb aquest col·lectiu, amb les quals l'Ajuntament manté convenis de col·laboració directes, en el marc de l'aliança municipal amb la societat que destina quasi quatre milions d'euros a acords amb entitats per a fer possible el seu funcionament i dinamització social. “Sempre diem que els joves són el futur, però a vegades oblidem que també són el present. De la mà de les nostres entitats i amb la col·laboració sempre de la Generalitat i l'IVAJ, hem tractat des del primer moment de donar resposta a les necessitats dels nostres joves i establir les bases d'una Vila-real del futur que serà la d'aquestes noves generacions”, valora l'alcalde.

“Una nova Vila-real del segle XXI que hem de construir junts, perquè, igual que van fer els nostres avantpassats, és responsabilitat de tots, també dels joves, dissenyar la Vila-real del futur”, detalla. “Un pas importantíssim per a això és poder comptar amb una radiografia, un diagnòstic detallat de la realitat de la nostra joventut, les seues aficions, preocupacions i expectatives de futur. Aquest primer Congrés de la Joventut és un punt de partida clau per a continuar avançant en nous programes i propostes que donen resposta a les necessitats dels nostres joves”, agrega la regidora Anna Vicens. Entre ells, la creació d'un Consell Local de la Joventut que done veu als joves.

En aquest sentit, el congrés ha servit per a presentar els resultats de la primera fase de diagnòstic de necessitats i preocupacions dels joves de la ciutat, a partir de reunions i enquestes directes, amb 813 qüestionaris a joves d'entre 14 i 17 anys i altres 563 enquestes en la franja d'edat entre 18 i 30 anys. Entre les conclusions de l'estudi de camp destaquen dades com que a penes una quarta part de la població juvenil forma part d'entitats o associacions de qualsevol tipus i la majoria (68%) participa en activitats al marge dels estudis, encara que fonamentalment esportives. També es percep un ampli coneixement del Espai Jove (55%), encara que escàs interés pels programes municipals (26%). Les seues principals preocupacions se centren en els estudis i eixides professionals (45%), encara que la majoria afirma no tindre preocupacions.

En la franja de major edat (17 a 30 anys), la majoria és estudiant (71%) i ocupa la major part del seu temps lliure amb els seus amics o en xarxes socials. Un 27,5% de la població en aquesta franja participa en entitats juvenils de tota mena i més de la meitat (50,6%) té com a principal expectativa de futur continuar formant-se. L'accés al mercat laboral és, per a aquest col·lectiu, la principal preocupació (61,6%). En aquesta franja, l'estudi detecta major interés per qüestions socials o de l'entorn directe dels enquestats, com el canvi climàtic (36%) o la desigualtat (35%). El contacte amb la violència o el consum de substàncies són uns altres dels trets analitzats.

A més de la presentació dels resultats i les ponències, el congrés ha comptat amb grups de debat i activitats lúdiques, dissenyades pels propis joves, com a demostracions de cuina saludable, tornejos, jocs de cartes, parkour o drons.