Noticias Castellón
jueves, 01 de diciembre del 2022 | Última actualización: 21:12

Queixes en alguns col·legis de Castelló pel sistema de vot que decideix l'horari de les jornades escolars

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 48 segundos

Noticias Relacionadas

La Conselleria d'Educació defensa que és el model més just per a aconseguir un consens majoritari

Laura Torlà/ Castellón Información

El passat 1 de març es va donar la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport va publicar en el DOGV el calendari per a aquells centres d'infantil i primària de la Comunitat que vulguen tramitar el procediment de votacions de les famílies per al canvi de la jornada escolar.

El tràmit en línia queda obert per a les escoles fins al 15 de març i abans del divendres 25 del mateix mes Conselleria remetrà l'autorització per a poder votar en els centres que hagen presentat la documentació requerida. Més endavant, l'11 d'abril serà el torn dels pares i mares, des d'infantil fins a cinqué de primària per a votar.

El debat de canviar l'horari de les jornades escolars en els col·legis de Castelló i de la Comunitat Valenciana no és nou, ja fa anys que són molts els centres que demanen l'opció i s'ha votat en diverses ocasions. Amb l'arribada d'una nova ocasió per a votar, també són nombroses les AMPAS dels diferents col·legis que es queixen del sistema de vot.

La queixa principal de les AMPAS i els centres educatius és que no els sembla adequat el sistema de vot, ja que els pares que decideixen no exercir el seu dret a votar, no compten com un vot nul, sinó com un vot contrari per al canvi de la jornada. “No és just que hi haja més vots de sí que de no entre els pares i així i tot guanye el no per la quantitat de famílies que no voten”, explica la presidenta de l'Associació de Mares i Pares d'un col·legi de Castelló.

Des de la Conselleria d'Educació no es plantegen fer cap tipus de canvi en el sistema de vot dels centres educatius. “Fer un canvi de jornada és prou important i afecta a tanta gent que es necessita un consens majoritari de totes les famílies, és a dir, un 55%”, expliquen des d'Educació. “Si voten 4 famílies i 3 d'elles són a favor, però hi ha 100 que no han votat, si vota poca gent no seria consens, afecta a la vida familiar de tantes persones que cal procurar que tots estiguen a favor del tipus de jornada que siga.”, afigen.

A més, cal recordar que en aquesta nova normativa s'ha implementat un tercer model de jornada escolar, a diferència dels altres anys en què es va votar per a canviar l'horari. A part de la jornada completa o partida està la flexible, en la qual es poden combinar totes dues en dies alterns.

Algunes AMPAS estan buscant diferents alternatives per a incentivar a les famílies a votar, ja que un dels principals problemes en el debat de les jornades escolars és que poques persones acudeixen a exercir el seu dret a vot. Entre les iniciatives plantejades per les associacions de mares i pares, està el fet de premiar als votants amb entrar en un sorteig, en el qual poden guanyar un sopar en algun restaurant del municipi o un carro de la compra d'algun dels comerços locals de la zona, com plantegen fer en un col·legi d'Almassora.