Noticias Castellón
jueves, 28 de marzo de 2024 | Última actualización: 14:47

Maestrat Viu denuncia l'extracció de dues oliveres mil·lenàries en Cervera del Maestrat

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 52 segundos

Noticias Relacionadas

Es fa ressò de la publicació apareguda en les xarxes socials de l’Ajuntament on s’anuncia la plantació de d'aquestes oliveres a la Plaça de les Fàbriques

Castellón Información

Maestrat Viu es fa ressò de la publicació apareguda en les xarxes socials de l’Ajuntament de Cervera del Maestre i difosa el 23 de novembre, en la qual s’anuncia la plantació de dos oliveres mil·lenàries a la Plaça de les Fàbriques, on actualment s’estan duent a terme obres de remodelació.

Sempre segons l’Instagram de comunicació ciutadana que utilitza la corporació municipal de Cervera del Maestrat, els treballs de condicionament i de remodelació consisteixen en “l’anivellament de superfícies (amb objecte d’eliminar qualsevol barrera arquitectònica), la col·locació de paviment i voreres amb pedra de Borriol, l’execució de rampes d’accés i la introducció de mobiliari urbà (bancs i jocs infantils)”. Després d’aquesta informació general i, com a principal novetat, es destacava “la plantació de dos oliveres mil·lenàries”, que són el motiu de la queixa de Maestrat Viu. A més, també s’incorporava informació sobre com es completaria la plaça amb “la col·locació de dos estàtues de pedra del reconegut escultor cerverí Agustí Ballester”. Vegeu la publicació ací.

TresexemplarsdamuntdelcamioCC81disposatasertraslladats.Font2CAjuntamentd27Ulldecona28Facebook29Els dos arbres monumentals s’arrancaran suposadament del terme municipal de Cervera i es desplaçaran des del seu entorn natural a l’àrea urbana, tot incomplint la llei valenciana de patrimoni arbori i desatent altres exemples positius de gestió del patrimoni com són el Museu Natural d’Oliveres Mil·lenàries Pou del Mas de la localitat veïna de La Jana o el Museu Natural de les Oliveres Mil·lenàries de l’Arión, situat a Ulldecona (Montsià). El manteniment dels exemplars en l’espai on han crescut és, segons tots els estudiosos i institucions que treballen per la preservació patrimonial, la millor manera de preservar-los i de fer pedagogia sobre el cultiu de les oliveres, l’oliva i l’oli, tant des d’una perspectiva antropològica com de desenvolupament rural.

En comprovar que es replantaran dos exemplars d’olivera mil·lenària, el col·lectiu Maestrat Viu ha iniciat un queixa pública per alertar del perill que suposa tractant-se d’un bé patrimonial reconegut, que en el conjunt de les Terres de Cruïlla (Maestrat, Terres de l’Ebre i Matarranya) representa la major concentració del món d’exemplars d’olivera farga monumental. Més encara quan el municipi de Cervera pertany a la mancomunitat de la Taula del Sénia des d’on s’advoca per la pedagogia i les campanyes ciutadanes a fi de protegir les oliveres mil·lenàries i monumentals.

L’entitat Maestrat Viu s’ha posicionat en altres ocasions a favor del patrimoni arbori compartit entre valencians, catalans i aragonesos, tal com figura en l’entrada del seu web del dia 7 de de febrer de 2018, en la qual, juntament amb el col·lectiu Terres de Cruïlla, reclamava la protecció del patrimoni arbori català al mateix nivell que el valencià. Veure la notícia ací. Actualment, en territori català la llei no protegeix els exemplars monumentals i s’estan produint contínuament espolis, que, en territori valencià no haurien de produir-se atenent la Llei 4/2006, de 19 de maig, de la Generalitat Valenciana, de Patrimoni Arbori Monumental de la Comunitat Valenciana.