Noticias Castellón
viernes, 3 de mayo de 2024 | Última actualización: 22:30

L'alcalde de l'Alcora anuncia l'adquisició de la totalitat de la Reial Fàbrica del Comte d'Aranda

Tiempo de Lectura: 5 minutos, 22 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información

L'alcalde de l'Alcora va anunciar ahir l'adquisició total per part de l'Ajuntament de la Reial Fàbrica del Comte d'Aranda. Víctor Garcia va donar aquesta “important notícia” per al municipi en l'acte de presentació de la programació de “L'Alcora Maig Ceràmic 2017”, campanya amb la qual el consistori té com a objectiu, precisament, conmemorar l'aniversari de la posada en funcionament de la manufactura comtal, al maig de 1727.

Després de la compra en el mes d'octubre d'una primera parcel·la de 440 m², i una segona de 3.548 m² el passat mes d'abril, l'Ajuntament ha tancat ja la negociació per a l'adquisició de la tercera parcel·la, amb la qual es completarà la compra de l'emblemàtica fàbrica, pionera en el desenvolupament del sector tauleller de la província de Castelló, i un dels pocs exemples d'arquitectura industrial de segle XVIII al País Valencià.

Aquesta tercera parcel·la, l'adquisició de la qual s'ha realitzat a través de permuta de terrenys, està situada a l'Avinguda Castelló número 6 i ocupa una superfície de 4.957 m². Juntament amb els altres dos immobles, es correspon en bona mesura amb la planta que ocupava la fàbrica cap a 1750, segons diferents estudis.

Atenent a la documentació escrita i gràfica, els elements a destacar d'aquest immoble són: les naus fundacionals, que en planta dibuixen una L. Aquest tram, un dels més interessants de la fàbrica, es conserva en tota la seua alçada, fins la teulada, tot i que amb alguns desperfectes i parts amagades sota intervencions més modernes; la planta soterrani, situada en la nau paral·lela a la sèquia; i elements de la façana Est, fins la cantonada Sudest.

Com s'indica en l'informe elaborat pel director del Museu de Ceràmica de l'Alcora, Eladi Grangel, és molt probable que es conserven també estructures subterrànies o excavades al subsòl i el pou situat prop de l'entrada principal, el brocal del qual es troba al claustre de l'antiga Casa de la Beneficència de Castelló, actual Escola d'Art i Superior de Disseny.

En la seua intervenció, l'alcalde va destacar que: “L'1 de maig de 1727 s'iniciava a l'Alcora un dels capítols més brillants de la història del nostre municipi i de la ceràmica europea. Ara, 290 anys després d'aquella assenyalada data, l'Ajuntament ha adquirit els solars que va ocupar la Reial Fàbrica amb l'objectiu de rehabilitar i posar en valor les notables restes que encara es conserven, entre elles bona part de les naus fundacionals, construïdes entre 1726 i 1727, i 3 imponents forns de doble càmera de finals del segle XVIII”.

L'adquisició de la Reial Fàbrica representa “una oportunitat extraordinària per a dur a terme un gran projecte de futur per a l'Alcora, dotant al municipi d'un equipament cultural de primer ordre, de prop de 10.000 m² de superfície, en el qual es podrà complementar la musealització de diferents parts, amb àrees obertes i construccions de nova planta, des d'on donar servei a les necessitats en matèria d'infraestructures culturals del municipi”, va ressaltar Garcia.

“La Reial Fàbrica és un actiu excepcional per a l'Alcora, atenent a destacats valors: tant històrics i patrimonials, com culturals, turístics i urbanístics, entre altres”.

Actes ‘L’Alcora Maig Ceràmic’

Per commemorar l'efemèride de la fundació de la Reial Fàbrica i sota la denominació de “L'Alcora Maig Ceràmic”, l'Ajuntament ha programat una sèrie d'actes per a tot el mes, de molt diversa naturalesa: música, exposicions, tallers, activitats didàctiques i lúdiques, projeccions, conferències... però tots en clau ceràmica.

“L'objectiu és fixar en la consciència col·lectiva la data de l'1 de maig com el “Dia de la Reial Fàbrica”, i el mes de maig en el seu conjunt, com el mes dedicat a assumir, reivindicar i celebrar la transcendència que la Real Fàbrica ha tingut, té i tindrà en el futur per a l'Alcora”, han explicat l'alcalde i el director del Museu en l'acte de presentació del programa d'actes. “Tot amb l'horitzó de l'1 de maig de 2027, tercer centenari de la fundació de la manufactura comtal”.

Després de la presentació de la programació, es van dur a terme dues importants inauguracions.

D'una banda, es va inaugurar el mural “Fragments”, un mural ceràmic de 40 m², situat a la Costera de l'Advocat. Es tracta del projecte guanyador del 1r Premi L'Alcora Espai Ceràmic-Azulíber, l'autor del qual és Joan Esquerdo (Benissa, Alacant).

El Premi L'Alcora Espai Ceràmic-Azulíber és una iniciativa organitzada per l'Ajuntament i patrocinada per l'empresa Azulíber, que té com a finalitat promocionar l'ús de la ceràmica artística en la millora urbanística en diferents zones del casc urbà del municipi.

La regidora de Cultura, Noelia Muñoz, va recordar que “des de fa un temps, la ceràmica també s'ha convertit a l'Alcora en un recurs per a la millora dels espais públics, tant en el seu vessant industrial com artístic”. Aquests nous usos “atorguen valor afegit i personalitat als entorns urbans als quals s'incorpora”.

D'altra banda, es va inaugurar la instal·lació del paviment “La Comèdia de l'Art”, cedit en dipòsit pel Museu del Disseny de Barcelona. Es tracta d'un excepcional paviment sorgit de la Reial Fàbrica del Comte d'Aranda, que ara forma part de l'exposició permanent del Museu de Ceràmica de l'Alcora gràcies a l'acord signat entre els consistoris de Barcelona i de la capital de l'Alcalatén.

Aquest paviment va estar instal·lat en una casa de l'Alcora fins a finals del segle XIX, quan va passar a la col·lecció Güell de la capital catalana. Posteriorment va ser adquirit per l'Ajuntament d'aquesta ciutat l’any 1966 per al seu Museu de Ceràmica, que fa uns anys es va integrar en el nou Museu del Disseny de Barcelona.

“La Comèdia de l'Art” és el paviment més gran que es conserva de la Reial Fàbrica de l'Alcora. Està format per quasi 200 taulells de 20x20 cm. És una composició de gran qualitat, datada cap a mitjan segle XVIII.

I per finalitzar la jornada, es va dur a terme a l'Escola Superior de Ceràmica de l'Alcora la inauguració de les V Jornades Artístiques Internacionals de l'ESCAL i de l'exposició “Ceràmiques del Món”.