Noticias Castellón
viernes, 29 de marzo de 2024 | Última actualización: 21:59

Les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana inicien el procediment per a ser declarades entitat d'Utilitat Pública

Tiempo de Lectura: 5 minutos, 5 segundos

Noticias Relacionadas

En el marc de l'Assemblea celebrada a Vila-real s'han proclamat els guanyadors de la XX edició dels Premis EUTERPE, els premis dels quals seran entregats per Ximo Puig, amb motiu de Santa Cecilia

Castellón Información

L'esdeveniment, que s'ha celebrat durant el dia de hui a Vila-real, ha reunit directius de les 554 Societats Musicals de la Comunitat Valenciana sota el lema ‘La il·lusió de sempre, la clau del futur.’

Entre altres qüestions s'han aprovat temes de gran importància per al futur de les Societats Musicals com la declaració de la FSMCV i les societats musicals com a entitats d'Utilitat Pública, o els beneficis derivats de la declaració de Bé d'Interés Cultural Immaterial (BIC).

Com a fermall final de l'assemblea, la Trobada de Bandes de la Plana Baixa ha reunit a més de 500 músics i 11 societats musicals de la comarca, en una trobada multitudinari que ha recorregut els carrers de Vila-real.

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) ha celebrat hui a Vila-real la seua 51é Assemblea General Ordinària. L'acte, que s'ha celebrat en l'Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner, ha reunit representants de les 554 Societats Musicals de la Comunitat Valenciana sota el lema 'La il·lusió de sempre, la clau del futur'.

L'assemblea ha sigut inaugurada per la presidenta de la FSMCV, Daniela González, al costat de la Diputada de Cultura de la Diputació de Castelló, Ruth Sanz, i la Regidora de Cultura de l'Ajuntament de Vila-real, Rosario Royo, al costat d'altres membres de la junta directiva de la Federació. A la vesprada, ha participat també l'alcaldessa de Godella, Eva Sanchis, i el president del Casino Musical de Godella, Javier Llorens, la candidatura del qual ha sigut triada per a albergar la pròxima assemblea general de la FSMCV en 2020.

Entre els principals temes tractats en aquesta 51é Assemblea General, cal destacar l'aprovació per part de les societats musicals de la proposta de modificació estatutària que permet iniciar l'expedient per a la declaració de la FSMCV com a entitat d'Utilitat Pública, així com de les societats musicals federades. Amb això, es pretén que les Societats Musicals, que són entitats sense ànim de lucre, troben noves vies de finançament i obtenció de recursos, així com certs beneficis fiscals i jurídics.

La presidenta de la FSMCV, Daniela González, ha explicat durant la seua intervenció en aquesta primera assemblea general després de la seua elecció, el mes de maig passat, “la importància de la innovació en les societats musicals, al mateix temps que el foment aqueixos els valors que són intrínsecs al nostre col·lectiu i que compartim amb la resta de la societat, d'ací el lema d'aquesta assemblea”. González ha destacat que “la clau del futur passa per continuar treballant per la nostra música, amb projectes com el que hui hem aprovat, encaminat a la declaració d'Utilitat Pública amb múltiples beneficis per a les nostres societats musicals”. 

Al costat d'això, s'han plantejat assumptes de gran transcendència per al futur de l'entitat, com els aspectes jurídics derivats de la recent declaració, en 2018, de les societats musicals com a Bé d'Interés Cultural Immaterial (*BIC), amb la finalitat que aquestes puguen veure's beneficiades d'aquesta declaració. També han sigut aprovats els pressupostos de 2020.

Ja a la vesprada, entre altres projectes s'ha presentat 'Music Immersion Travel', projecte orientat a la promoció de les societats musicals com a destinació turística d'experiències, posat en marxa enguany per FSMCV al costat de Turisme Comunitat Valenciana. 

Premis Euterpe 2019

Un dels moments clau del dia ha sigut la proclamació dels Premis Euterpe 2019, que enguany arriben a la seua XX edició.

Els premis Euterpe són convocats anualment per la FSMCV amb la finalitat d'homenatjar la música valenciana en molt diferents àmbits d'actuació, com a persones, societats musicals, col·lectius, entitats, institucions, empreses o projectes que aposten decididament per mantindre, impulsar i desenvolupar la cultura musical valenciana. Des de 2018, aquests premis compten amb una nova categoria destinada a la igualtat de gènere en l'àmbit de la música. 

Els guanyadors dels XX Premis Euterpe han sigut:

Premi a la Dedicació a la seua Societat Musical – Ricardo Ibáñez Barrachina (Asociaciò Cultural Amics de la Música Sant Joan de Moró), Benedicto Ripoll Martíñez (Taller de música Castell Vermell d’Ibi), Francisco Torres Felis (Societat Instructiva Va unir Musical Tavernes de la Valldigna).

Premi a Participació federal – Societat Musical Instructiva Santa Cecilia de Cullera.

Premi a Institució pública o privada – La Traca Publicacions Valencianes.

Premi a la Igualtat de gènere en l'àmbit de la música – Banda de música Campanar.

Al seu torn, i per consens de la Junta Directiva, s'han atorgat dos Premis Euterpe extraordinaris a l'expresident Pedro Rodríguez Navarro i al periodista i director de Les nostres Bandes de Música, Octavio Hernández Bolín.

Com és habitual, els guardons seran entregats pel *president de la Generalitat, Ximo Puig, en l'acte institucional que amb motiu de Santa Cecilia tindrà lloc el pròxim 20 de novembre en el Palau de la Generalitat.

D'altra banda, l'acte de clausura ha comptat també amb una altra sèrie de reconeixements, com els realitzats a tots els membres de l'estructura de FSMCV que han finalitzat el seu mandat. Al costat d'ells, la Societat Artístic-Musical de Picassent i l'Agrupació Musical Santa Cecilia de Sedaví han sigut reconegudes pel seu centenari, així com la Societat Nova Unió Musical de Granja de Rocamora, que celebra també 50 anys d'activitat. 

Com a reconeixement especial atorgat per la junta directiva, s'ha rendit un calorós homenatge a l'expresident de la *FSMCV, President d'Honor i un dels fundadors de l'entitat, Ángel Asunción Rubio.

Com a fermall final de l'Assemblea, ha tingut lloc la 'Trobada de bandes de la Plana Baixa”, trobada que ha reunit a més de 500 músics d'onze societats musicals de la comarca, que han omplit de música els carrers de Vila-real en aquest esdeveniment multitudinari.