Noticias Castellón
jueves, 28 de marzo de 2024 | Última actualización: 23:00

L'UJI participa en un projecte innovador que busca millorar l'eficiència energètica a través de la nanotecnologia

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 46 segundos

Noticias Relacionadas

Nanofluids for convective heat transfer devices (NANOconVEX) tindrà un any de durada i un pressupost de 125.000 euros

Castellón Información

La Universitat Jaume I (UJI) lidera un projecte europeu innovador per millorar l'eficiència energètica de la indústria a través de la nanotecnologia. El Grup en Fluids Multifàsics de l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals (ESTCE) ha aconseguit codirigir la iniciativa NANOconVEX, una de les quatre pilot aprovades per l'European Cooperation in Science & Technology (COST) en 2020.

El projecte Nanofluids for convective heat transfer devices (NANOconVEX) tindrà un any de durada i un pressupost de 125.000 euros. La iniciativa és una de les quatre COST Innovation Grant (CIG), les quals tenen l'objectiu de millorar el ritme i l'èxit de les innovacions per tal de construir ponts entre la investigació científica realitzada mitjançant accions i projectes COST i les aplicacions tant de cara al mercat com la innovació social en l'àmbit de l'energia. Aquest àmbit és bàsic per a l'eficiència i la reducció d'emissions d'efecte hivernacle responsables de l'escalfament global i el canvi climàtic. A més, es tracta d'un desafiament vinculat amb l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides número 7: Energia assequible i no contaminant.

Aquestes subvencions complementen les iniciatives existents sobre innovació en el programa Horitzó 2020, ja que està centrada en activitats en xarxa i només està disponible per als participants des de les accions COST. De fet, el Grup en Fluids Multifàsics, adscrit al Departament d'Enginyeria Mecànica i Construcció de l'UJI, va finalitzar recentment l'Acció COST Nanouptake (Overcoming Barriers to Nanofluids Market Uptake) després d'haver creat una xarxa d'empreses i universitats de 25 països amb més de 500 participants per a promoure l'estudi en una nova generació de substàncies conegudes com nanofluids.

La professora Leonor Hernández, investigadora del Grup en Fluids Multifàsics i coordinadora de l'Acció COST Nanouptake, és la codirectora de NANOconVEX i comenta que des de l'UJI «es realitzaran tasques d'organització i gestió del projecte». A més a més, la Universitat Jaume I «estarà especialment involucrada en el desenvolupament d'anàlisis d'impacte creuat de nanofluids, els quals serviran per a seleccionar els nanofluids per a la seua caracterització dins de les instal·lacions de transferència de calor pròximes a la indústria», argumenta Leonor Hernández, també membre del Seminari Interdisciplinari d'Investigació en Canvi Climàtic de l'UJI.

La primera trobada virtual de l'equip de NANOconVEX ha estat coordinada pel professor Matthias Buschmann de l'Institut für Luft- und Kältetechnik de Dresden (ILK Dresden gGmbH), director de l'acció, juntament amb la professora de l'UJI Leonor Hernández, codirectora. I hi van participar membres d'Alemanya, Espanya, Itàlia, Eslovènia, Suècia, Portugal, Romania, França i Polònia.

La missió principal de NANOconVEX és adaptar els nanofluids a processos industrials de transferència de calor, de manera que es puguen aportar solucions que resulten més eficients per a una àmplia gamma d'indústries europees on aquests processos exerceixen un paper clau. Els principals resultats són pautes pràctiques, específicament orientades per a la indústria, per a l'ús segur i eficient de nanofluids com a fluids millorats portadors de calor en intercanviadors de calor. Juntament amb el pla de negoci a desenvolupar en el projecte, es preveuen resultats significatius en termes d'aplicacions comercialitzables i eficients en el camp dels intercanviadors de calor.

Els nanofluids, producte del món emergent de la nanotecnologia, són suspensions de nanopartícules (de grandària menor de 100 nm) en fluids convencionals com ara aigua, olis o glicols. Aquesta combinació permet que també es combinen les propietats de tots dos elements i, així, millorar les propietats del fluid i l'eficiència els processos energètics en els quals s'utilitzen. D'aquesta manera, els nanofluids poden fer més eficients les aplicacions industrials i domèstiques on estiguen involucrats processos de transferència de calor (calfament, refredament) amb canvi de fase i sense, d'emmagatzematge d'energia tèrmica, absorció i conversió de radiació, entre altres.

El Grup en Fluids Multifàsics, coordinat pel professor Sergio Chiva, està adscrit al Departament d'Enginyeria Mecànica i Construcció. Les seues línies d'investigació prioritàries són la caracterització experimental de fluids multifàsics; el desenvolupament d'instrumentalització; el desenvolupament de models matemàtics per a la simulació d'aquests fluids, els estudis experimentals de l'atomitzat de líquids i el desenvolupament i caracterització de nanofluids per a aplicacions energètiques.