Noticias Castellón
miércoles, 06 de julio del 2022 | Última actualización: 23:58

La recollida de residus ‘Porta a porta’ arribarà als nuclis perifèrics de Castelló

El projecte pilot està valorat en 2,5 milions i beneficiarà a més de 2.000 viviendes i prop de 4.500 veïns

Tiempo de Lectura: 5 minutos, 5 segundos

Noticias Relacionadas

El projecte pilot està valorat en 2,5 milions i beneficiarà a més de 2.000 viviendes i prop de 4.500 veïns

Castelló implantarà la recollida selectiva de residus ‘Porta a Porta’ en nuclis perifèrics de la ciutat. L’Ajuntament sol·licitarà fons europeus per impulsar aquest projecte pilot, valorat en 2.5 milions d’euros, que arribarà a més de 2.000 vivendes i prop de 4.500 habitants.

Castellón Información

L’Ajuntament de Castelló implantarà un sistema de recollida de residus multifracció ‘Porta a Porta’ en els nuclis perifèrics i urbanitzacions de la zona oest de la ciutat. Es tracta d’un projecte pilot amb el qual el consistori optarà a 2.5 milions d’euros provinents de fons europeus per tal de millorar potencialment la separació de residus en origen a la ciutat i avançar en la forma de treure el fem.

L’àmbit d'actuació del projecte contempla els nuclis urbanitzats aliens al casc urbà de la ciutat i situats en el sector oest del terme municipal: Grups San Agustí i San Marcos, San Enrique, San Bartolomé, San Roque, Roser, San José Obrero, Reyes, Venta Nova i Venta Rosita; les urbanitzacions Penyeta Roja, Racó de la Torreta, Tossal Gros, La Devesa, Los Ángeles, Villalón, Las Galeras i La Choquera; així com Tossal de Vera, Las Piedras i Racó del Mercader. En aquesta línia, cal assenyalar que el 'Porta a Porta' no és un sistema apte per a totes les trames urbanes. De fet, per a implementar-lo es busquen àmbits d'actuacions en els que els carrers siguen estrets i no caben els camions recol·lectors de càrrega lateral i trasera convencionals.

Ignasi Garcia (Compromís) Castellón 280422

Es tracta, per tant, de més de 2.000 vivendes i entorn a 4.500 habitants que experimentaran aquest projecte pilot per millorar els índex de recollida selectiva a la ciutat. A més, en funció de la consecució dels objectius i optimització del servei, el 'Porta a Porta' podria fer-se extensiu a altres nuclis pròxims com el Grup Virgen del Pilar, Cases de la Breva i Tombatossals, que compten amb un total de 740 vivendes.

Aquesta iniciativa ambiciosa, a banda de seguir disparant la separació correcta de residus a la ciutat, pretén servir com a punt de partida per a possibles extensions futures d'aquesta metodologia innovadora en altres àmbits del terme municipal.

Entre els objectius que es pretenen assolir amb aquesta dotació es troben augmentar els nivells de recollida selectiva i baixar el nivell de residus impropis i la quantitat de fracció resta; reduir l'impacte de la gestió de residus locals en la petjada de carboni; obtindre un compost de qualitat a partir de la fracció orgànica; testar la implantació d’un sistema alternatiu extrapolable a altres zones; o aconseguir un cost millor de reciclatge i un increment dels ingressos per la millor separació en origen. Així mateix,, aquest sistema també té diversos avantatges directes per a la ciutadania i el conjunt de la societat com la desaparició de contenidors al carrer alliberant espai en la via pública o menys desplaçaments del veïnat per a la disposició del fem.

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha posat l'accent "en la importància d'impulsar iniciatives que contribuïsquen a la millora de la qualitat de vida i al benestar dels nostres veïns i veïnes". "Continuem transformant Castelló en una ciutat més sostenible i respectuosa amb el medi ambient de la mà d'Europa", ha destacat Marco. "Ara, optem a més fons europeus del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència per a activar un servei de recollida de residus porta a porta en nuclis perifèrics i urbanitzacions, que arribarà a més de 2.000 habitatges i prop de 4.500 veïns i veïnes”.

Amparo Marco (Foto de archivo)

La ciutat de Castelló té una forta aposta per la gestió de residus, i aquest projecte és un pas més per seguir conscientciant i posant ferramentes a disposició de la ciutadania per facilitar el reciclatge. Precisament, el regidor de Reciclatge i Gestió de Residus, Ignasi Garcia, ha destacat que per tal de diversificar les formes de recollida "optem a aquests fons europeus per a impulsar el sistema de recollida selectiva porta a porta en barris de muntanya i perifèrics, i així millorar la forma que tenim de 'tirar el fem' en el dia a dia i avançar en economia circular". En aquesta línia, l'edil ha ressenyat que "des de l'any 2019, la ciutat de Castelló hem duplicat la quantitat de residus que separem, i seguim en eixe camí per arribar al ambiciós objectiu europeu de que només el 10% dels residus acaben en un abocador al 2035 i la resta puguen ser reciclats o reutilitzats".

Més sobre el ‘Porta a Porta’

El ‘Porta a Porta’ és un sistema de recollida dels residus en el qual la separació dels residus es realitza en origen i que consisteix a entregar els residus al servei municipal de recollida davant de la porta de l'habitatge o comerç (en bosses i/o xicotets poals), segons un calendari setmanal per a cada fracció recollida i en un horari estipulat, en lloc de portar-los als contenidors situats en la via pública.

Per tant, la implantació d’aquesta metodologia es realitzarà de forma planificada mitjançant diverses fases, de tal forma que s'aconseguisca la completa adaptació i implicació de tots els ciutadans i ciutadanes i comerços amb la incorporació en els seus hàbits diaris d'aquesta nova manera de treure el fem. Per tal d’afavorir l'adhesió per part de la ciutadania, es repartirà per habitatge poals airejats, poals multifracció, bosses compostables i bosses de ràfia per a la separació. Tanmateix, l’equip d’Educació Ambiental s'encarregarà de realitzar campanyes informatives sobre el servei i, en el cas que es detecten impropis o errors per part dels usuaris i usuàries, una persona de l'equip acudirà al domicili per a preguntar el motiu de la fallada i assessorarà i conscienciarà sobre el correcte ús del servei porta a porta.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí