Noticias Castellón
viernes, 29 de marzo de 2024 | Última actualización: 13:42

El llibre ‘Memorias de san Pascual’ amplia la bibliografia del patró en el 400é aniversari de la beatificació a Vila-real

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 49 segundos

Noticias Relacionadas

La presentació de l'obra de mossén Vicent Gimeno, el 26 d'octubre a la capella del Crist de l'Hospital, precedirà a la missa solemne del diumenge que, oficiada a la basílica pel bisbe Casimiro López, culminarà els actes del 4t Centenari

Castellón Información

El 29 d'octubre de 1618, el papa Paulo V signava la butlla que declarava beat al frare Pasqual Baylón, que uns anys després es convertiria en sant Pasqual i en el patró de Vila-real, la diòcesi de Segorbe-Castelló i el culte eucarístic internacional. L'efemèride ha portat, durant tot l'any passat, a la commemoració a Vila-real del 400é Aniversari de la beatificació de sant Pasqual, amb una programació d'actes que culminaran el cap de setmana que ve amb la missa solemne que el bisbe Casimiro López oficiarà a la basílica el diumenge. La vespra, la capella del Crist de l'Hospital acollirà la presentació del llibre 'Memorias de san Pascual. Tratadico pasculiano', obra de mossén Vicent Gimeno Estornell que reuneix per primera vegada en un únic volum tots el publicat i conegut sobre la mort i glòria de sant Pasqual.

L'alcalde de Vila-real i president de la Fundació de Sant Pasqual, José Benlloch, ha rebut recentment a l'autor del volum, rector de la capella episcopal del Santíssim Crist de l'Hospital i prior de la Confraria de la Puríssima Sang del nostre Senyor Jesucrist i Verge de la Soledat, i ha destacat la importància de l'obra per a “continuar completant i consolidant una bibliografia potent al voltant de la figura del nostre patró”. Amb aquest objectiu, l'Ajuntament col·labora també en la publicació del llibre, que compta entre els seus principals atractius amb el fet de reconstruir les memòries de sant Pasqual en la veu del mateix sant. Per a això, l'autor s'ha servit, per primera vegada, dels manuscrits sobre la vida en el convent conservats per les germanes clarisses. A aquestes memòries en primera persona se suma documentació com les butlles de beatificació i de canonització –traduïda per primera vegada al castellà-, i el relat de fets com els múltiples colpets de sant Pasqual acreditats per l'Església, el significat i història dels cordonets, l'autenticació de les relíquies del sant, les visites reials o les diferents celebracions i centenaris entorn de la seua figura. 

“El treball de mossén Vicent Gimeno ofereix una visió completa, a manera de ‘cartapacio’, com ell mateix explica en el llibre, de tot el fins ara escrit i conegut sobre sant Pasqual, particularment després de la seua mort al convent del Roser, a més d'uns altres fins ara inèdits, com la traducció de la butlla de canonització o els textos manuscrits del convent. Un treball ingent que, sens dubte, ens ajudarà a conéixer més i millor la presència de sant Pasqual a Vila-real”, assenyala Benlloch, qui, juntament amb el bisbe, col·labora en el llibre amb un breu pròleg introductori. “El nostre objectiu, tant des de l'Ajuntament com des de la Fundació de Sant Pasqual és consolidar una biblioteca àmplia i completa sobre la figura del nostre patró; amb Memorias de san Pascual, avancem un pas importantíssim en aquest compromís, confirmant, una vegada més, que, com més s'investiga i coneix a sant Pasqual, més universal es fa”, conclou.

La presentació tindrà lloc el dissabte 26 d'octubre, a les 20.00 hores, a la capella del Crist de l'Hospital, primer lloc de Vila-real que va conéixer sant Pasqual a la seua arribada a la població. El diumenge 27, a les 11.00 hores, el bisbe Casimiro López oficiarà a la basílica la missa solemne que posarà el colofó al 400é Aniversari de la beatificació. Efemèride que s'ha commemorat durant tot l'any amb actes religiosos, edició de publicacions, conferències o actuacions com la construcció del centre d'interpretació de la basílica, l'adequació del cor i nàrtex, la recuperació de les campanes i carilló o l'òpera de sant Pasqual, del Fill Predilecte de la ciutat Rafael Beltrán i Jacinto Heredia. “Tot això no hauria sigut possible sense la implicació i col·laboració de la Fundació de Sant Pasqual, amb Amics del Pouet del Sant, les germanes clarisses, la Fundació Caixa Rural Vila-real o la Diputació, a més de la Fundació José Soriano, Fundació Gómez Mata i família Gómez Viñes, entre molts altres. Una implicació social que demostra, una vegada més, que sant Pasqual ens representa, ens uneix i ens identifica a tots”, conclou.